Režisér Jiří Menzel sa nebojí priznať štvorky na vysvedčení

Prvého Oscara síce režisér filmu Ostře sledované vlaky získal ešte pred dovŕšením tridsiatky, ku vzorným žiakom však nikdy nepatril. Jiří Menzel má zmysel pre humor a tvrdí, že ľudia by sa nemali brať príliš vážne. Mali by viac čítať a učiť sa matematiku!

11.09.2014 06:00
Jiri Menzel Foto:
Jiří Menzel.
debata (3)

V rozhovore pre Pravda magazín režisér priznal, že keď jeho neter videla trojky a štvorky na jeho deviatackom vysvedčení, mala z toho Vianoce. Hneď však dodal: „Hrabal mal ešte horšie vysvedčenie – samé päťky.“

K Menzlovým obľúbeným predmetom v škole patril dejepis, pretože sa dal „obkecať“. Aj z dejepisu mal síce na vysvedčení štvorku, čo bez mihnutia oka okomentoval: „No iste, ale aspoň som neprepadol. Dejepis sa dal obkecať, na rozdiel od chémie či fyziky. Mal som rád matematiku, lebo tá je logická. Ale nevedel som si nič zapamätať. Taká chémia pre mňa bola terra inkognita. Alebo som bol strašne lenivý na jazyky. Neučil som sa poriadne.“

Namiesto učenia rád čítal alebo si púšťal gramofón. V jeho detstve ešte nebola televízia, takže mal na čítanie čas. Označuje to za šťastné chvíle. Práve čítanie mu vraj utvorilo vzťah k veciam, zistil, čo je dôležité a čo nie.

Na dnešné správy o tom, ako (nielen) české deti málo čítajú – vraj zvládnu už len päť kníh ročne, aj to sú medzi nimi komiksy – reagoval: "To je strašné. A tiež to, že sa nechcú učiť matematiku. Pritom matematika je základ myslenia. Nevedieť matematiku je len lenivosť myslieť. Mrzí ma, že v školských osnovách je matematika čoraz jednoduchšia. Ja by som matematiku a cudzí jazyk dal na prvé miesto. Ale mne sa to kecá, pretože som bol veľmi zlý žiak. Môj otec hovoril: matematika a latinčina je základ. Naňho to platilo, pretože sa ľahko učil jazyky a keď som maturoval, on všetkému v matematike rozumel, aj keď sám maturoval v roku 1919. Chápete to?

Študoval ešte za Rakúska, ale do poslednej chvíle vedel reči: francúzsky, nemecky, latinsky, grécky. Jednak mal otvorenú hlavu na učenie a jednak latinčina a matematika vedú k logickému vyjadrovaniu. Dnes je hovorenie guláš: samé bla-bla-bla. Nikdy sa nedostanete k jadru vecí, všetko sa zaobaľuje. To som tiež ovládal, preto som si neskôr dejepis opravil na dvojku. Ale na FAMU nám profesor Otakar Vávra hovoril: takto nie, vyjadri sa stručne. Vávra vedel odhaliť všetky omáčky. Učil nás, že reč má mať logickú stavbu slovo za slovom, veta za vetou."

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Menzel