100 eurový príspevok pre seniorov. Nie všetci ho ale dostanú. Pozrite, si zoznam zariadení, kde ho možno využiť

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš oznámil zmeny vo vyplácaní stoeurového príspevku pre seniorov. Ako uviedol už vo februári, suma príspevku na rekondičné pobyty ostáva nezmenená vo výške 100 eur, ale dostane ich tento rok štrnásťtisíc ľudí. Doteraz malo nárok len 7 500 dôchodcov. Nárok na túto zľavu však nemajú všetci.

26.03.2024 06:00
dôchodkyňa, seniorka, kúpele, kúpeľ Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Nárok na príspevok majú však len starobní dôchodcovia ktorí nepracujú.

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian dodal: „Tieto pobyty sú obľúbené medzi seniormi. Môžu ich využívať ako členovia, tak aj nečlenovia Jednoty dôchodcov Slovenska. Procedúry, ktoré sú súčasťou pobytového balíka sú zamerané na skvalitnenie ich jesene života.“

Erik Tomáš k 100-eurovým príspevkom pre seniorov
Video
Zdroj: TV Pravda
  • 1. Členovia Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) môžu o pobyt požiadať u predsedov základných organizácií JDS.
  • 2. Nečlen JDS si môže objednať pobyt priamo u poskytovateľov.
  • 3. Žiadateľ musí byť poberateľom starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, a nevykonáva činnosť, zakladajúcu nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.
  • 4. Preukázať sa treba Rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku.
  • 5. Vyžaduje sa trvalý pobyt na území SR.
  • 6. Tieto skutočnosti účastníci potvrdia podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt.
  • 7. Rekondično – liečebný pobyt je možné čerpať raz ročne a iba u jedného poskytovateľa.
  • 8. Senior pracujúci na dohodu nemá nárok na dotáciu.
  • 9. V cene nie je započítaná daň za ubytovanie, tá je rozdielna v jednotlivých lokalitách. Ťažko zdravotne postihnuté osoby mávajú zľavy.
  • 10. Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom, a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške. Štátna dotácia sa na sprievodcu nevzťahuje.
  • 11. Ak sa chce pobytu zúčastniť manželský pár, kde jeden ešte pracuje a nepoberá dôchodok, tento musí uhradiť plnú výšku pobytu.
  • 12. Dôchodcovia nemajú na rekreačné a rekondičné pobyty so štátnou 100-eurovou dotáciou právny nárok.
  • 13. Ak by sa dodatočne zistilo, že dôchodca nesplnil kritériá, a i tak čerpal štátnu dotáciu, bude musieť rozdiel doplatiť.

Zoznam rekondičných pobytov pre seniorov so štátnou dotáciou organizovaných Jednotou dôchodcov na Slovensku

Kúpele Bardejov

260 €

Pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Ubytovanie v hoteli Ozón. + 2 h vstup do bazénovej časti.

Bardejovské kúpele majú široké indikačné zameranie a nachádzajú sa uprostred lesoparku. V kolonáde sa nachádza až 8 rôznych minerálnych prameňov.

Družba Bardejov

210 €

Pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie.

Číž

240 €

Pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + wifi, možnosť zapísať sa do rehabilitačného bazéna, fitnes, telocvične, bicykle, možnosť navštíviť vonkajší bazén.

Prírodné jódové kúpele ponúkajú celkovú regeneráciu a oddych v tichom prostredí Gemera. Jódová voda je jediná svojho druhu v celej strednej Európe. Priaznivo pôsobí najmä na pohybové ústrojenstvo, ale aj na choroby štítnej žľazy, nervové choroby či choroby z povolania.

Dudince – Hotel Prameň

285 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + vstup do vírivky, voľný vstup do bazéna.

Hotel Prameň Dudince sa v spolupráci s Rehaklinikou Dudince zameriava na liečenie pohybového aparátu. Ako jediné zdravotnícke zariadenie na Slovensku ponúka liečbu pomocou vysokovýkonného lasera, superindukčného systému a dekompresnej trakcie v kombinácii so štandardnými rehabilitačnými procedúrami. Pacienti sa zbavili bolestí kolien či bedrových kĺbov, zamrznutých ramien, boľavých lakťov či stuhnutej chrbtice.

dôchodkyňa, seniorka, kúpele, kúpeľ Čítajte viac 100 eur navyše od štátu pre seniorov. Kto o ne môže požiadať? Kto má nárok na tieto peniaze?

Kúpele Lúčky

260 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + 1× denne vstup do bazénov.

Kúpele Lúčky prinášajú spojenie oddychu, profesionálnych služieb, kvalitného ubytovania a upokojujúceho prostredia. Umiestnené sú v srdci liptovskej prírody. Nachádza sa v nich široké spektrum liečebných procedúr.

Kúpele Nimnica

295 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + vstup do wellnesu 1× na 1h, neobmedzený vstup do fitness centra.

Kúpele Nimnica sú kúpele s jedinečnou minerálnou vodou. Ich poloha v prostredí Priehrady mládeže a malebného údolia obklopeného zmiešanými lesmi ich predurčuje na aktívny oddych a relax počas všetkých ročných období. Liečivé účinky minerálnych prameňov sa využívajú formou inhalácií, pitnej liečby a vonkajšej balneológie pri liečbe širokého spektra ochorení (choroby onkologické, obehového ústrojenstva, tráviace, diabetes, dýchacie, pohybové, nervové, gynekologické, choroby z povolania).

Kúpele Nový Smokovec

175 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + od utorka do soboty voľný vstup do bazéna.

Piešťany Esplanade

325 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. V Kúpeľoch Piešťany, v hoteli Esplanade, nájdete komfortné ubytovanie aj znamenitú medzinárodnou kuchyňu. Priame spojenie s Balnea Healt Spa, kde klienti majú možnosť využiť širokú ponuku liečebných procedúr.

Piešťany Splendid

315 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Hotel Splendid ponúka pokojnú atmosférou, stravovanie formou all inclusive. Priame spojenie s Balnea Healt Spa, kde klienti majú možnosť využiť širokú ponuku liečebných procedúr.

Kúpele Smrdáky

225 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Hotel Centrál v kúpeľoch Smrdáky ponúka vyváženú stravu ako dôležitú súčasť liečebného procesu. Prírodné zdroje sa využívajú nielen na liečbu kože, ale aj pohybového aparátu.

Kúpele Sliač

250 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + voľný vstup na kúpalisko, rehabilitačný ba­zén.

Kúpele Sliač sú historicky prvými kúpeľmi vďaka jedinečnému prírodnému zdroju – liečivej minerálnej vode. Výsledky dosahujú pri liečbe pohybového aparátu, ženských chorôb, onkologických ochorení či postcovidového syndrómu.

Sklené Teplice

255 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Liečebné termálne kúpele Sklené Teplice majú liečivú silu v termánych minerálnych prameňov, ktoré priamo pôsobia na ozdravný účinok procedúr.

Štós

312 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Štandardné, ale aj nadštandardné ubytovanie, celodenné stravovanie aj formou podávania diét, vstupnú, priebežnú a výstupnú lekársku prehliadku, spravidla 3 liečebné procedúry denne (pondelok – sobota, okrem nedieľ a št. sviatkov). Počet podaných procedúr = 3-krát počet lôžkodní.

Sanatórium Tatranská kotlina

250 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. Pri liečbe pacientov sa vychádza zo zásad modernej lekárskej vedy a praxe. Po komplexnom vyšetrení zostaví ošetrujúci lekár – odborník v odbore rehabilitácie a kúpeľnej liečby – každému pacientovi individuálny plán liečby odpovedajúci jeho aktuálnemu zdravotnému stavu.

Trenčianske Teplice

300 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + 3× voľný vstup do vonkajšieho bazéna, 20 % zľava na vstup do wellnes.

Trenčianske Teplice ponúkajú celoročnú zľavu na ubytovanie seniorov aj mimo poukazu od Jednoty dôchodcov Slovenska.

Turčianske Teplice

280 € Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + 2 x vstup do akvaparku, neobmedzený vstup do vonkajšieho bazéna.

Vyšné Ružbachy

235 €

Šesťdňový pobyt zahŕňa 12 procedúr, plnú penziu, vstupnú lekársku prehliadku a konzultácie. + každý deň 1h vstup do bazéna, wellnes.

Pri liečbe 10 kúpeľných diagnóz sa opierajú o účinky termálneho liečivého prameňa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #senior