Správna detská stolička - základ pre zdravú chrbticu

Správna stolička pre školopovinné dieťa by mala spĺňať také atribúty, aby garantovala zdravý vývoj nielen celého pohybového aparátu, ale aj vnútorných orgánov.

21.08.2015 06:00
stolička, dieťa, školák Foto:
Na výbere stoličky pre školáka si nechajte záležať.
debata

Tie sa pre ich stláčanie pri hrbení môžu nesprávne vyvinúť. Je veľmi dôležité dbať preto na výber detskej stoličky a vedieť, čomu sa vyhnúť.

Podľa fyzioterapeutky Emílie Luknárovej je dôležité, aby stolička umožňovala správne sedenie bez ohľadu na vek a výšku dieťaťa. "V prvom rade by malo dieťa dosiahnuť celými chodidlami na zem a stehná by malo mať pritom položené na sedacej časti stoličky do dĺžky 2/3. Podstatnou súčasťou je aj chrbtová opierka, ktorá sa má končiť vo výške dolného okraja lopatiek. Vrchná časť tela tak nebude zbytočne fixovaná a strnulá. U dospelých je to iné, tí si môžu dopriať aj vyššiu oporu,“ vysvetľuje doktorka Emília Luknárová.

Podľa nej by správna stolička mala byť schopná prispôsobiť sa rastu dieťaťa flexibilne v ktoromkoľvek momente. Kritický je najmä vek do 12 rokov, keď je chrbtica veľmi pružná a poľahky sa prispôsobí zlým návykom. Po tomto veku sa uzatvárajú rastové štrbiny a nastavenie chrbtice sa začína fixovať aj so všetkými chybami.

Nesprávnym sedením podľa odborníčky netrpí len pohybový aparát, ale aj vnútorné orgány: „Pri hrbení sa je vyvolaný konštantný tlak na brušnú dutinu a pľúca a tie sa môžu nesprávne vyvinúť. Dochádza tak k rôznym deformáciám. Jeden z následkov môže byť napríklad nízka kapacita pľúc.“

Pojem rastúci nábytok je spájaný práve s detským nábytkom. Ten má byť dizajnovaný tak, aby sa vedel prispôsobiť aktuálnej výške dieťaťa, ktorá sa mení doslova každým týždňom. Myslieť na to pri nákupe odporúča aj Martin Gergély z OKAY Slovakia:

"Rodičom pri výbere stoličky pre deti radíme zamerať sa na modely takzvaných rastúcich stoličiek, ktoré majú nastaviteľnú nielen výšku posedu, ale aj chrbtovej opierky alebo lakťových opierok.“ Nezanedbateľný význam, podľa Gergélyho, však má aj samotný dizajn. "Mnohokrát vyberajú nábytok rodičia spolu s deťmi a tie sa vedia rozhodnúť pomerne rýchlo podľa farieb a motívov.

Najobľúbenejšie medzi deťmi sú zvieracie modely stoličiek alebo modely s rozprávkovými motívmi. Na takejto stoličke má školák väčšiu motiváciu vydržať a sústrediť sa na úlohy,“ dodáva.

Päť pravidiel správneho posedu

  1. Dodržujte 90-stupňové uhly. Medzi chodidlami, lýtkami, stehnami, trupom až po ramená a lakte.
  2. Chodidlá musia byť položené celé na podlahe a mierne od seba. Váha tela tak nezostáva len na chrbtici.
  3. Seďte na stoličke úplne vzadu a krížami sa dotýkajte opierky.
  4. Stehná by mali ležať na stoličke asi do 2/3 svojej dĺžky pri opretej polohe. Okraj stoličky by sa rozhodne nemal zarývať do kolenných jamiek.
  5. Pri nakláňaní sa vpred musí zostať chrbát rovný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #výber #zásady #stolička pre dieťa