Danica Jurčová: Lístočky a básničky mi posielal až na vysokej

Herečka Danica Jurčová si na základnú školu spomína rada. Utkvela jej spomienka na to, ako sa dala "dokopy" s najlepšou kamarátkou Miškou.

09.09.2014 11:15
debata
Danica Jurčová. Foto: V&E fashion
Danica Jurčová Danica Jurčová.

„Mali sme šesť alebo sedem rokov, boli sme v školskej jedálni na obede a moja dovtedy najlepšia kamarátka ma nútila sedieť pri stole a dojesť jedlo, ktoré mi nechutilo. Miška počula, ako mi dohovára, aby som to zjedla, vraj kým nezjem, tak sa nevrátime do triedy. Prišla k nášmu stolu, vzala tácňu s jedlom a odniesla ju. Odvtedy sa z nás stali nerozlučné kamarátky a aj keď dnes žije mimo Slovenska, sme v stálom spojení,“ zaspomínala si Danica Jurčová pre Pravda.sk.

Na matematiku nemala talent, bavili ju skôr predmety ako literatúra, telesná či hudobná výchova. „Keď sa dnes rozprávame s kolegami hercami, väčšina z nich má rovnaký deficit,“ skonštatovala herečka, ktorá rozhodne nepatrila k bifľošom ani k flákačom. „Bola som taký zdravý stred,“ zhodnotila. Učila sa dobre, splnila si povinnosti, aby sa mohla venovať bielemu divadlu a iným krúžkom, ktoré v detstve navštevovala. Až neskôr vo vyšších ročníkoch na gymnáziu jej nešla matematika. Preto sa chodila doučovať k profesorovi, ktorého jej vybavila mama. „A zlepšilo sa to (smiech).“

Kolektív na základnej škole si Danica dodnes pochvaľuje. Do školy sa prirodzene tešila. Ale na gymnáziu raz chcela ísť na koncert skupiny Oceán s kamarátkou do Pezinka, tak si naklepala vyššiu teplotu, aby ju pustili z poobedňajšieho vyučovania.

A čo prvá láska? Vymieňanie lístočkov so zaľúbenými srdiečkami – postretlo Danicu Jurčovú aj toto? „Lístočky mi posielal až na vysokej škole spolužiak z divadelno-filmovej vedy, na prednáškach ohľadne spoločného učiva. Neskôr mi posielal srdiečka aj básničky, ale to už sme spolu chodili,“ vysvetlila. Dodala, že ak by mohla, štúdium na bratislavskej VŠMU by si rada predĺžila. „Mohli sme tvoriť a robiť slobodne to, čo nás bavilo. Boli to skvelé roky.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #základná škola #najlepšia kamarátka #dobrý kolektív #básničky #zaľúbené lístočky