Desať jednoduchých cvikov pre zdravý chrbát vášho dieťaťa

Škola volá a s ňou aj zasadnutie do školských lavíc. Ročne žiaci v škole presedia aj 800 hodín na nie veľmi pohodlných stoličkách.

26.08.2015 06:00
debata (1)

Po príchode domov si zväčša sadnú pred televízor alebo hrajú hry na tablete, kde sú skrútené do kadejakých polôh. Ak nechcete, aby vaše deti dospeli do štádia nosenia korzetu, mali by ste zvýšiť pozornosť pri ich držaní tela a preventívne s nimi cvičiť. V spolupráci s fyzioterapeutkou Martinou Tomšovou vám prinášame zopár jednoduchých cvikov na rozhýbanie tela.

Účinné cviky pre zdravý chrbát. Foto: SHUTTERSTOCK
cvik, chrbát, dieťa Účinné cviky pre zdravý chrbát.
  1. Ľah na chrbte. Dolné končatiny vyložíme na fitloptu, tak aby boli v pravom uhle. Nosom sa nadýchneme do brucha. Brucho sa nafúkne a s výdychom ústami bruško spľasne. Cvik opakujeme 5×.
  2. Ľah na chrbte. Dolné končatiny máme vystreté a horné končatiny s nádychom vzpažíme. Postupne sa vyťahujeme za pravou rukou a ľavou nohou a opačne. Cvik opakujeme 5×.
  3. Ľah na chrbte. Dolné končatiny máme pokrčené v kolenách. Chodidlá sú opreté o podložku. Horné končatiny upažíme a s nádychom vytočíme kolienka do jednej strany a hlavičku do druhej strany tak, aby sme neodlepili lopatky od podložky, a chvíľku predýchame. Vrátime späť a zopakujeme na druhu stranu. Cvik opakujeme 5×.
  4. Ľah na brušku. Predlaktie s dlaňami máme na podložke. Lakte sú pod ramenami a dolné končatiny vystreté. Vzoprieme sa na predlaktiach. Nadvihneme hlavičku. Ramená tlačíme doširoka od seba. Lopatky dolu a hlavička sa vyťahuje akoby dopredu (nezakláňať). V tejto polohe sa párkrát nadýchneme nosom, vydýchneme ústami a položíme sa späť na podložku. Cvik opakujeme 5×.
  5. Ľah na brušku. Dolné končatiny máme vystreté a horné končatiny upažené. Do jednej ruky vezmeme overball a nadvihneme horné končatiny nad podložku. Ideme do vzpaženia. Vymeníme si overball v rukách, vrátime naspäť a položíme. Neskôr môžeme pridať aj nadvihnutie hlavy nad podložku, ale dolné končatiny by mali ostať položené. Cvik opakujeme 5×.
  6. Poloha na štyroch. Kolená sú na šírku panvy a dlane na šírku ramien, kolmo pod ramenami. Ramená tlačíme doširoka a lopatky ťaháme dolu. Zapojíme bruško. Hlava sa vyťahuje dopredu v predĺžení chrbtice a pomaly s výdychom nadvihneme jednu hornú končatinu nad podložku a pridáme opačnú dolnú končatinu. S nádychom vrátime späť a opakujeme na druhú stranu. Cvik opakujeme 5×.
  7. Sed na fitlopte. Chodidlá opreté o podložku a dolné končatiny sú v pravom uhle. Predkolenia sa nedotýkajú lopty. Lopatky tlačíme dolu a hlava sa vyťahuje hore, akoby bola na špagáte. S nádychom predpažíme jednu hornú končatinu dopredu – dlaň smeruje dole. Druhú zapažíme a vytočíme sa trupom do strany, smerom za palcom predpaženej ruky. S výdychom vrátime späť a zopakujeme na druhú stranu. Cvik opakujeme 5×.
  8. Sed na fitlopte. Jednu hornú končatinu upažíme a s nádychom sa vytočíme dozadu za hornou končatinou. Pozrieme sa do dlane vytočenej hornej končatiny a s výdychom sa vrátime späť a zopakujeme na druhú stranu. Cvik opakujeme 5×.
  9. Kľakneme si pred fitloptu. Oprieme sa o ňu chrbtom a s nádychom vzpažíme horné končatiny. Chrbát zatláčame do fitlopty a odtláčame sa dozadu. V konečnej polohe sa párkrát nadýchneme i vydýchneme a vrátime sa späť. Cvik opakujeme 5×.
  10. Sadneme si na päty. Horné končatiny natiahneme dopredu. Hlavičku oprieme čelom o podložku. Nadychujeme sa do hrudníka, do strán i hore a vydychujeme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #cvičenie #bolesť #školák #cviky