Vybavujte už cestovnú kartu alebo električenku

V rámci nákupov a príprav na začiatok školského roka nemožno zabudnúť na žiacke cestovné lístky. Všetci žiaci základných a stredných škôl majú nárok na zľavnené cestovné.

26.08.2016 06:00
deti, škola, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vo väčšine regiónov môžu rodičia kúpiť svojim deťom okrem jednorazových cestovných lístkov aj čipovú kartu, resp. električenku, s ktorou je cestovné výhodnejšie.

Cestovanie mestskou dopravou

Jednorazový cestovný lístok si môžu žiaci zakúpiť v hotovosti u vodiča autobusu alebo prostredníctvom čipovej karty z finančného kreditu, ktorý na ňu vložia rodičia. „Tento typ lístka platí väčšinou na jednu cestu bez prestupu, a to v spoji, v ktorom bol vydaný. Po vystúpení z vozidla stráca platnosť a v prípade ďalšej cesty je potrebné zakúpiť nový cestovný lístok,“ hovorí Petra Helecz zo spoločnosti ARRIVA.

Pokiaľ si však žiaci zakúpia cestovný lístok z karty, prestúpia do iného spoja a kartu označia na určitý časový limit, automaticky im bude uznaný prestup a z kreditu nebude odpočítaná žiadna suma. Dôležité je overiť si prepravné podmienky u konkrétneho dopravcu.

Predplatný lístok šetrí čas a peniaze

Ideálnou voľbou pre rodičov a žiakov sú v rámci MHD predplatné cestovné lístky, ktoré sú vo všetkých regiónoch lacnejšie ako jednorazové. Žiaci s nimi môžu absolvovať v rámci predplateného obdobia neobmedzený počet jázd. A rodičia majú istotu, že ich dieťa neminie peniaze určené na kúpu lístka v školskom bufete.

Príklad krajského mesta (MHD Nitra):

Žiak cestuje do školy a späť mestskou hromadnou dopravou 21 pracovných dní v mesiaci:

  jedna jazda (v eurách) mesiac (v eurách) tri mesiace (v eurách)
Jednorazový lístok v hotovosti 0,50* 21 63
Jednorazový lístok z karty 0,30* 12,60 37,80
Mesačný predplatný cestovný lístok 0,29** 12* 36
3-mesačný predplatný cestovný lístok 0,24** 10 30*

Vysvetlivky * cena samotného lístka (ostatné ceny sú prepočítané), ** cena pri 21 obojsmerných cestách za mesiac, ak žiak cestuje častejšie (vo voľnom čase, počas víkendov a sviatkov), je cena jednej cesty ešte nižšia

Cestovanie prímestskými autobusmi

Žiaci cestujú za zvýhodnenú cenu aj v linkách prímestskej dopravy. Rozdiel ceny pri platbe v hotovosti a z čipovej karty sa v rámci prímestských liniek mení v závislosti od konkrétneho dopravcu. Spravidla sa však pohybuje v rozmedzí od štyroch do desiatich centov. „Napríklad ak bývate v obci vzdialenej od školy 11 kilometrov a vaše dieťa dochádza 21 dní v mesiaci, môžete používaním finančného kreditu na karte ušetriť mesačne až 4,2 eura, čo je za školský rok 42 eur,“ zdôrazňuje P. Helecz.

V rámci Bratislavského samosprávneho kraja môžu žiaci využívať integrovanú dopravu. Tá zahŕňa viac druhov prepravy (autobusy, vlaky, MHD) a linky viacerých prepravcov, v ktorých platí spoločný predplatný cestovný lístok. „Pre každodenné cesty školákov sú najvýhodnejšie predplatné cestovné lístky. Zo schémy zón pre Integrovanú dopravu v Bratislavskom kraji, ktorá zahŕňa aj prímestskú autobusovú dopravu Slovak Lines, je potrebné si vybrať tie, cez ktoré bude žiak cestovať,“ upozorňuje Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines.

Extra tip: Pri dobíjaní čipových kariet koncom augusta a začiatkom septembra je na obchodných miestach veľký nápor. Neodkladajte preto vybavenie novej karty na poslednú chvíľu. Vyhnete sa tak radom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #žiaci #cestovné lístky #začiatok školského roka