Nútiť deti do učenia aj cez prázdniny?

Prázdniny sa pomaly končia a mnohí rodičia sa určite zamýšľajú nad tým, čo robiť, aby dieťa po dlhšom oddychu začalo byť aktívne aj v učení. Vonku je horúco a nám dospelým sa určite v takom počasí horšie chodí do práce, či vykonáva akákoľvek aktivita, ktorá nie je spojená so zábavou. Preto by sme mali rovnako myslieť aj pri našich deťoch.

17.08.2016 12:20
prázdniny, letný tábor, poznávanie Foto:
Máte pocit, že vaše dieťa sa potrebuje vzdelávať aj cez prázdniny?
debata

Potrebuje školák v júli a auguste stráviť niekoľko hodín denne nad knihami, úlohami a podobne? Je naozaj také dôležité, aby každý deň vyrátal nejaký príklad alebo napísal niekoľko gramatických cvičení bez chyby?

Čaka nás reparát

Určite platí, že v prípade zlého vysvedčenia alebo opravnej skúšky, reparátu v septembri je doučovanie samozrejmosťou. Dôležité je však v takomto prípade dieťa nastaviť tak, aby nemalo pocit, že sa musí učiť za trest. Treba ho správne motivovať, aby doučovanie malo svoj efekt. Ale i v prípade reparátu je dobré zvoliť správny čas na oddych a zábavu a samozrejme vhodný čas na učenie.

Učenie alebo oddych?

Rodičia by však nemali v prvom rade zabúdať, že najdôležitejší je oddych a zábava. To by malo byť hlavnou náplňou ich deti počas horúcich letných dní. Okrem toho platí, že aj zábava môže mať rôzne edukačné prvky. Aktívny oddych je dobrý nielen na zbližovanie rodiny a vytváranie príjemnej atmosféry, ale tiež môže vaše dieťa obohatiť – fyzicky a mentálne. Veď čo môže byť lepšie, ako sa zabávať, aktívne oddychovať a pritom získavať aj nejaké vedomosti? Nemusí to byť len formou „bifľovania“.

Učte sa s deťmi hravou formou

Existuje množstvo športových aktivít, pri ktorých sa deti zabavia, vyšantia a zároveň rozvíjajú svoje schopnosti a zručnosti. Tým umožníte svojmu dieťaťu rozvíjať talent napríklad na konkrétny šport alebo koníček.

Okrem toho sa môžete v rámci rodinného výletu vybrať na prehliadky hradov a zámkov, kde sa deti dozvedia veľa z histórie a dejín. Práve takouto formou si môžu toho zapamätať oveľa viac. Skúste aj umenie. V lete sa organizujú rôzne detské predstavenia, nebojte sa ich vyskúšať. Možno práve bábkového divadlo alebo koncert nadchne vaše dieťa.

Spoločenská hra nemôže chýbať

Vonku prší a vy neviete, ako vaše deti zabaviť? Nechcete im pustiť televízor, ale radi by ste s nimi strávili čas nejako plnohodnotnejšie? Môžete si s nimi zahrať spoločenské hry. Dnes je na výber nespočetné množstvo hier. A pokiaľ práve doma žiadnu nemáte, aj na to je jednoduché riešenie. Veď kto by už nepoznal starú klasiku Meno, mesto, zviera, vec? A všetko, čo k tomu potrebujete, je len pero a papier. Môžete si pri tom užiť skutočne veľa zábavy.

Nezabudnite na knihy

Ak máte stále pocit, že je toho akosi málo a vaše dieťa sa potrebuje viac vzdelávať, skúste knihy. Zistite, aké knihy má vaše dieťa rado a podľa toho zvoľte aj nákup v kníhkupectve alebo výber v knižnici.

Okrem čítania kníh môžu vaše deti skúsiť písanie listov. Aj pri písaní môže byť celkom zábava, je len na vás, akú formu zvolíte. V dnešnej dobe emailov a sms to môže byť príjemná zmena, keď vezmete do rúk pero. Priznajte sa, kedy ste naposledy ručne písali list? Ukážte deťom vzor a píšte listy aj vy. Môžete písať dokonca v cudzom jazyku, ak ho dieťa ovláda. Písanie starým rodičom a kamarátom z iného mesta nemusí byť nuda. Poslali ste dieťa do tábora? Poproste ho, či by vám nenapísalo odtiaľ zopár riadkov.

Na záver si spomeňte, ako ste prázdniny trávili vy. Učili ste sa viac? Oddychovali ste viac? Alebo ste sa zabávali? Možno vám to pomôže pri rozhodovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prázdniny #učenie #hravosť