Písanie s prváčikom nemusia byť muky

V septembri sa brány škôl otvorili nielen pre väčších žiakov, ale aj pre deti, ktoré nastúpili do prvej triedy.

13.10.2015 06:00
žiak, škola, prvák, písanie Foto:
Nech je písanie radosťou.
debata

Do školy prišli určite s veľkými očakávaniami čo všetko tam na nich čaká.

Deti, ktoré vedeli písať alebo poznali písmenká už v škôlke pôjde škola ľahšie a bez väčšej námahy. Tie ostatné budú musieť školské povinnosti trocha trénovať aj doma. A práve tam začínajú starosti rodičov. Nejeden z nich sa pýta: „Ako dlho mám s prváčikom písať?“ „Koľko času venovať školským povinnostiam?“ „Kedy je najlepšie sa s dieťaťom učiť?“.

Rady, ako sa učiť s prváčikom:

1. Po škole či družine mu nechajte aspoň hodinu či dve na oddych. Dieťa sa môže hrať, ísť s kamarátmi von alebo pozerať rozprávku.
2. Kúpte dieťaťu zotierateľnú tabuľu na ktorú si, ak má chuť, môže skúšať čiary, kruhy, vlnovky alebo len tak rozcvičovať rúčku.
3. Netrvajte na tom, že budete trénovať písanie „na nečisto“ dovtedy, kým to dieťa nenapíše správne. Väčšina rodičov vám potvrdí, že to nemá takmer žiadny efekt a v konečnom dôsledku môže byť úloha v zošite z dôvodu unavenej rúčky ešte horšia.

4. Vieme, že je to ťažké, ale skúste sa s dieťaťom učiť hravou formou, vytvárajte mu pri učení asociácie napríklad urobíme kruh ako bruško snehuliaka.
5. Opakovanie nemusí byť matkou múdrosti. Často sa stáva, že rodičia sa učia s prváčikmi aj dve hodiny. Chyba! Pozornosť dieťaťa je po takomto čase už úplne inde. Ideálne je učiť sa s dieťaťom 20 minút maximálne pol hodinu.
6. Zabudnite na dokonalosť. Ak budete dieťa nútiť k vypracovaným domácim úlohám podľa vašich predstáv učiteľ nezistí, čo robí dieťaťu problém. Domáca úloha nemá byť krasopis, ale precvičovanie.
7. Pri učení si robte krátke prestávky.
8. Ak deťom písanie alebo čítanie nejde, v žiadnom prípade na nich nekričte, ani sa nevyhrážajte. Iba by ste tak podporili vo svojom dieťati strach zo školy a učenia vôbec.
9. Namiesto tréningu čítania skúste opačnú fintu. Prečítajte dieťaťu rozprávku a požiadajte ho, aby vám obsah prerozprávalo svojimi slovami. Cibríte tým v dieťati slovnú zásobu. Rovnako dobre pomáha debatovanie s dieťaťom o škole a kamarátoch.
10. Zabudnite na učenie neskoro večer alebo vtedy keď vidíte, že dieťaťa je unavené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvák #písanie #školáčik #správne návyky