Ako chutí a vonia Európa? Ukázali gymnazisti z Gamče

Drôt, zátarasy, závora. Vojaci a vojačky pred vstupom všetkých „prešacujú“. Zatiaľ bez problémov. Sprievodca vysvetľuje nevyhnutnosť bezpečnostných opatrení pred vstupom do Izraela. Omamná vôňa kadidla a vonných sviečok, krik, dobroty od výmyslu sveta aj „pravé“ rolexky za pár šekelov. To už sme na jeruzalemskom trhu.

18.05.2016 13:00
debata (3)
Bezpečnostná kontrola pred vstupom do Izraela. Foto: Robert Hüttner, Pravda
gymna¡zium grosslingova Bezpečnostná kontrola pred vstupom do Izraela.

Silný úvod projektu, ktorý má na gymnáziu na Grösslingovej ulici v Bratislave tradíciu už od roku 1993. Organizujú ho síce pri príležitosti Dňa Európy, neobmedzujú sa však iba na štáty starého kontinentu. Za tie roky si ho prispôsobovali, aby sa, ako hovorí učiteľka dejepisu a umenia Monika Rybárová, neopakovali stále tie isté krajiny. V minulosti tak boli aj témy ako školský systém v rôznych krajinách, o technických vymoženostiach z domova aj zo sveta, ako národy oslavujú koniec druhej svetovej vojny, ale aj slovenské regióny a ich prínos Európe.

Deti sa tak vždy naučia veľa nového a navyše z rôznych uhlov. Ide však o súťaž. Tento rok sa do nej zapojilo 15 tried z osemročného a štvorročného gymnázia. Pred približne mesiacom si vyžrebovali krajinu, ktorú majú počas šiestich minút predstaviť. Tento rok porota hodnotila vôňu a chuť danej krajiny, hudbu, tanec a spev v národnom oblečení, celkový dojem a športovú osobnosť. Hodnotilo 15 zástupcov jednotlivých tried, pričom svojej triede nikto body neprideľoval, a 15 pedagógov. Jednotlivé tímy a ich krajiny mohli získať až desať bodov za každú kategóriu. Po vyhodnotení súťaže dostanú prvé tri miesta sladké odmeny. Kto však získal najviac bodov a vyhral?

Gruzínsky národný tanec. Foto: Robert Hüttner, Pravda
gymna¡zium grosslingova Gruzínsky národný tanec.

Bez šance nebola 1.C a priblíženie Gruzínska, krajiny kde cítiť vplyvy Európy aj Ázie, prostredníctvom štátnej hymny, národného tanca či delikátneho jedla a vychýreného gruzínskeho vína.

Silnú konkurenciu však predstavuje tím tercie, ktorý si vyžreboval Rusko. Ešte pred vstupom na pohostenie chlieb a soľ. Sprievodkyňou je dnes už nebohá legendárna ruská primabalerína Maja Plisecká. Ucho spozornenie, keď chlapci zborovo spustia „Vychadila na bereg Kaťuša“ a predvádzajú kazačok. Do detstva vráti a pobaví scénka z Mrázika aj projekcia Nu Pagadi! Učiteľky sa trochu vyčítavo dívajú na fľaše od vodky, ktorých je v celej triede neúrekom. Študenti však pohotovo vysvetľujú, že všetky sú prázdne, aby tak bojovali proti alkoholizmu. Pirohy tak môžeme zapiť čajom zo samovaru.

Čo nemožno uprieť kvarte, ktorá predstavila Maďarsko, je stopercentný zásah na chuťové poháriky, kulisy Budapešti a Ostrihomu aj rytmický čardáš. Krátka scénka opisuje udalosti z roku 1956.

O kúsok ďalej, do centra českej metropoly, priviezla porotu električka. U kvinty bolo veselo od začiatku. Česká polka, v pozadí orloj. Zaspieval Karel Gott a prišiel aj Bolek Polívka alias Bohuš. K tomu „knedlo“ aj „vepřo“, pivo či moravské koláče. Porotu pobavil najmä rozhovor s lyžiarom Stanislavom Řezáčom. Výborný športovec sa stal legendárnym aj pre jeho rozhovory po pretekoch. Na otázky v angličtine totiž odpovedá mixom angličtiny, češtiny a nemčiny.

Jaromír Jágr signalizoval, že o čom sa tak asi v uplynulých dňoch veľa hovorí. Slovenskí a českí hokejoví fanúšikovia si neostali nič dlžní. Kvinta s vtipom parodovala všetky stereotypy vrátane ponožiek v sandáloch či virózy prezidenta Zemana.

Na návšteve v Belgicku. Foto: Viera Hebertová, Pravda
gymnazium Na návšteve v Belgicku.

V Belgickom kráľovstve to rozvoniavalo čokoládou, ktorú varili šarmantné Valónky a Flámky bok po boku. Na stolíkoch čakali vafle, hranolčeky aj belgické pivko. Jean-Claude Van Damme predviedol kúsok zo svojho bojového umenia. Euroúradníci, keďže Brusel je sídlom dvoch hlavných inštitúcií Európskej únie – Európskej komisie a Rady Európskej únie, celý čas iba ticho sedia. Napokon sa však všetci bavia a tancujú na známom tanečno-hudobnom festivale Tomorrowland.

U 2.C je prítmie. Bojuje sa o Bastilu a znie motto Veľkej francúzskej revolúcie „Egalité, Fraternité, Liberté“, za ktorej začiatok sa považuje práve dobytie parížskej pevnosti a väznice. Rinčanie zbraní strieda krásna tanečnica. Vstupujeme do Červeného mlyna, teda francúzskeho kabaretu Moulin Rouge. Porota však poškuľuje po pripravených dobrotách od ratatouille, cez syry až po croissanty. To však ešte musia do cieľa dôjsť cyklisti legendárnej Tour de France, ktorej fandia tisíce Francúzov už od roku 1903.

Gréckom nás sprevádza dvojica filozofov z 3.B. Príbehy z mytológie strieda súčasná utečenecká kríza aj viera antických mysliteľov v ekonomicky stabilnú budúcnosť Helénskej republiky.

Na bavorskom festivale víta porotu samotná kancelárka. Trieda 2.B ako praví Nemci nešetrili pivom, klobáskami či praclíkmi. Svojej povesti však nezostali dlžní, nič totiž nie je zadarmo. Porota najprv vyplnila krátky test. Našepkával sám Albert Einstein, Michael Schumacher, Goethe či speváčka Nena svojim hitom „99 Luftballons“.

Čo sa stalo Nadalovi sme sa dozvedeli z... Foto: Viera Hebertová, Pravda
gymnazium Čo sa stalo Nadalovi sme sa dozvedeli z videoprojekcie.

U Španielov alias 3.D sa všetci nechápavo obzerali a kládli si tu istú otázku. Čo sa stalo Nadalovi? Nuž, vyzerá to tak, že sa zahľadel do priateľky samotného Enrique Iglesiasa. A tak pojedajúc tapas a „pinčos“, sušenú šunku, magdalenas či sladké pomaranče sledujeme skutočnú drámu, ktorú rozuzlil až Antonio Banderas. Samozrejme, nechýbalo flamenco.

S Portugalčanom pánom Pergerom sa porota preniesla priamo do jeho obývačky. Sexta tancovala, hlásila správy a samozrejme, popíjala portské.

Chorvátsko predstavila sekunda práve v čase, keď sa v krajine natáčal Winnetou. Dovolenkárom aj zo Slovenska to však v žiadnom prípade neprekážalo. A tie dobroty! Vône, žiaľ, nevie preniesť žiadne médium. Zatiaľ.

V Chorvátsku práve vzniká Winnetou. Foto: Viera Hebertová, Pravda
gymnazium V Chorvátsku práve vzniká Winnetou.

V prime nebol nikto na pochybách, do akej krajiny zavítal. Viedenský valčík znel triedou, deti tancovali a to všetko pod taktovkou samotného Mozarta.

Hity skupiny Abba roztancovali nielen Švédov, ale pohmkávali si aj pani profesorky. 1.B obstála na výbornú.

Samo Chalupka predstavil porote Slovensko. Foto: Viera Hebertová, Pravda
gymnazium Samo Chalupka predstavil porote Slovensko.

A na záver, zlatý klinec programu. Na úvod štamprlík a potom už sám Samo Chalupka prednášal Mor ho! Prišli aj hladní hokejisti. V 2.D, ktorá prezentovala Slovensko, však rozvoniavali bryndzové halušky, nechýbala žinčica, pirohy, koláče. Kto bol naozaj veľký hladoš, mohol svoje brucho naplniť na súťaži v pojedaní halušiek.

A kto z 15 tímov a ktorá krajina vyhrala? Dejepisárka Monika Rybárová hovorí, že všetci. „Prváci bývajú na začiatku trošku neistí. Myslia si, že ktovie ako to bude vyzerať, či sa nestrápnia. Ale na tejto škole je to taká bohatá tradícia, že naopak, tie staršie ročníky sa do toho zapájajú a chcú ukázať to najlepšie. Tak sa chytia aj prváci a každým rokom sú lepší a chcú vyhrať,“ dodala pedagogička.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #gymnázium #Gamča