Od akého veku zvládne byť dieťa po škole samé? Je to individuálne

Generácia dnešných tridsiatnikov a štyridsiatnikov v časoch svojho detstva dostala nástupom na ZŠ „kľúčik na krk“ a od toho momentu sa museli až do príchodu rodičov postarať samé o seba. Samozrejme v prípade, že nemali v blízkosti starých rodičov či ochotnú susedu.

11.12.2015 06:00
stolička, dieťa, školák Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Mať doma niekoho „k deťom“ sa považovalo skôr za neštandardnú situáciu. Naopak, naučiť dieťa samostatnosti bolo bežnou súčasťou života. A to bez mobilného telefónu! Dnes má väčšina detí na prvom stupni základnej školy mobilný telefón. Podľa odborníkov (psychológov aj pedagógov) dnešné deti nie sú oveľa samostatnejšie ako boli v ich veku rodičia. Práve naopak.

Kam s dieťaťom po škole?

Väčšina základných škôl má svoje družiny či školské kluby kde deti prvého stupňa, čiže deti 1–4 ročníka, môžu zostať do príchodu rodičov. Naučia sa, majú rôzne záujmové aktivity a hlavne sú pod dozorom dospelej osoby. Ale neučíme ich prílišnou ochranou menšej samostatnosti? Nebude preň šok, keď odrazu po dvoch mesiacoch prázdnin budú musieť odrazu získať samostatnosť a zodpovednosť?

Niektorí rodičia sa rozhodnú, že ich dieťa je aj v piatej triede príliš malé a nezodpovedné, aby dokázalo situáciu doma zvládnuť samé. A tak sa rozhodnú požiadať o pomoc starých rodičov, susedku, opatrovateľku alebo si jednoducho prispôsobia pracovnú dobu tak, aby mohli poobede vyberať svoje dieťa zo školy. Iní naopak naučia svoje deti, ako zvládnuť bežné situácie doma až do ich príchodu z práce. Naozaj netreba haniť ani jedných. Iba rodič totiž pozná svoje dieťa a vie, čo zvládne. Rodič, ktorý vie, že len čo odbehne na pol hodinu do obchodu, jeho dieťa „vyrobí problém“, určite nebude pokojne pracovať ďalšie 3–4 hodiny v práci, kým je dieťa doma samé. Naopak ten, kto vie, že dieťa je pokojné a zodpovedné môže ho postupne učiť byť doma samé. Vek je však v tomto ohľade naozaj nejednotný.

Ako naučiť deti samostatnosti?

  1. Doprajte im pocit dôvery. Rodič, ktorý odmalička hovorí dieťaťu čo všetko nezvládne v ňom pestuje pocit, že je neschopné.
  2. Vyskúšajte ich nechať doma chvíľu samé, kým pôjdete na nákup či na poštu.
  3. Naučte ich bezpečnému prechádzaniu cez cestu, spoznávajte spolu dopravné značky…
  4. Rozprávajte svojim deťom o bezpečnosti vonku a pridajte príbehy alebo situácie, ktoré ich môžu cestou zo školy čakať (napríklad, aby nikam nechodili s cudzími ľuďmi, ak keby mali akúkoľvek vierohodnú zámienku).
  5. Učte ich ako fungujú domáce spotrebiče a čo robiť ak nastane nepredvídateľná situácie (tečie voda, horí, zvoní cudzí človek pri dverách a podobne).
  6. Vysvetlite im čo robiť v prípade choroby (teplota, vracanie…)
  7. Zabezpečte im mobil, kde budú uložené dôležité telefónne čísla (mama, otec, starý otec, stará mama, susedka, záchranka, polícia…) pod skrátenou voľnou. Zoznam vytlačte a pripnite na chladničku aj viditeľné miesto v detskej izbe.
  8. Dajte tejto situácii pocit dôležitosti a dôvery. Vaše dieťa to určite ocení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školáci #samostatnosť