Príprava do školy je dôležitá - aj v auguste

Záver augusta patrí zvyčajne povinnostiam, ktoré sú spojené s prípravou do školy, či už máte doma čerstvého prváčika alebo staršieho školáka. Leto je už pomaličky za nami a treba si uvedomiť, že nastáva čas, keď si dieťa musí opäť zvyknúť na školský režim a úlohy s ním spojené.

25.08.2016 06:00
školáci, škola, vzdelávanie, prvák Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Po dlhom oddychu to môže byť pre niektoré deti naozaj náročné. Hranie, oddych a zábavu počas dňa nahradia povinnosti a aktivity v škole. Deti by mali byť na konci prázdnin na túto zmenu do istej miery pripravené, aby ich prísnejší režim od septembra nezaskočil. Aby si dieťa zvyklo skoro ráno vstať, tak vylihovanie v posteli do obedných hodín určite na konci prázdnin nepomôže. Ak však posielame do školských lavíc prváčika, je príprava oveľa náročnejšia ako u starších detí. Vyžaduje si dlhšiu prípravu, pár týždňov pred začatím školy, žiaľ, nebude stačiť.

Príprava prváka

Dieťa, ktoré nastupuje do prvej triedy, by malo byť pripravené najmä po fyzickej stránke. To znamená, že prvák by mal mať zvládnutú motoriku, ktorá spočíva v tom, že už dokáže pokojne „obsedieť“ v lavici a počúvať učiteľa. Takéto dieťa by malo vedieť zostať v pokoji, sústrediť sa na výklad v škole a venovať pozornosť pedagógovi.

Vyrušovanie, nepozornosť, neposednosť, neschopnosť prijať sluchové a zrakové vnemy sú znakmi toho, že dieťa nie je motoricky zrelé. Ako však dosiahnuť to, že dieťa získa túto zrelosť?

Psychológovia sa zhodujú v tom, že najdôležitejší pre deti je prirodzený pohyb, vďaka ktorému rozvíjajú motoriku. Upozorňujú na to, že dôležitým faktorom je aj hranie u predškolákov. Hravou formou sa totiž dajú najlepšie rozvíjať motorické zručnosti, pohyby, sluchové a zrakové vnímanie u detí. Rodičia by takisto mali dieťaťu umožniť určitú samostatnosť. Malo by sa vedieť samé najesť s príborom, naliať si pohár vody, obliecť sa, zaviazať si šnúrky na topánkach a malo by ovládať hygienické návyky.

Ako dieťa počas posledných dní prázdnin „donútiť“ k učeniu alebo zopakovaniu si svojich vedomosti? Listovanie v učebniciach a starých školských zošitoch celý týždeň nebude asi to, čo deti ocenia a čo bude mať skutočný zmysel. Skúste to inak. Zábavnou formou tak, aby sa pri tom nenudili a nerobili to iba z donútenia. Nezabúdajte, že s úsmevom ide všetko lepšie.

Škola hrou

Aj opakovanie si učiva môže byť zábava. Skúste napríklad zábavnú matematiku. Výber je v podstate neobmedzený. Môžete počítať predmety, osoby alebo čokoľvek vidíte vonku pri prechádzke s deťmi alebo nakupovaní v obchode. Vidíte vonku lavičky alebo zastávku? Dajte dieťaťu za úloh spočítať všetky lavičky v parku. Alebo spočítajte všetky zástavky autobusu, ktoré ste počas cesty domov videli. Navzájom ich môžete spočítať, odpočítať, vynásobiť a podobne. Máte pred domom parkovisko? Požiadajte dieťa, aby všetky autá spočítalo a rozdelilo aj podľa farby, prípadne ho nakreslilo. Možností je veľa.

Skúšali ste už doma vedomostné kvízy, logické hádanky a hry? Tak teraz je ten pravý čas. Aby to bolo zábavnejšie, pripravte si aj nejakú cenu pre víťaza. Zapojiť sa môže celá rodina, pretože čím viac ľudí, tým viac zábavy.

Hrajte sa spoločne so všetkými členmi rodiny na školu. Kúpte tabuľu a kriedy, prejdite si spolu jednotlivé predmety, nevynechajte aj určité záujmové krúžky, ktoré v škole majú. Urobte si napríklad písomku, test, hudobnú výchovu, ktorú môžete poňať formou zábavnej scénky, kde využijete kostýmy a iné. Nezabudnite na domáce úlohy, ale zas to nepreháňajte. Všetko by sa malo niesť v duchu zábavy.

Nezabúdajte ani na knihy. Čítanie počas voľných dní môže byť príjemným oddychom pre vaše deti. Poproste napríklad starších súrodencov, aby prečítali mladším nejakú peknú rozprávkovú knihu. Pýtajte sa ich na to, čo čítali, o čom bola kniha a aké v nej boli hlavné postavy, aké boli ich vlastnosti, ako vyzerali fyzicky a podobne. Naučíte ich tak pozornosti a vnímaniu toho, čo čítajú a počúvajú. Zároveň zistíte, ako na tom sú s vnímaním.

Sledovanie televízie tiež môže byť súčasťou vzdelávania detí. V tomto prípade však treba rozlišovať, čo v nej sledujú. Dnes už existuje niekoľko náučných programov o biológií, histórii, geografii a mnohých iných odvetví, ktoré sú vhodným pomocníkom pri učení.

Zostáva vám týždeň?

Posledný týždeň pre začatím školského roka si urobte zoznam toho, čo všetko bude dieťa do školy potrebovať a zabezpečte mu pomôcky. Skontrolujte v akom stave má tie z minulého roka a spoločne začnite prípravu do školy. Postupne sa tieto dni nastavte s dieťaťom na určitý režim, ktorý vás od septembra čaká.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #začiatok školského roka