Maturita 2015: Zvládli by ste test zo slovenského jazyka a literatúry?

Pravda.sk, NÚCEM | 18.05.2015 18:00
Na slovenských školách sa začali maturitné skúšky. V polovici marca im predchádzali písomné testy. Jeden z nich - zo slovenčiny a literatúry, prinášame na Pravda.sk. Vyskúšajte, či by ste zmaturovali.

Test, písaný od 17. marca do 20. marca a preslávený najmä slovíčkom SÚC, pozostáva zo 64 úloh a študenti naň mali 90 minút. V niektorých otázkach síce nefigurovali možnosti A, B, C, D, ale test sme upravili tak, že napríklad k správnej odpovedi na otázku Vypíšte slovotvorný základ zo slova vychýrený – sme priradili podobné, ale nesprávne možnosti.

Maturanti písali testy z vyučovacích jazykov a matematiky . Pri predmete Slovenský jazyk a literatúra dosiahli žiaci priemernú úspešnosť testu 52,3 percenta. Žiaci gymnázií pritom dosiahli vyššiu úspešnosť 66,1 percenta v porovnaní so študentmi stredných odborných škôl a konzervatórií, ktorí dosiahli 44,8 percenta. Úspešnosť nižšiu, alebo rovnú 33 percentám dosiahlo 6 747 žiakov, čiže 15,41 percenta.

Veľmi zjednodušene: Aby ste sa dostali v úspešnosti aspoň na hranicu 33 percent, musíte mať správne 22 odpovedí. Ak by ste v teste nezískali ani 25 percent, teda nemali by ste 17 a viac správnych odpovedí, maturitný test by ste museli opakovať (neberieme do úvahy kombináciu so „slohom“ a ústnou časťou maturitnej skúšky).

Či maturovať budete, maturovali ste vlani alebo dajme tomu pred 40 rokmi, smelo do toho. Nezabudnite sa svojím výsledkom pochváliť na Facebooku. Určite na tom nie ste tak zle, aby ste sa za výsledok hanbili :-)

Test vypracoval Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) a zverejňujeme ho s jeho súhlasom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ