Vodičské preukazy zadarmo. Rezort práce spúšťa nový projekt. Komu zaplatí vodičák?

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Braňo Ondruš v pondelok 22. apríla 2024 spustil nový projekt s názvom Vzdelávanie mladých dospelých. Ide o dospelých detí z detských domovov, ktorí môžu získať vodičské oprávnenie typu B aj typu C.

22.04.2024 11:15
vodičák Foto:
Vybavenie vodičského preukazu.
debata

„Pred časom sme identifikovali jednu bariéru, ktorú vieme odstrániť a nie ja to až také drahé,“ uviedol tajomník. Projekt spustili už 15. apríla 2024 a potrvá do konca tohto roka. Stáť bude 500-tisíc eur. Ide o približne 600 ľudí, ktorí získajú oprávnenie. Získať zadarmo môžu vodičské oprávnenia okrem skupiny A, AM, A1. K vodičskému oprávneniu typu B a C môžu zadarmo získať aj kartu vodiča.

Projekt je určený pre mladých dospelých, to sú tí, čo dosiahli plnoletosť ale stále sú v detskom domove. Alebo ide o dospelých v centrách pre detí a rodinu, ktorí sa pripravujú do školy a ešte 12 mesiacov ostávajú v centrách alebo sú evidovaní na úrade práce. Podmienka je, že všetci záujemcovia musia byť evidovaní na úrade práce.

Štát pokryje 100 % nákladov aj všetky náklady, ktoré sú s vybavením vodičského oprávnenia spojené. Napríklad aj nákup učebnice. Každému prispejú aj ďalších 95 centov na hodinu maximálne 190 eur na ďalšie náklady spojené s kurzom. Napríklad spojených s dopravou. Bude to paušálne, nebude treba oň žiadať.

Ústredie práce o projekte informovalo už všetky centrá.

debata chyba
Viac na túto tému: #detské domovy #vodičské preukazy #centrum pre rodiny s deťmi