Škola volá: Trieda chorá?

Prinášame vám niekoľko rád a tipov, čo môže školákovi pomôcť zostať zdravým počas školského roka.

03.09.2016 06:00
škola žiaci, prváci, trieda, vyučovanie, Foto:
Na prvouke by sa deti mali učiť nielen o rastlinkách, zvieratách, ale tiež rozoznávať čas, mesiace a dni v týždni.
debata

1. Po prázdninách oprášte hygienické návyky
S nástupom do kolektívu doma presaďte tvrdý režim – ruky treba umyť po návrate zvonka, po toalete, pred jedlom a aj po tom, ako si dieťa vysmrká nos. „Dobré hygienické návyky dokážu odfiltrovať veľkú časť rizika nákazy. Čím viac detí si ich v kolektíve osvojí, tým sú účinnejšie,“ konštatuje doktorka Špániková. Do tejto kategórie patrí aj užitočný zvyk zakrývania úst a nosa pri kýchaní a kašľaní, čo si však ani mnohí dospelí neuvedomujú, lepšie je kýchať a kašľať do rukáva ako do dlane. Následne totiž stačí chytiť kľučku dverí a viróza sa už šíri.

2. Zvýšte príjem vitamínov pre celú rodinu
Ideálne prostredníctvom zdravej stravy. Do lekárne zájdite iba vtedy, ak na to máte naozaj vážny dôvod – väčšinu dôležitých vitamínov získate správnym výberom surovín. „Platia všeobecne známe zásady: treba jesť veľa zeleniny a ovocia a vyhýbať sa ťažkým jedlám, ktoré organizmus zaťažujú,“ odporúča doktorka. Ideálnymi potravinami na posilnenie imunity sú napríklad cesnak, červená paprika, ale aj červené ovocie, ryby a oriešky. V zime je skvelým zdrojom probiotík a „céčka“ kyslá kapusta. Zdravú stravu treba lákavým spôsobom dostať aj do desiatej a olovrantu dieťaťa.

3. Zaveďte opäť pevný režim dňa
Urobte rázny koniec ponocovaniu (aj svojmu) a aby ste sa ráno vyhli stresu, budík nastavujte v dostatočnom predstihu. „Spánok je pre každého človeka mimoriadne dôležitý, pre deti však ešte viac ako pre dospelých. Ak telo nemá dostatok spánku, nemá čas na regeneráciu, organizmus sa oslabí a predstavuje ľahkú korisť pre vírusy a baktérie,“ varuje Marta Špániková. Ak má dieťa problém so zaspávaním, pokúste sa mu vytvoriť rituál, ktorý by mu mohol pomôcť upokojiť sa a pripraviť telo na oddychový režim.

4. Vyhýbajte sa stresu. Ak to nejde, aspoň ho nenoste domov
Jeseň býva štandardne náročná aj pre rodičov – po dvoch mesiacoch letného režimu sa všetci vrátia z dovoleniek a pracovné povinnosti sa niekedy rozbiehajú prirýchlo. Ak sa nedarí vyhýbať sa stresu, pokúste sa ho aspoň do veľkej miery zbaviť skôr, ako sa z práce vrátite domov. „Dospelí majú za sebou dovolenku, ale školáci dva mesiace ničnerobenia. Prechod na pevný režim im môže spôsobovať oveľa väčší stres ako nám dospelým,“ konštatuje pediatrička. Domáce prostredie by pre deti malo byť oázou pokoja. Dospelí by sa mali pokúsiť odfiltrovať svoje emócie a neprenášať ich domov.

5. Zabezpečte si zadné dvierka
Podľa prieskumu NN Životnej poisťovne bola aspoň raz v živote hospitalizovaná viac ako polovica detí (52 %), niektoré aj opakovane. Starostlivosť o dieťa znamená automaticky nižší príjem – pri mesačnej opatere hodnotila tento výpadok v prieskume až štvrtina rodičov ako výrazný. Pripoistenie pre prípad kritických chorôb dieťaťa, úrazu či pre prípad hospitalizácie sa dá jednoducho uzavrieť ku hlavnej poistke rodiča.

Štandardná (očakávaná) chorobnosť dieťaťa

  • Mladšie deti (1.-5. rokov): 6–8 prípadov infekcií dýchacích ciest s ľahším priebehom, dobrou odpoveďou na liečbu v priebehu jesenných a zimných mesiacov
  • Staršie deti (6.-12. rokov): 2–4 prípady infekcií dýchacích ciest s ľahším priebehom, dobrou odpoveďou na liečbu v priebehu jesenných a zimných mesiacov

V týchto prípadoch môže ísť o vážnejšiu poruchu imunity

  • 8 a viac infekcií dýchacieho systému v priebehu 12 mesiacov
  • 2 a viac zápalov pľúc za 12 mesiacov
  • 2 a viac ťažkých/kompli­kovaných zápalov prinosových dutín za 12 mesiacov
  • 2 a viac ťažkých infekcií v anamnéze (napr. zápal mozgových blán, sepsa)
  • rozsiahle kvasinkové ochorenia kože a slizníc u detí starších ako jeden rok
  • opakované hlboké infekcie kože a mäkkých tkanív
  • neprospievanie, chronická hnačka
  • výskyt vrodenej poruchy imunity v rodine

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #škola #školáci #choroby #začiatok školského roka