Ako pritiahnuť deti k prírodným vedám? Hrou

Nový vietor do vzdelávania. Tak označujú odborníci metódu Brick by Brick, pri ktorej si deti vytvárajú vzťah k prírodným vedám, technike a to všetko prostredníctvom skladania stavebnice.

09.05.2016 07:00
brick by brick Foto: ,
Lektorka najprv vysvetlí tému a následne si deti stavajú model, ktorý si môžu prakticky vyskúšať.
debata

Výskumy ukazujú, že technické odbory sa medzi mladými netešia veľkej popularite. A to napriek tomu, že sú pre budúcnosť veľmi dôležité. Jedným zo spôsobov, ako to zmeniť, je vytvárať u detí vzťah k prírodným vedám a technike už od škôlky.

Odborníci vidia riešenie aj vo vzdelávacom program s názvom Brick by Brick. Táto metodika už aj predškolákom dokáže priblížiť rôzne prírodné javy, techniku i matematiku a to pre deti prirodzenou hravou formou.

To, že sa dieťa radšej čosi naučí pri hre, nie je žiadna novinka. Rovnako ani to, že raz vidieť, chytiť, je lepšie ako stokrát iba počuť. Vznikol však ucelený koncept a metodika, ktorá sa osvedčila. Rovnako nie je tajomstvom, prečo sa pracuje s legom. Zo stavebnice sa dá postaviť vari všetko. Od autíčka cez hrad, opicu až po robota.

Prvé výsledky z praxe ukazujú, že u detí vzniká pozitívny vzťah k prírodovedným a technickým predmetom. Navyše rozvíjajú kreatívne myslenie, trénujú jemnú motoriku a v neposlednom rade aj priestorovú predstavivosť.

So stavebnicou sa zapotí aj dospelák

Lektorka na začiatku hodiny svojim malým poslucháčom rozdá stavebnicové boxy, technické plány a predstaví tému. Bez otáľania sa deti pustia do stavby modelu. Pracujú vo dvojiciach a učia sa tak spolupracovať. Lektorka však dohliada na to, aby celú prácu neurobil iba jeden z dvojice. Deti hra so stavebnicou baví, a tak skôr hrozí opačný prípad, keď musí dozerať, aby sa pri stavaní striedali.

Prepracovaná metodika a dostupná hračka tvoria... Foto: Viera Hebertová, Pravda
brick by brick Prepracovaná metodika a dostupná hračka tvoria efektívny doplnok povinného školského vzdelávania.
Vďaka prehľadnému návodu si so stavebnicou... Foto: Viera Hebertová, Pravda
brick by brick Vďaka prehľadnému návodu si so stavebnicou poradia deti od štyroch rokov. Tie ťažšie modely môžu potrápiť aj dospeláka.

Aj keď je návod zrozumiteľný, malá pomoc lektorky je nevyhnutná. Napokon je konštrukcia hotová a stačí pripojiť batériu. Na vrch ide papierový tanier, ktorý treba dobre upevniť. Keď deti zapnú motorček, tanier sa začne krútiť. Teraz stačí vybrať správnu farebnú kombináciu fixiek, každý podľa svojho gusta, a tvoriť. Do hry však opäť vstupuje lektorka a deťom vysvetľuje, že čím viac budú na papier tlačiť, tým väčší odpor vzniká a tanier sa točí pomalšie. Rovnako tak záleží aj na tom, akú veľkú plochu farebnej ceruzy na tanier pritlačia. Všetko je však rýchlo jasné, papierový tanier sa krúti a vznikajú nádherné kúsky.

Už sedem a pol ročný Adam, ako zdôrazňuje, by si radšej postavil kušu. Kamarátky Saška, Sofi a Dominika však na „spin art“, teda točiace sa umenie, nedajú dopustiť. Aj keď je zjavné, že viac ako samotné stavanie zariadenia a poučenia pani učiteľky o trecej sile a odpore, ich najviac zaujíma práve posledná fáza – kreslenie.

Stačí pripojiť batériu a hotovo. Foto: Viera Hebertová, Pravda
brick by brick Stačí pripojiť batériu a hotovo.
Záverečná fáza baví dievčatá najviac. Foto: Viera Hebertová, Pravda
brick by brick Záverečná fáza baví dievčatá najviac.

Priekopníci na Slovensku

Deti sú ako špongia, ktorá nasáva vedomosti. Vzdelávanie hrou dokáže rozprúdiť ich predstavivosť a motivovať ich.

Metóda výučby Brick by Brick sa dostala z USA aj na Slovensko a to vďaka Centru kreatívneho vzdelávania. „Cieľom je urobiť túto metódu dostupnou aj pre ďalšie školy, škôlky a centrá na Slovensku, pomôcť ku kvalitnému vzdelávaniu štýlom “edutainment”,” uviedol hlavný garant projektu na Slovensku Tomáš Török z inštitútu Empire.

Program sa delí na dve úrovne. Pre najmenších od 2 do 5 rokov a pre väčšie deti od 5 až do 14 rokov. Tomu prispôsobili aj témy. Deti tak môžu prebádať zaujímavosti z ríše zvierat, vesmíru či sveta rozprávkových hrdinov. Pre starších sú k dispozícii témy z oblasti športu, techniky, dopravy či fungovania rôznych vynálezov. Školení lektori dokážu naučiť aj malé deti chápať operácie so zlomkami a percentami, ale i rôzne fyzikálne javy ako odpor vzduchu, zákonitosti pohybu, gravitáciu či základy robotiky.

„Dieťa na svojej úrovni objavuje a spoznáva, nachádza záujem a približuje sa k reálnemu životu, čím nahrádza teoretické a izolované poznatky. U nás si deti všetko osvojujú cez zážitok, a tým zároveň rozvíjame celú osobnosť dieťaťa,“ dodáva Tomáš Török s tým, že každý program stojí na princípe „učenie v procese, teda „learning by doing“. Jednoducho a prirodzene tak možno dieťa uviesť do sveta techniky, matematiky a prírodných vied.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #lego #prírodné vedy