Košičania sú v angličtine najlepší, a to s vysokým náskokom. Ktorý kraj je na tom najhoršie?

Obyvatelia východného Slovenska, predovšetkým mesta Košice, majú zo Slovákov najmenší problém dorozumieť sa po anglicky. Vyplynulo to z prieskumu EF English Proficiency Index 2023, ktorý každoročne realizuje vzdelávacia organizácia EF Education First. Na prieskume sa zúčastnilo 2,2 milióna ľudí zo 113 krajín, pre ktorých angličtina nie je rodným jazykom. Najplynulejšie vedia po anglicky Holanďania, na druhé miesto sa v prieskume dostal Singapur a prvú trojicu uzatvára Rakúsko.

16.11.2023 11:50
manželia, mladý pár, hypotéka, úver, mladí ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Slovensko v prieskume skončilo na 18. mieste zo všetkých hodnotených krajín a na 16. mieste v poradí európskych krajín. Prieskum podľa výsledkov rozdelil štáty do piatich úrovní ovládania anglického jazyka, pričom Slovensko skončilo v druhej skupine krajín s vysokou úrovňou ovládania angličtiny. Z pohľadu posledných 12 sledovaných rokov je krivka našej angličtiny rastúca, no v aktuálnom roku sme si pohoršili oproti výsledkom z minulého a predminulého roka.

Lepšie ako my dopadli Poliaci aj Maďari, horšie tento rok opätovne Česi. „Vysoká úroveň odbornosti angličtiny, ktorú v prieskume Slováci dosiahli, hovorí o tom, že si v tomto jazyku vedia prečítať noviny, rozumejú televíznym programom a nemajú problém pripraviť pracovnú prezentáciu po anglicky,“ uviedla Monika Barboráková, country manažérka EF Education First.

muž, štatistika, študent Čítajte viac Vysokoškolské vzdelanie prináša výhody, napríklad vyššiu šancu zamestnať sa

Zaujímavé je, že najlepšie u nás po anglicky hovoria obyvatelia košického kraja a úplne najlepšie samotní Košičania, a to s pomerne výrazným náskokom. Košice sa tak radia medzi najlepšie mestá s veľmi vysokou úrovňou ovládania angličtiny.

Naopak, najväčšie rezervy majú obyvatelia v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. Z pohľadu vekovej štruktúry najlepšie po anglicky hovoria mladí ľudia od 21 do 25 rokov. To je aj jediná veková skupina, ktorá si u nás medziročne polepšila. Fakt, že sa Slovensko v rebríčku EF English Proficiency Index umiestnilo na 18. priečke, je na tunajšom pracovnom trhu výhodou. Z analýz pracovného portálu Profesia.sk totiž vyplýva, že za ostatných desať rokov prudko stúpol dopyt po zamestnancoch, ktorí hovoria po anglicky. Bez ohľadu na úroveň jazyka vyžadovalo tento rok viac ako 90-tisíc pracovných ponúk na Slovensku znalosť angličtiny.

Muži dopadli lepšie ako ženy

Prieskum EF English Proficiency Index 2023 sa okrem úrovne angličtiny v krajinách sveta už tradične zameral aj na znalosť tohto jazyka naprieč vekovými kategóriami, pohlaviami a regiónmi. Úroveň angličtiny u mladých naďalej klesá – od roku 2015 sa ľudia vo veku 18 až 20 rokov v angličtine zhoršili o 89 bodov. Na tomto negatívnom trende sa podieľa niekoľko veľkých krajín vrátane Indie a Indonézie, ale celosvetovo zaň môže aj pandémia koronavírusu.

V prieskume sa tento rok ešte viac prehĺbil rozdiel medzi pohlaviami. Znalosť angličtiny sa u mužov zlepšuje (+14 bodov), no u žien klesá (-19 bodov od roku 2014). „Tento stav môže byť spôsobený zaujatosťou vzdelávacích systémov alebo nerovnakým prístupom, ktorý zažívajú ženy v mnohých štátoch. Rozdiel medzi pohlaviami však nie je vo svete rovnomerný – v 63 krajinách sú muži a ženy v angličtine na rovnakej úrovni alebo sa k nej približujú,“ vysvetlila Monika Barboráková.

Z analýzy regiónov sveta vyplýva, že vo východnej Ázii sa úroveň ovládania angličtiny znižovala štyri roky po sebe, pričom tento rok sa jej pokles zrýchlil v Japonsku a Číne. Na Blízkom východe úroveň angličtiny stagnuje, no neustále sa zlepšuje v Južnej Amerike. Pokrok v tomto regióne brzdí len klesajúca úroveň znalosti v Mexiku a pomalšie tempo v Brazílii. Napriek tomu, že Európa dominuje na vrchole rebríčka, si tento rok zachovala medziročne rovnakú úroveň. A napokon, znalosť angličtiny v Afrike je zväčša stabilná, s výnimkou Tuniska a Alžírska, ktoré sa rýchlo zlepšujú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Košice #anglický jazyk