Neviete sa rozhodnúť, ktoré krúžky by malo dieťa navštevovať?

Vyberať krúžky pre svoje školopovinné dieťa nemusí byť vždy jednoduché. Rozhodnúť sa správne a najmä rýchlo môže byť frustrujúce nielen pre rodiča. Aj samotné dieťa môže mať z krúžkov strach a zmätok, ak nedosahuje želané výsledky, prípadne má pocit, že sa mu príliš nedarí.

21.09.2016 06:00
Dajte deti na šport, nedovoľte im nudiť sa Foto:
Dajte deti na šport, nedovoľte im nudiť sa.
debata (2)

Začiatkom školského roka ponúkajú jednotlivé školy, športové a tanečné kluby, združenia a záujmové organizácie rôzne druhy kurzov a krúžkov pre predškolákov a školákov. Vyberať si môžete od športu, tanečnej, jazykových a vzdelávacích kurzov až po rôzne umelecké smery. Rodičia často nasmerujú deti tým smerom, ktorým si myslia, že by mali ísť, alebo si prostredníctvom svojich detí plnia svoje nesplnené sny. A to môže byť niekedy „na škodu“. Na čo si dať pozor a hlavne, ako vyberať dieťaťu tú správnu voľno časovú aktivitu?

Nesmie chýbať radosť

Rodičia by si mali uvedomiť, že najdôležitejšie pri všetkých krúžkoch a aktivitách je to, aby dieťa daná vec bavila a robilo ju s radosťou. Pokiaľ musí robiť niečo nasilu, nebude to mať dlhodobý efekt a pravdepodobne samotné dieťa skôr krúžkom odradíme. Treba pamätať na to, že je niekoľko hodín v škole, kde sa musí venovať aj predmetom, ktoré ho nie vždy bavia. Preto by práve aktivity po škole mali prinášať radosť a úsmev na tvárach našich detí.

Fyzické a osobnostné vlastnosti nepodceňovať

Ďalej treba zohľadniť aj určité predpoklady dieťaťa na konkrétnu aktivitu. Nie každé dieťa je športovo nadané, nie každé dieťa vie spievať, kresliť a pravdepodobne ani každé dieťa nemôže vynikať v cudzích jazykoch alebo sa ladne pohybovať na tanečnom parkete.

Preto je naozaj vhodné na začiatkoch prejsť niekoľkými aktivitami, chvíľu v nich zotrvať a po určitom čase sa rozhodnúť spoločne s dieťaťom, ktoré krúžky ho bavia najviac, a zároveň ktoré mu môžu naozaj aj niečo dať a má v nich aj predpoklady do budúcnosti.

Nepreháňajte to

Niekedy to myslíme dobre. Vyberieme si veľa aktivít a zo začiatku nám to prináša radosť. Postupne prichádza však únava a vyčerpanie a zisťujeme, že nevládzeme pokračovať vo všetkom, čo sme si vybrali.

Toto platí aj pri deťoch. Dieťa musí stíhať aj školu a prípravu do nej, aj voľný čas, ktorý trávi doma a zároveň aj rôzne mimoškolské aktivity a krúžky. Pokiaľ má dieťa do minúty nabitý program, môže sa stať, že postupne bude strácať silu a motiváciu do učenia alebo do samotného krúžku. Dieťa, ktoré má každý deň po škole krúžok a dokonca viacero, bude unavené a napríklad pri domácich úlohách nemusí byť pozorné. Na dieťa je toho priveľa a môže sa stať, že sa jeho prospech v škole zhoršuje. Poraďte sa s ním, ktorý krúžok ho najviac baví, a vyberte práve ten.

Opäť by tu nemala chýbať spoločná komunikácia a spoločné rozhodnutie. Pamätajte na to, že okrem školy, domácich úloh a krúžkov by malo mať dieťa čas na rôzne hry alebo čas strávený s kamarátmi a rodinou.

Ako vybrať správne?

Toto je naozaj ťažká otázka a odpoveď na ňu nenájdete hneď. Chvíľku vám to bude trvať. Musíte si s dieťaťom prejsť obdobie, keď si skúša niekoľko aktivít. Až po nejakom čase budete sami vidieť, či má dieťa na daný šport alebo krúžok aj talent a naozajstné nadšenie. Aktivity nestriedajte príliš rýchlo, niekedy trvá dlhšie, kým zistíte, na čo má dieťa talent a čo ho naozaj baví.

V jednom krúžku viacero aktivít

Niektoré kluby a záujmové krúžky ponúkajú na výber viacero aktivít, ktoré sa počas školského roka striedajú. Ich zámerom je po určitom čase vybrať tú vhodnú aktivitu pre vaše dieťa. Ak sa skutočne neviete rozhodnúť, vyskúšajte aj túto možnosť.

Taktiež sa informujte s trénermi a lektormi, ako dieťa napreduje. Sledujte jeho výsledky a spoločne s odborníkmi, ktorí sa vášmu dieťaťu venujú, diskutujte. Stáva sa totiž, že dieťaťa sa na začiatku nadchne, ale postupne ho nadšenie prechádza, až sa nakoniec úplne vytratí a dieťa odmieta na krúžok chodiť.

V takomto prípade si s ním sadnite a zisťujte dôvody, prečo stráca záujem o krúžok, ktorý si predtým sám vybral. Ak sú to adekvátne dôvody, tak určite ho nenúťte navštevovať krúžok aj ďalej. Pokiaľ len potrebuje motiváciu, aby pokračovalo, tak ho podporte.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #ako vybrať krúžky