Čo môže škola zverejniť na webe o vašom dieťati? A fotka - áno či nie?

Každý milujúci rodič si chráni svoje dieťa ako najlepšie vie. V časoch detstva dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov rodičia určite nemuseli riešiť či spoločná fotografia triedy môže alebo nemôže visieť na nástenke školy. Veď kto by už len v takejto banálnej veci videl problém.

30.11.2015 15:30
škola, deti, žiaci, fotografia, rám Foto:
Ilustračné foto.
debata

S rozvojom informačných technológií je takmer na každej škole dostupný internet. Väčšina škôl má svoju internetovú stránku, kde si rodičia, ale aj ktokoľvek iný, môže pozrieť informácie na nej zverejnené. Zvyčajne tam nájdete fotografie zo školských aktivít, mená pedagogických aj nepedagogických pracovníkov, mená žiakov a mnoho ďalších informácií. Niektoré školy majú zverejnené i to, kedy má ktoré dieťa narodeniny (napríklad dnes oslavuje narodeniny Janka z V.A, Šimon z 9.B a podobne). Nie všetci rodičia sú však zverejňovaniu takýchto vecí naklonení. Ako však rozlíšiť čo je bežné a čo už trocha zaváňa paranojou rodičov?

Sedem vecí, ktoré by ste mali vedieť:

  1. Rodič má právo nedať súhlas so zverejňovaním akýchkoľvek informácií o svojom dieťati na školskej stránke. Predtým ako vaše dieťa zapíšete na konkrétnu školu, prezrite si ich internetovú stránku a ak s niečím nesúhlasíte, žiadajte tieto údaje o vašom dieťati nezverejňovať. Škola váš názor musí akceptovať.
  2. Navštevuje vaše dieťa školu už dlhšie? Dajte si občas námahu a popozerajte si školskú stránku. Možno sa na nej niečo zmenilo, nastali inovácie a vy môžete byť nemilo prekvapení.
  3. Zapamätajte si, úplnému zverejňovaniu fotografií svojho dieťaťa na internete nemôžete zabrániť. Stačí, ak sa nájde jedna iniciatívna matka či otec, ktorí zverejnia spoločnú fotografiu triedy na svojom Facebooku a vy to možno ani nezistíte.
  4. Pozor! Nezabúdajte, že zadaním nesúhlasu so zverejňovaním napríklad spoločnej fotografie dieťaťa ho nechtiac môžete dostať do trápnej situácie, keď jeho tvár na fotke môže byť „začiernená“ či inak skrytá. Toto môže byť najmä pre deti v puberte či tie, ktoré sú submisívnejšej povahy, traumatizujúce.
  5. Nikdy nedajte súhlas na zverejnenie fotiek vášho dieťaťa v plavkách, pri opaľovaní, na plavárni, pri telocviku a podobne. Toto sú už naozaj citlivé fotografie, ktoré je možné zneužiť.
  6. Rovnako sa vyvarujte zverejneniu fotografií spojených s menom dieťaťa či nebodaj dátumom narodenia (napríklad aj pri uverejnení gratulácie).
  7. Ideálne je, ak požiadate vedenie školy, aby k fotografiám a informáciách (napríklad rozvrhy triedy a podobne) na stránke školy mali prístup iba rodičia formou hesla či kľúča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #žiaci #fotografia #internetové hrozby