Späť do školy s technologickými pomôckami

Technológie menia spôsob ako žijeme a pracujeme, rovnako modifikujú aj systém výučby. Zatiaľ čo pred desiatimi rokmi škole stačila jedna počítačová miestnosť pre 300 žiakov, dnes si technické inovácie našli cestu do väčšiny bežných školských tried. Školy sa prispôsobujú najnovším technickým trendom. Pochopili totiž, že najdôležitejšie je udržať záujem zo strany študentov.

22.08.2016 06:00
otec, syn, mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Prirodzenou súčasťou vyučovania sa stali smartphony a tablety. Klasické tabule vystriedali tie interaktívne. Elektronické čítačky pomaly nahrádzajú kvantá ťažkých kníh, ktoré žiaci vláčili v plecniakoch. Podklady k testu či povinnú literatúru si v škole stiahnu na USB kľúč alebo uložia na pamäťovú kartu. Do základnej výbavy školákov pritom ešte pred pár rokmi patrili učebnice, zošity, perá a stolový počítač v detskej izbe, ktorý používali maximálne na prípravu projektov a seminárnych prác.

Technologické vylepšenia sa tešia veľkej obľube. Ocení ich nielen vaše dieťa, ale aj vy. Napríklad vďaka smartphonu budete mať vždy prehľad o tom, kde sa práve nachádza. „Všetky mobilné telefóny sú si dnes veľmi podobné. Pri výbere je dôležitá veľkosť telefónu a fakt, či padne školákovi do ruky,“ vysvetľuje Iva Pavlousková z Datartu.

Väčšina školákov si vyberá mobil podľa toho, ktorá značka je aktuálne medzi spolužiakmi „in“. Ak chcete predísť obojstrannému sklamaniu, opýtajte sa vášho dieťaťa, aké telefóny majú jeho spolužiaci. Deti si radi vyberajú mobil aj podľa farebného prevedenia. „U dievčat jednoznačne vedú zlatá a biela,“ dodáva Iva Pavlousková.

Už asi každý školák má okrem učebníc, aktovky a peračníka vo svojej školskej výbave aj smartfón s mobilným internetom. Smartfón nemusí slúžiť deťom iba na hranie či sledovanie obľúbených videí. Naopak, žiaci a študenti môžu inteligentné mobilné zariadenia skvele využiť na učenie alebo na rozvoj niektorej zo svojich schopností, a to zábavnou a interaktívnou formou.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti TNS strávia totiž dnešné deti surfovaním na internete priemerne viac ako 2,5 hodiny denne a sledovaním on-line videí ďalšiu hodinu a štvrť a s kamarátmi komunikujú výhradne cez sociálne siete ako Facebook, Snapchat alebo Instagram. Preto, aby vaše dieťa mohlo smartfón v škole poriadne využiť, potrebuje hlave rýchly a dostupný mobilný internet. S ním si môže v škole vyhľadávať informácie alebo stiahnuť užitočné aplikácie, ktoré mu pomôžu s učením.

Mobilný internet pre študenta nemusí stáť veľa. Viacerí operátori ako O2, Orange či Telekom ponúkajú pri predplatených kartách denné balíky internetu za 40 a 50 centov, čo pri každodennom používaní internetu stojí rodiča mesačne zhruba 15 eur za mobilný internet pre jeho dieťa. Cenovo najvýhodnejší mobilný internet ponúka najmladší operátor 4ka, ktorý ponúka vo vlastnej sieti balík 1GB dát za jedno euro na 30 dní s možnosťou aktivácie ďalšieho balíka po prečerpaní dát.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dievča, škola, úsmev, tablet Ilustračné foto.

„Študenti vyžadujú prístup na rýchly internet, pretože medzi sebou komunikujú cez sociálne siete a na štúdium a zábavu využívajú najrôznejšie aplikácie náročné na dáta. V sieti 4ky mladí ľudia do 25 rokov priemerne spotrebujú viac ako 600 MB dát za mesiac. Pre rodičov je preto výhodnejšie, aby pre deti volili väčšie mesačné dátové balíky, s ktorými môžu ušetriť mesačne aj desiatky eur,“ vysvetľuje Andrea Čagalová, vedúca oddelenia rozvoja produktov spoločnosti SWAN Mobile.

Dnes už existuje množstvo aplikácií, ktoré návrat do školy a samotné štúdium dokážu uľahčiť. Prinášame vám preto niekoľkých užitočných tipov na praktické aplikácie pre tablety a inteligentné telefóny, ktoré uľahčia štúdium, aby aj ten tohtoročný školský rok prebehol bez väčších problémov. Všetky spomenuté aplikácie je možné zadarmo stiahnuť na Google Play.

7 praktických aplikácií pre každého študenta

ClassShare – Rozvrh hodín

Papierová verzia rozvrhu hodín pre vaše dieťa už dávno nie je „in“. Vďaka aplikácii ClassShare Rozvrh hodín budete mať prehľad, čo ho budúci deň v škole čaká a na aké predmety sa má dôkladne pripraviť. Okrem toho aplikácia ponúka aj zdieľanie rozvrhu hodín s ostatnými používateľmi, takže dieťa svoj rozvrh môže sprístupniť rodičom a kamarátom či učiteľom. Aplikácia dokonca umožňuje vytvoriť a spravovať viac rozvrhov, čo sa hodí aj pre rodičov v prípade, ak majú v rodine niekoľkých školákov. Jednotlivé hodiny možno odlíšiť aj obrázkom, v rámci aplikácie si školáci môžu tiež zapisovať domáce úlohy a povinnosti, ktoré ich v najbližšej dobe čakajú, ako napríklad plánovanú skúšku z matematiky.

Školský zošit – aplikácia Notebook – Take Notes, Sync

Ide o aplikáciu, ktorá slúži na zapisovanie a zdieľanie poznámok, ktoré je možné ihneď zdieľať so spolužiakmi. S touto aplikáciou sa už poznámky z prednášky nestratia. K poznámkam je dokonca možné pridávať fotografie alebo si nahrávať hlasové poznámky. Poznámky je možné rozčleniť do tém a lekcií, ktoré sú automaticky číslované a tiež označené dátumom.

Vedecká kalkulačka – aplikácia Calculator ++

Malá a veľká násobilka, sčítanie, odčítanie, ale aj nejaké to delenie patrí medzi základné znalosti, ktoré by sme po absolvovaní základnej školskej dochádzky mali zvládať. S ťažšími príkladmi pomôže aplikácie Calculator + +, ktorá funguje rovnako ako drahé vedecké kalkulačky. Zvládne totiž vyriešiť aj zložitejšie príklady, či dokonca riešiť rovnice a vie takisto kresliť goniometrické funkcie a grafy.

Periodická tabuľka – aplikácia Periodická tabuľka JQsoft

Nech žije večná periodická sústava prvkov. Koľkými generáciami už prešlo jej tradičné tlačené vydanie? Teraz môžu mať žiaci jej mobilnú verziu stále pri sebe vďaka tejto užitočnej aplikácii. Pri jednotlivých chemických prvkoch je uvedený slovenský aj latinský názov, značka, protónové číslo, relatívna atómová hmotnosť a všetky ostatné dôležité informácie.

Slovník – aplikácia Prekladač Google

Pri učení jazykov je dôležité mať slovnú zásobu a správnu výslovnosť. Na tieto účely poslúži slovník, ktorý pomôže dané výrazy či celé vety preložiť. Napríklad aplikácia Prekladač od Googlu je veľmi užitočný nástroj, ktorý dokáže nielen prekladať text vo viac ako 70 jazykoch, ale tiež ponúka prevod textu na reč v príslušnom jazyku, a tak si môžete vypočuť, ako sa dané slovíčko aj správne vyslovuje. Slovník je k dispozícii zadarmo a je umožňuje stiahnuť si aj off-line verziu a používať ju v prípade, že práve nie je k dispozícii internetové pripojenie.

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom – aplikácia Duolinguo

Do you speak English? Že nie? S aplikáciou Duolingo ide učenie jazykov o veľa lepšie a okrem toho sa pri tom človek ešte aj zabaví. Aplikácia ponúka hneď šesť jazykov, medzi ktoré patrí angličtina, nemčina, španielčina, portugalčina, taliančina a francúzština. Vyberať si možno tiež podľa tematického zamerania a vedomostnej úrovne.

Vzorce v malíčku – aplikácia Matematické vzorce

Matematické vzorce sa oplatí mať vždy poruke. S nimi sa už niektoré príklady a rovnice nezdajú také zložité. Vyskúšajte aplikáciu Matematické vzorce, ktorá obsahuje známe a často používané vzorce z najrôznejších odborov matematiky. Je to užitočný pomocník pre študentov základných, stredných i vysokých škôl. Vzorce je možné ľubovoľne zväčšiť alebo zmenšiť a kliknutím zdieľať vybraný vzorec so spolužiakmi cez Facebook.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #žiaci #technológie #škola #začiatok školského roka