Viete kúpiť vášmu dieťaťu správne prezuvky do školy?

Nákup prezuviek nemusí byť taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá. Dnešný trh ponúka široký sortiment a rodičia neraz zvažujú viac cenu ako samotnú kvalitu. Na čo všetko si treba pri nakupovaní prezuviek a obuvi dať pozor a podľa čoho ich vybrať?

06.09.2016 06:00
prezuvky, nepoužívať
Dnes už sú predajne vybavené pomôckami, vďaka ktorým si vyberiete vhodnú veľkosť.
debata

V septembri sa lavice zaplnili školákmi. Prezuvky patria do nevyhnutnej výbavy každého žiaka. Viete však vybrať vhodné prezuvky pre vaše dieťa? Pri kupovaní pamätajte na to, že dieťa v nich strávi niekoľko hodín, preto ich výber nepodceňujte.

Nesprávna obuv môže narobiť vážne problémy. Detské chodidlo sa neustále vyvíja. Čo môžu zapríčiniť nevhodné topánky alebo prezuvky? Podľa Márie Halajovej, PR manažérky Deichmann, môže byť následkom nevhodných prezuviek aj škaredý prstoklad a tvar nechtov, rôzne deformácie chodidiel a neskoršie problémy s držaním tela.

Niektorým deťom noha rastie skutočne rýchlejšie, čo často ovplyvňuje pri výbere veľkosti aj samotných rodičov. Tí v rámci „šetrenia“ volia väčšie číslo prezuviek, do ktorých noha dorastie alebo dieťaťu dajú obuv zdedenú po staršom súrodencovi.

Ako prezuvky kúpiť, aby o mesiac netlačili?

Kúpiť správnu veľkosti nemusí byť vôbec jednoduché. Dá sa to však zvládnuť. „Aby topánka dieťaťu vydržala dlhšie, ale zároveň spĺňala potrebné kritériá, môžeme sa spoliehať na takzvaný prídavok. Pri detskej obuvi by mal byť vpredu voľný priestor pre posun prstov, čomu sa hovorí prídavok. Tento prídavok sa odporúča na 10, maximálne 15 milimetrov a zaručuje dostatočne voľný pohyb prstov za chôdze, slúži ako dostatočná rezerva pre rast chodidla,“ radí Halajová.

Ako zistíme, či sme vybrali vhodnú veľkosť

Dnes už sú predajne vybavené pomôckami, vďaka ktorým si vyberiete vhodnú veľkosť. Halajová odporúča špeciálneho meradla priamo v predajni, ktoré už má započítaný aj prídavok. Veľkosť chodidla meriame bez obuvi.

Ďalším variantom môže byť vyberateľná stielka, na ktorej po jej vybratí z obuvi jednoducho zistíme, či naše dieťa má dostatočné miesto pre posun prstov, alebo či sme naopak nezvolili zbytočne veľkú veľkosť.

Ak topánky nedisponujú vyberateľnou stielkou, odporúča sa stielku jednoducho dokúpiť, zmerať na nej veľkosť nohy a potom ju vložiť do vybranej obuvi. Stielka by mala do topánky krásne padnúť. Podľa Halajovej je „stielka určite lepším variantom, ako keď mamičky merajú a kupujú obuv podľa špajlí alebo iných podomácky vyrobených pomôcok. Všeobecne platí, že vo veľkej topánke noha kĺže, v malej topánke dochádza k otlakom. V oboch prípadoch môže dôjsť k deformácii nôh.“

Krutá pravda o podedených topánkach

Starší súrodenci väčšinou odovzdajú svoje veci tým mladším. Ako je to s topánkami? Mali by sme si uvedomiť, že noha sa skladá z niekoľkých kostí, väzov, svalov, kĺbov a šliach, ktoré zabezpečujú pohyblivosť a oporu. Preto je aj každé chodidlo iné. A tak nemôže byť topánka, ktorá sa prispôsobila nosením jednej nohe a jednej váhe rovnako vhodná aj pre nohu ďalšiu, s iným váhovým zaťažením. Obzvlášť, ak volíme zdravšie prírodné materiály ako koža a textil, ktoré sa prispôsobujú nohe prvého majiteľa o čosi veľkorysejšie. „Deťom by sa mali kupovať vždy nové topánky, nemali by ich takzvane dediť po starších súrodencoch. Základné pravidlo je, že obuv sa má prispôsobiť nohe, a nie naopak,“ radí Halajová.

Odporúčania pre zdravie detských nôh

Majte v zálohe ešte jeden pár a obuv častejšie meňte. Postarajte sa o tom, aby si vaše dieťa denne obliekalo čisté ponožky. Ak je príliš dlho na nohách, tak mu doprajte kúpele nôh. Aby sa posilnilo svalstvo, nechajte ho behať na boso a cvičiť gymnastiku nôh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #začiatok školského roka #prezúvanie #prezuvky