Poplatky v škole. Sú povinné či nie?

Každý, kto má školopovinné dieťa vie, že školstvo už dávno nie je bezplatné. Na každej, i malej dedinskej škole, sa platia väčšie či menšie poplatky.

24.11.2015 06:00
debata (2)

Či už ide o (ne)povinné poplatky do ZRPŠ, triedne fondy alebo „dobrovoľné“ dary škole prípadne nákupy učebníc, rodič musí siahnuť neraz veľmi hlboko do peňaženky. Sú naozaj všetky poplatky, ktoré škola predloží zaplatiť povinné?

Alica si donedávna myslela, že učebnice by mala mať jej dcéra zadarmo a nie je povinná ich škole platiť. Z omylu ju vyviedol až telefonát na ministerstvo školstva, kde si zisťovala ako to naozaj je. Tam jej vysvetlili, že síce učebnice má jej dieťa naozaj dostať zo školy a tie platiť nemusí, ale škola má zároveň právo rozhodnúť sa pre učebnicu, ktorá podľa nich lepšie spĺňa požiadavky na výučbu. Podčiarknuté sčítané. Rodič zaplatiť musí.

Tamara je mama dvoch detí, šiestačky Tamarky a ôsmaka Adriána. Keďže sa minulý rok sťahovali z dediny do mesta, Tamara zostala zaskočená poplatkami, ktoré ju čakali pri nástupe jej detí do školy. „Na začiatku roka som dostala zoznam, čo všetko treba platiť. Samozrejme, nečakala som, že moje deti dostanú zošity zadarmo ako sme ich kedysi dostávali my, no poplatky na tejto škole ma naozaj prekvapili. Rodičia si tu misia platiť poplatok do ZRPŠ vo forme dobrovoľného daru. Keď som sa pýtala na čo tieto sú tieto peniaze použité, bolo mi povedané, že je to rôzne. Napríklad tento rok sa z týchto peňazí bude prispievať piatakom na plavecký výcvik. Ohradila som sa, že mojich detí sa toto týkať nebude, rovnako ako škola v prírode pre druhákov. A úplne ma vyviedla z miery odpoveď, že peniaze boli použité aj na rekonštrukciu školy. Bohužiaľ, tú akosi nie je vidieť na pohľad, nakoľko sú v škole staré okná, toalety aj podlahy. A tak tento rok váham, či príspevok do ZRPŠ nebudem ignorovať,“ hovorí mama dvoch detí.

Tamara nie je jediná, kto má s poplatkami v škole problém. Najmä, ak rodičia vidia, že tieto príspevky miznú ako v čiernej diere a rodič z nich naozaj nevidí žiadny úžitok. Či budú takto vyzbierané peniaze správne použité, závisí aj od schopnosti manažmentu školy a rady školy hospodáriť s nimi čo najviac ekonomicky. Pre rodiča je však podstatná informácia, že príspevky do rôznych školských fondov naozaj nie sú povinné a mali by byť založené na dobrovoľnosti. Neraz sa však aj samotné deti stretávajú s tým, ako na nich triedny učiteľ tlačí, aby rodičia príspevok uhradili.

„Po dlhom zvažovaní sme sa s manželom dohodli, že poplatok ZRPŠ naozaj platiť nebudeme. Radi prispejeme našim deťom na výlety, kurzy, výcviky, ale rozhodne nebudeme prispievať iným deťom na tieto aktivity. Asi nie sme v tomto až takí solidárni. Rovnako odmietame suplovať štát a opravovať školu. Veď platíme dane. Čo však uhradíme bez problémov je triedny fond, ktorý vieme ako bude použitý,“ hovorí štyridsaťročná Eva, mama troch detí.

„Katarína, ktorej dcéra Ivanka chodí do špeciálnej školy, oponuje. Nemám problém zaplatiť poplatky, ktoré škola od nás vyžaduje, aj keď na tom nie som finančne najlepšie. Vidím, ako sa všetci snažia, aby naše deti niečo naučili, aby napredovali. Neustále sa na škole robia rôzne aktivity pre deti. Nuž a tie nie sú zadarmo. Naša škola však má aj skvelú pani riaditeľku, ktorá je nielen dobrý pedagóg, ale aj manažér.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #ZRPŠ #rada školy