Výber školskej tašky nepodceňujte

Podľa čoho vyberať tašku pre dieťa, aby sme aspoň trošku zmiernili jej dosah na chrbticu a predchádzali chybnému držaniu tela? Na tieto otázky odpovedala fyzioterapeutka z kliniky Medante Martina Tomšová.

20.08.2015 16:11
Parametre správnej školskej tašky sú dôležité. Foto:
Parametre správnej školskej tašky sú dôležité.
debata
  • Správna školská taška by mala byť pevná, stabilná, chrbtová časť vystužená, najlepšie ergonomicky tvarovaná. Mala by mať dostatočne široké a mäkké popruhy na ramená a rovnako aj prispôsobivé – nastaviteľné, aby dieťaťu nepadala taška až pod zadok a bola prispôsobiteľná počas jeho vývoja, keďže je predpoklad, že ju bude nosiť niekoľko rokov.
  • Je vhodné, keď má viac priehradiek, aj preto, aby deti ľahšie našli, čo potrebujú, ale aj preto, aby si mohli uložiť veci podľa hmotnosti. Tie ťažšie bližšie k chrbátiku, ľahšie do menších priehradiek.
  • Ak nosia deti ťažšie tašky, je vhodné, ak má školská taška aj popruh na zapínanie v oblasti bedier, čím zabezpečíme, že bude držať bližšie pri tele.
  • Ďalšou vecou, ktorú by taška mala mať, hlavne ak púšťame dieťa do školy a zo školy samo, sú reflexné prvky, to už s ohľadom na jeho bezpečnosť.
  • Deti by sa nemali preťažovať, nemali by nosiť ťažké veci a maximálna váha, ktorú by deti v tomto veku mali nosiť, je 10 % z ich celkovej váhy, preto je vhodné, ak majú v škole skrinky a môžu si nechať tie ťažšie knižky tam, alebo aspoň v lavici, ak sa trieda vždy zamyká.
  • Aby sme predišli vzniku svalovej nerovnováhy, je pre deti, rovnako ako aj pre dospelých, najvhodnejšie nosiť záťaž rovnomerne na oboch pleciach. V prípade nerovnomernej záťaže dôjde na jednej strane k preťaženiu svalov a na druhej strane k ich oslabeniu, čo nepriaznivo vplýva na celkové držanie tela a môže to spôsobiť problémy, ktoré si ponesú do budúcnosti.
  • Školská taška na obe plecia zabezpečí rozloženie záťaže na väčšiu plochu, čím predchádza problémom.
  • Výber tašky cez plece môže rovnako ako kufríková taška spôsobiť svalovú nerovnováhu, chybné držanie tela, bolesti hlavy, chrbta, ramien.
  • Na udržanie si zdravého chrbátika odporúčam nenosiť do školy zbytočné veci, ktoré tam nepotrebujú, aby si tašky zbytočne nepreťažovali.
  • Rodičia by mali kontrolovať aj to, ako deti tieto tašky zdvíhajú, či pritom zohýbajú kolienka, majú vystretý chrbátik alebo sa len predkláňajú. Mali by mať dostatok pohybu vo voľnom čase, aby po príchode domov zo školy, kde celý deň sedia, nezasadli opäť za počítač, ale išli sa s kamarátmi von prebehnúť, hrať rôzne športové hry a v lete chodiť plávať, najlepšie na chrbátiku – znak.
  • Rodičia by si mali všímať, ako ich dieťa stojí a snažiť sa ho upozorňovať, aby si predstavilo, že má o hlavičku priviazaný balónik a ten ho ťahá hore, aby sa nehrbilo.
  • Pre staršie deti je vhodná školská taška taktiež na obe plecia. Čo u nich býva problém, keďže chcú ísť s módou. Dievčatá by najradšej nosili kabelky na jedno plece a chlapci nosia zväčša ruksaky, ale tiež len na jednom pleci.
  • Treba dbať na to, aby bol ruksak opäť ergonomicky tvarovaný s vystuženou chrbtovou časťou, širokými nastaviteľnými popruhmi a pevným dnom. Tieto ruksaky už zväčša reflexné prvky neobsahujú, ale je vhodné ich dokúpiť a pripevniť na viditeľné miesto ruksaku.
  • V staršom školskom veku majú deti veľkú potrebu pohybu, pretože nastávajú hormonálne zmeny. Deti rýchlo rastú, z toho často vyplývajú neohrabané pohyby, preto je nutné zabezpečiť dieťaťu dostatočnú pohybovú aktivitu a opäť dbať na to, aby nedochádzalo k jednostrannému preťažovaniu, to znamená upozorňovať deti, aby nosili ruksaky na oboch pleciach a nemali povolené ramenné popruhy.
  • Nesprávny výber školských tašiek môže spôsobiť chybné držanie tela či už v predozadnej – kyfotické držanie, alebo v čelovej rovine – skoliózu, bolesti chrbta, krku, hlavy, ramien. Problémy sa nemusia manifestovať hneď, môže si ich dieťa odniesť do budúcnosti. Treba myslieť na to, že dieťa bude chodiť do školy minimálne desať rokov. Tento čas strávi prevažne v sede, a tak je namieste správny výber tašky nepodceniť a aspoň týmto spôsobom chrbticu chrániť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výber #školská taška #tvár #parameter #vľkosť #ako vybrať