Valorizácia dôchodkov bude v júli. Štát na ne vyhradil 40 miliónov eur. Ktorí penzisti si polepšia?

Minister vnútra Matúška Šutaj Eštok potvrdil, že na valorizáciu výsluhových dôchodkov majú vyčlenených v rezorte 40 miliónov eur.

18.04.2024 06:00
dôchodcovia, dôchodkyňa, seniori, senior, daň,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Ešte v marci sa podarilo schváliť valorizáciu vo výške 14,5 % pre výsluhových dôchodcov. „Hovoril som odborárom, že dnes keď zvýšite výsluhový dôchodok policajtovi tak, si povie že viac sa mi oplatí ísť do výsluhového dôchodku ako ostať v Policajnom zbore. To môže byť samozrejme jedno z rizík. Áno môže nám to spustiť vlnu, že policajti, ktorí dnes majú odslúžených 25 rokov, si povedia, že je tu taká štedrá valorizácia, že končím v aktívnej službe a odchádzam do civilu, a to iba prehĺbi ten stav toho zboru z hľadiska podstavu, do ktorého som ja prišiel,“ uviedol minister vnútra.

Martin Kontúr - Dôchodok po 40 odpracovaných rokoch
Video
Zdroj: TV Pravda

K budúcemu roku sa minister Šuraj Eštok ešte nevyjadril presne. Viete že inflácia v tomto roku sa ukazuje, že poklesla a preto aj mimoriadna valorizácia by nemusela byť takáto vysoká. Bohužiaľ u výsluhových dôchodcov je to z hľadiska spracovania nie cez Sociálnu poisťovňu, ale cez osobitný účet u nás riešená až 7 mesiacov po ako u bežných starobných dôchodcov. Valorizácia na budúci rok bude kopírovať súčasný stav inflácie," upresnil.

Nadácia Zastavme korupciu v utorok upozornila, že políciu čakajú škrty súvisiace so šetrením a plánovaná valorizácia o 14,5 percenta nebude.

Minister Šutaj Eštok tvrdí, že spolu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) hľadajú zdroje na to, aby do polície dostali nových mladých ľudí.

Nadácia Zastavme korupciu zároveň informovala o tom, že Národná kriminálna agentúra by mala prejsť zmenami, ktoré majú oslabiť vyšetrovanie korupcie a ďalšej kriminality. „Po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) to bude ďalšia rana čestným policajtom a prokurátorom, ktorí v posledných rokoch stíhali korupciu na najvyšších miestach,“ povedala riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

Minister vnútra v tejto súvislosti garantoval, že žiadny vyšetrovateľ nebude prepustený. Ide mu podľa vlastných slov len o to, aby Slovensko malo funkčný a efektívny systém v rámci prezidiálnych policajných útvarov. Hovorí, že existuje viacero alternatív na zmeny v polícii. Musia reagovať aj na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #výsluhové dôchodky