Aby sa deti cez prázdniny nenudili

Prázdniny sú v plnom prúde a naše deti majú až príliš voľného času. Dôvod, prečo sa niektorým rodičom začínajú robiť vrásky na čele. S letom sa nám spája smiech, zábava, teplo, slnko, voda, dobrá nálada, oddych, ale zároveň prázdniny prinášajú viac času, ktorý musia rodičia venovať deťom.

13.07.2016 06:00
letný tábor, prázdniny, voľný čas Foto:
debata

Ako svoje dieťa dostatočne zabaviť počas dvoch mesiacov? Aký program mu pripraviť, aby sa doma nenudilo pred televízorom? Dva mesiace sú naozaj dosť dlhá doba a vymyslieť zaujímavé aktivity na také obdobie môže byť celkom problém.

Nájdu sa aj deti natoľko hyperkatívne, až majú rodičia často pocit, že pokiaľ sa vonku doslova nevybehajú, tak zdemolujú domácnosť. Týmto deťom treba starostlivo pripraviť dostatočne pestrý rozvrh, aby mali šancu využiť svoju prebytočnú energiu kvalitne a s radosťou. Nútiť dieťa nasilu do nejakej aktivity nie je najlepší nápad a môže priniesť skôr opačný efekt.

Starí rodičia alebo opatrovateľka?

Najväčší problém počas prázdnin nastáva, ak rodičia nevedia, ako sa o deti postarať počas toho, keď sú v práci. Niektorí majú šťastie v tom, že môžu byť so svojimi ratolesťami doma celé leto, iní musia poprosiť starých rodičov alebo sa obrátiť na priateľov, či zaplatiť si opatrovateľku.

V menších mestách alebo na dedinách to často býva jednoduchšie v tom, že sa ľudia medzi sebou viac poznajú a vedia si navzájom pomôcť. Striedajú sa pri svojich deťoch v „skupinkách“. To znamená, že pár dní si vezme všetky deti jedna mamička, potom je na rade iná. Takto sa „prestriedajú“ v rámci celého leta. Výhodou je, že sa deti medzi sebou zabavia a vymyslia si nejednu aktivitu aj samé.

Na čerstvom vzduchu je najlepšie

Ak máte rodinný dom so záhradou a doteraz ste to nedocenili, počas leta sa tak určite stane. Deti môžu mať na záhrade vlastný bazén, aj keď len nafukovací, môžu si postaviť stan, zahrať sa na indiánov, na skrývačku, alebo si vymyslieť vlastnú hru. Spoločný futbalový turnaj s ostatnými tiež nie je na zahodenie. Každý týždeň si môžete vymyslieť rôzne typy turnajov a súťaží, čím deti motivujete k športu a pohybu.

Všetky tieto aktivity ukončite príjemným posedením vo forme pikniku alebo spoločnej večere na terase. Možností je neúrekom. Vzniká tu síce väčšia zodpovednosť zo strany rodičov, napríklad pri bazéne musíte mať neustále oči na stopkách a deti sledovať celý čas. Ale neobmedzený prístup čerstvého vzduchu je na nezaplatenie.

Denný alebo pobytový tábor?

Dilemu, kam s deťmi, by mohli pomôcť vyriešiť tábory, ktoré majú väčšinou pripravený bohatý program pre každé dieťa. Rodičia sa na základe svojich požiadaviek a rozpočtu môžu rozhodnúť medzi denným alebo pobytovým táborom.

Dnes už takmer každé mesto ponúka denné tábory podľa zamerania. Na výber sú umelecké a kreatívne, kde sa deti môžu naučiť spievať, tancovať, maľovať, modelovať, vyrábať predmety z rôznych materiálov alebo i fotografovať a mnohé iné. Obľúbené sú tiež športové a jazdecké tábory, kde si deti osvoja základy jazdenia na koni, plavecké a aj ďalšie druhy pohybových táborov.

Okrem toho existujú tábory zamerané špeciálne na výučbu konkrétnych predmetov, z nich sú momentálne veľmi populárne jazykové tábory.

Jednotlivé mestské centrá ponúkajú na internete niekoľko možností, ako môžu deti tráviť svoj voľný čas. Preto ich sledujte a možno nájdete niečo zaujímavé aj pre vaše dieťa.

Hrady, zámky, turistika

Keď príde víkend, treba sa vybrať napríklad na poznávacie výlety po Slovensku. Naša krajina má veľa zrúcanín, hradov, zámkov a kaštieľov, ktoré v lete ponúkajú niekoľko podujatí pre rodiny s deťmi. Deti tak môžu vidieť dobové kostýmy, sokoliarske a menšie divadelné predstavenia, ktoré si zvyknú na niektorých hradoch a zámkoch pripraviť.

Ak patríte do skupiny akčnejších rodičov, vezmite deti aj na turistiku, do hôr a do prírody. Nezabúdajte však na správnu obuv a oblečenie.

ZOO, kolotoče a spoločenské hry

Kedy je lepšie obdobie navštíviť zoologickú záhradu alebo zábavný park s kolotočmi, ak nie práve v lete? Niektoré lokality u nás už ponúkajú aj výlety na rôzne farmy, kde vám ukážu i to, ako vyzerá skutočný farmársky život. Vaše deti si tak môžu zblízka pozrieť kravy, ovce, kone a ostatné zvieratá, ktoré patria na veľký statok.

Po celom dni strávenom aktívnym pohybom, pri pobyte na slnku a kúpaní, môžu deti oceniť večerné posedenie pri spoločenských hrách. Nepodceňujte ich, existuje nespočetné množstvo hier, ktoré vám zaručia nielen zábavu. Veľa z nich je urobených tak, aby deti pri ich hraní rozvíjali svoje zručnosti a schopnosti. Treba len vybrať tú vhodnú pre vaše dieťa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školské prázdniny #voľnočasové aktivitz