Ako sa žije v našich regiónoch? Pozrite si veľké porovnanie peňaženiek

Pri výbere vysokej školy zvažujú študenti rôzne dôležité kritériá. Jedným z nich je aj uplatniteľnosť na trhu práce po skončení štúdia a tiež výška mzdy.

06.03.2024 06:00
manželia, mladý pár, hypotéka, úver, mladí ľudia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Lídri súčasnej vládnej koalície svorne skonštatovali, že preberajú krajinu z pohľadu verejných financií v zúfalom stave. Ľudí však predovšetkým zaujíma stav ich peňaženky a rodinného rozpočtu.

Pri výbere vysokej školy zvažujú študenti rôzne dôležité kritériá. Jedným z nich je aj uplatniteľnosť na trhu práce po skončení štúdia a tiež výška mzdy. Na základe životnej úrovne a pracovnej perspektívy v regiónoch sa neraz aj maturanti rozhodujú o svojom ďalšom štúdiu a profesijnom smerovaní. Aká je teda finančná situácia v našich peňaženkách?

A aká je situácia na pracovnom trhu v rôznych regiónoch? Kde sa žije pracujúcim jednoduchšie a kde ťažšie? V ktorých profesiách napríklad neplatí, že mzdy v Bratislave sú vyššie, než na zvyšku Slovenska? Zaujímavé údaje priniesol exkluzívny prieskum personálnej agentúry Grafton.

Minulý rok mzdy rástli všade

Čo hovoria o finančnej situácii obyvateľov Slovenska fakty? Mzdy sa kontinuálne zvyšujú vo všetkých regiónoch a vo všetkých segmentoch ekonomiky.

Ukazujú to nielen údaje z oficiálnych štatistík, ale aj dáta z exkluzívneho mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton, ktorý zmapoval situáciu na pracovnom trhu v slovenských regiónoch, aj finančné ohodnotenie pri stovkách pracovných pozícií v ôsmich kľúčových odvetviach.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve bola v 2. kvartáli minulého roku 1 419 eur, čo znamená medziročný nárast o 9,9 percenta. Mzdy však nenarástli všade rovnako.

Najviac to bolo v Nitrianskom kraji (o 11 %), najmenej v Košickom kraji (o 6,3 %). Bratislava bola v tomto smere len tesne nad celoslovenským priemerom – nominálne mzdy tu v 2. kvartáli roku 2023 stúpli o 10,1 percenta.

Vyššie bratislavské mzdy už nie sú pravidlom

Ako vyplynulo z prieskumu, rast miezd sa líšil v jednotlivých krajoch, no tiež v rôznych odvetviach hospodárstva. „V niektorých sektoroch rástli mzdy menej, v iných viac.

K tým s minimálnym rastom patril napríklad sektor IT, ale aj bankovníctvo a finančné služby. Naopak, najzreteľnejšie rástli mzdy najmä vo výrobe a tiež v stavebníctve a logistike. Nebolo to však rovnako vo všetkých krajoch.

Tu možno všeobecne povedať, že mzdy dlhodobo rastú najvýraznejšie v Nitrianskom kraji. No v niektorých odvetviach si výraznejšie polepšili aj obyvatelia okolia Prešova, Žiliny, Trenčína a Banskej Bystrice,“ spresňuje Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Grafton Slovakia a Gi Group, a pokračuje:

„Dôsledkom takéhoto vývoja je napríklad aj to, že mzdy sa v niektorých povolaniach dostávajú na veľmi podobnú úroveň naprieč viacerými krajmi. Evidentné je to najmä v spomínanej oblasti inžinieringu a výroby. Ako ukázal aj náš prieskum, vyššie mzdy v Bratislave už dnes nie sú všeobecne platným pravidlom.

Napríklad mzda špecialistu údržby alebo servisného technika je približne rovnaká v Bratislave, v Nitre aj v Banskej Bystrici. Vedúci závodu môže zarobiť v Trenčíne a Žiline dokonca viac než v Bratislave. A podobné príklady sa dajú nájsť aj v stavebníctve a realitách alebo v oblasti IT.“

Podmienky zlepšuje nízka nezamestnanosť

„Na mzdové podmienky v danom regióne má, pochopiteľne, vplyv aj počet pracovných ponúk a množstvo voľnej pracovnej sily. Práve nedostatok pracovníkov je dnes kľúčovým faktorom, ktorý núti zamestnávateľov zvyšovať mzdy,“ vysvetľuje Martin Malo.

V súčasnosti máme u nás historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti, ktorá v auguste dosahovala v rámci celého Slovenska 5,23 percenta. V Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Nitrianskom kraji to bolo dokonca len niečo nad 3 percentá.

Nízka nezamestnanosť pritom zlepšuje pozíciu nielen ľuďom, ktorí uvažujú o zmene zamestnania, ale aj zamestnancom, ktorí by si chceli dohodnúť lepšie podmienky, či už finančné ohodnotenie,, alebo aj nefinančné benefity.

„Mzda je síce pre väčšinu ľudí najdôležitejšou motiváciou, no nie je to jediné, čím sa dnes snažia zamestnávatelia prilákať nových pracovníkov alebo udržať si tých súčasných.

Jazýčkom na váhach pri rozhodovaní o zmene zamestnania či zotrvaní na pracovnej pozícii môže byť aj mix poskytovaných benefitov – finančných či nefinančných,“ upozorňuje riaditeľ personálnej agentúry.

Údaje z prieskumu vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska potvrdzujú, že nižšia miera nezamestnanosti a nedostatok pracovníkov tlačia nahor výšku mesačnej mzdy. Zamestnávatelia sú okrem toho nútení reagovať na pretrvávajúci deficit pracovnej sily aj inými spôsobmi.

Aká je situácia na trhu práce v jednotlivých regiónoch Slovenska?

Bratislavský kraj

Stále pociťuje nedostatok pracovnej sily, zamestnávatelia sa preto snažia prilákať zamestnancov náborovými príspevkami a príspevkami za odporúčanie.

Výrazne sa tak rozširuje ponuka finančných a nefinančných benefitov vo firmách. Home office a hybridný model práce sa stali štandardom pri bielych golieroch.

Zamestnanci sú ochotní zmeniť prácu, ak je rozdiel mzdy vyšší ako 200 eur. Mnohí kandidáti sú však nedostatočne jazykovo vybavení a nie sú ochotní migrovať za prácou.

Medián mesačnej mzdy bol v Bratislavskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 497 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 635 eur, ženy 1 373 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 3,17 percenta.

Trnavský kraj

Je tu nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, a tak sú zamestnávatelia ochotní dať vyššiu mzdu tým, ktorých si chcú udržať. Na pracovnom trhu chýbajú hlavne účtovníci, IT developeri, recruiteri, ale aj operátori výroby či montážni pracovníci.

Vo výrobnom sektore preto firmy poskytujú aj náborové príspevky. Zamestnanci pred negarantovanými benefitmi uprednostňujú zvýšenie fixnej výšky mesačnej mzdy. Z benefitov je najžiadanejšia 13. a 14. mzda, naopak, najmenší záujem je o firemné škôlky.

Medián mesačnej mzdy bol v Trnavskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 215 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 353 eur, ženy 1 111 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 3,57 percenta.

Nitriansky kraj

Pretrváva tu nedostatok pracovnej sily vo výrobe, ktorý súvisí aj s nezáujmom odídencov z Ukrajiny o prácu na Slovensku. Na pracovnom trhu sú najviac žiadané odborné pozície ako CNC operátor, elektromechanik či zvárač.

Home office sa v tomto kraji pomaly dostáva aj do výrobných spoločností, pričom ide zväčšia o formát 4 + 1 alebo 3 + 2. Vo výrobných profesiách, najmä v automobilovom priemysle, firmy poskytujú náborové príspevky.

Zamestnanci týchto spoločností sú ochotní zmeniť prácu už pri rozdiele mzdy 50–100 eur. Medián mesačnej mzdy bol v Nitrianskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 161 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 251 eur, ženy 1 082 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 3,75 percenta.

Banskobystrický kraj

Rastú mzdy aj benefity hlavne pri pozíciách, pri ktorých je na pracovnom trhu dlhodobo nedostatok uchádzačov. Home office sa stal už stálym benefitom aj vo výrobných spoločnostiach.

Zamestnanci menia prácu častejšie, zvyšuje sa fluktuácia. Nezvyšuje sa však počet ľudí hľadajúcich prácu v zahraničí. Na trhu je viac ponúk práce pre absolventov, ktorým zamestnávatelia ponúkajú náborové príspevky, odborné zaškolenie aj rôzne benefity.

Citeľný je nedostatok ľudí na technických pozíciách ako CNC operátori, elektromechanici a tiež operátori výroby.

Medián mesačnej mzdy bol v Banskobystrickom kraji v roku 2022 na úrovni 1 153 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 223 eur, ženy 1 089 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 7,07 %.

Trenčiansky kraj

Fluktuácia je stále veľmi vysoká a naďalej rastie vďaka veľkým možnostiam výberu zamestnania. K zmene práce motivuje ľudí najmä vyššia mzda. Home office je poskytovaný hlavne na vyšších pozíciách u bielych golierov, pomaly sa však rozširuje aj v štátnej správe.

Časté je dochádzanie za prácou do iných regiónov. Absolútny nedostatok pracovnej sily znižuje kritériá na uchádzačov pri výberových procesoch. Zvyšujú sa tiež výšky náborových príspevkov vo výrobných profesiách a rozširuje sa ponuka rôznych benefitov.

Medián mesačnej mzdy bol v Trenčianskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 190 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 332 eur, ženy 1 078 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 3,68 percenta.

Žilinský kraj

Prídu o prácu stovky ľudí, nebude to však dôsledok krízy, ale uzatvárania baní. V tomto kraji aj naďalej panuje nízka nezamestnanosť a nedostatok pracovnej sily. Najmä výrobná sféra pociťuje deficit odborných pracovníkov, ako sú elektromechanici a zvárači.

To vytvára tlak na zamestnávateľov, aby zvyšovali základnú mzdu aj výšky benefitov a náborových príspevkov. Fluktuácia však stále rastie, hlavne na pozíciách vo výrobe, ako sú montážni pracovníci či operátori výroby. Home office sa začína poskytovať aj v rámci štátnej správy.

Medián mesačnej mzdy bol v Žilinskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 190 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 319 eur, ženy 1 082 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 4,19 percenta.

Prešovský kraj

Vedie rast miezd vo všetkých odvetviach k zvýšenej fluktuácii. Dopyt je najmä po operátoroch výroby a pracovníkoch v logistike.

Zamestnávatelia však ponúkajú menší počet pracovných benefitov, nízke sú aj príspevky na dopravu. Na výrobných pracovníkov sú pritom kladené vysoké pracovné požiadavky.

Pretrváva aj neochota niektorých zamestnávateľov pracovať s marginalizovanou skupinou obyvateľstva. Pracovníkom v kanceláriách, hlavne na vyšších pozíciách, sa začína poskytovať home office, prípadne sa zavádza hybridný model práce.

Medián mesačnej mzdy bol v Prešovskom kraji v roku 2022 na úrovni 1 058 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 105 eur, ženy 1 017 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 8,44 percenta.

Košický kraj

Zvýšila sa fluktuácia do krajín západnej a severnej Európy. To spôsobuje nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily vo výrobe, ale aj IT špecialistov a pracovníkov na inžinierskych technických pozíciách.

Zvyšujú sa preto mzdy a rastie aj počet benefitov, ktoré zamestnávatelia poskytujú. Zároveň stúpa tlak výrobných pracovníkov na poskytovanie záloh a bezplatnej dopravy do zamestnania. Čiastočný home office začína byť samozrejmosťou pri bielych golieroch, permanentný sa ponúka pri ťažko obsaditeľných pozíciách.

Medián mesačnej mzdy bol v Košickom kraji v roku 2022 na úrovni 1 188 eur, pričom muži zarobili najčastejšie 1 273 eur, ženy 1 105 eur. Miera nezamestnanosti tu v auguste 2023 dosahovala 7,35 percenta.

Výška miezd a miera nezamestnanosti v slovenských regiónoch

Miera nezamestnanosti na Slovensku bola v auguste minulého roku 5,23 percenta, medián mesačnej mzdy za minulý rok dosiahol priemerne 1 206 eur. Ako na tom boli jednotlivé regióny?

Kraj Medián mesačnej mzdy v roku 2022 Medián mesačnej mzdy – muži Medián mesačnej mzdy – ženy Miera evidovanej nezamestnanosti (VIII/2023)
Bratislavský 1 497 € 1 635 € 1 373 € 3,17 %
Trnavský 1 215 € 1 353 € 1 111 € 3,57 %
Nitriansky 1 161 € 1 251 € 1 082 € 3,75 %
Banskobystrický 1 153 € 1 223 € 1 089 € 7,07 %
Trenčiansky 1 190 € 1 332 € 1 078 € 3,68 %
Žilinský 1 190 € 1 319 € 1 082 € 4,19 %
Prešovský 1 058 € 1 105 € 1 017 € 8,44 %
Košický 1 188 € 1 273 € 1 105 € 7,35 %

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #regióny #trh práce #vysoké školstvo