Notebook pre vysokoškoláka: Nároky na výkon sa zvyšujú

Nároky na rýchlosť, kapacitu pamäte či výdrž batérie stúpajú pri počítači pre vysokoškolákov, ktorí sa pripravujú už na konkrétnu profesiu.

25.08.2015 10:51
tablet, počítač, notebook, čítačky, darčeky Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Odolnosť proti nárazom je dôležitým kritériom, najmä pre tých, ktorí za štúdiom dochádzajú, počítač často prenášajú a pracujú s ním vnútri aj vonku.

  • Notebook, prípadne aj s dotykovým displejom, ktorý môže byť odnímateľný alebo otočný, slúži ako pomôcka na každodenné písanie poznámok, ale aj na komunikáciu s priateľmi a rodinou. Okrem toho na písanie referátov, semestrálnych prác, bakalárskej práce, diplomovky, na prácu s e-učebnicami, prípravu na skúšky, ale aj na vypracovanie praktických zadaní a ich prezentáciu.
  • Čiže okrem štandardného softvérového balíka už treba rátať aj so špecializovaným softvérom podľa zamerania štúdia, ktoré určuje aj rozmerové parametre notebooku. Počítačový softvér je dnes základným pracovným nástrojom fotografov, grafikov, strihačov, dizajnérov, architektov či projektových manažérov.
  • Budúci grafik ocení dostatočne veľký displej, budúci úradník si vystačí aj s menším. Ak však chcete veľký displej a zároveň vyžadujete, aby bol notebook primerane veľký kvôli prenášaniu, je vhodné poobzerať sa po externom monitore. Samostatný monitor oceníte nielen pre veľkú zobrazovaciu plochu, ale aj pre ideálnu a spravidla nastaviteľnú výšku voči očiam. Ak externý monitor nie je kam umiestniť, odporúčame zaobstarať si stojan pod notebook, vďaka ktorému si viete displej nastaviť do správnej výšky a uhla.
  • Je dobré, ak študent vie svoju prácu odovzdať vytlačenú na papieri alebo aspoň napálenú na CD alebo DVD, preto myslite aj na napaľovačku. Ak nie je zabudovaná v notebooku, je možné si zaobstarať externú, s pripojením cez USB. www.nay.sk/…vd-mechaniky
  • Študenti jazykov, mediálnych či umeleckých odborov určite využijú slúchadlá a reproduktory, tie sa však iste zídu aj ostatným, aby nerušili okolie. Tí, ktorí si od práce na notebooku neoddýchnu ani počas letných prázdnin, ocenia USB ventilátor.
  • Na trvalejšiu archiváciu veľkého objemu dát alebo ich zálohovanie sa študentom, ale aj celej rodine môže zísť externý hard disk. Ten môže byť zároveň osobným cloudovým úložiskom bez mesačných poplatkov, na ktoré uložíte súbory priamo zo všetkých mobilných zariadení vo vašej domácnosti.
Radil: Rudolf Baranovič zo spoločnosti NAY.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tablet #notebook #vysokoškolák