Prebudiť u deti kreativitu nemusí byť až tak ťažké

Ako sú na tom s kreativitou dnešné deti? Naozaj už väčšina povolaní si dnes vyžaduje istú dávku kreativity a nápadov. Preto je dobré, ak v deťoch pestujeme pocit, že treba niečo tvoriť, aj keď sa môže týkať len malých vecí.

25.04.2017 06:00
dieťa, plastelina, hranie, škola Foto:
Prečo si nevyrobiť spoločne nejakú hračku doma?
debata

V rámci školskej dochádzky sa s kreativitou, tvorivosťou, originalitou budú často stretávať, čím budú žiaci starší, tým budú na nich kladené vyššie nároky. Ak má dieťa problém niečo vytvoriť, môže za tým byť niekedy len maličkosť – napríklad nie je vhodné, keď rodič stojí nad svojím dieťaťom v prípade, že od neho čaká výsledok jeho činnosti. Treba mu nechať priestor, pretože prítomnosť dospelého môže na neho skôr pôsobiť rušivo a zbytočne ho znervózni.

Podporiť kreatívnu stránku svojho dieťaťa nemusí byť vôbec ťažké. Kreativitu vieme využiť aj pri obyčajnej hre, stačí, ak zapojíme naše zmysly. Na začiatku to môže chvíľu trvať aj nám dospelým, ale postupne si rôznymi hrami, ktoré slúžia na podporu tvorivosti, zdokonalíte túto stránku aj vy.

Kreatívne hranie

Existuje napríklad veľa spoločenských a edukačných hier, ktoré sú určené práve na rozvíjanie kreativity, stačí zájsť do najbližšieho hračkárstva alebo kníhkupectva a poradiť sa priamo s predajcom. Prípadne nájsť inšpiráciu na internete. Veľkej obľube sa tešia „handmade“ veci. Prečo si nevyrobiť spoločne nejakú hračku doma? Či už zo starého textilu, papiera, dreva alebo iných vecí, ktoré nájdete v domácnosti. Okrem plyšákov, dekorácií do bytu a sezónnych ozdôb tak viete vyrobiť napríklad skladačky, domčeky, stavebnice a v podstate čokoľvek, čo si zmyslíte. Zapojiť sa môže nielen matka, na svoje si príde i mužské pokolenie. A muži sú často zručnejší majstri, vedia si poradiť aj s náročnejšími projektmi.

Na druhej strane nemusíte vyrábať len hračky, takisto sa môžete poobzerať po rôznych spoločenských hrách, ktoré si viete sami doma vyrobiť s deťmi. Alebo si vymyslite vlastnú hru.

Aby domáce úlohy neboli nuda

Deťom treba ukázať možnosti, vďaka ktorým sa im rozvíjajú ich schopnosti. Kreativita sa nemusí využívať výhradne len pri zábave, naopak. Dá sa využiť aj v rámci vzdelávania, pri príprave domácich úloh, projektov, prác do školy a podobne, pokiaľ spĺňa určité pravidlá a neprekročí sa určite hranica slušného správania a aj témy úlohy alebo učiva. Z nudnej domácej úlohy môžete spoločne vymyslieť zaujímavý projekt, ktorý určite ocení aj učiteľ.

Pri vzdelávaní chvíľu zostaneme. Čo tak si vyrobiť vlastné laboratórium? Kreativite sa skutočne medze nekladú. Deti určite ocenia, keď si budú môcť vyskúšať vlastné pokusy a na svoje si príde nejeden malý fyzik či chemik.

Kam za kreativitou?

Rozvíjanie tvorivosti nemusí byť len za dverami vášho príbytku alebo v škole. Kreativitu môžete hľadať aj inde.

Veľmi obľúbené sú tiež tvorivé dielne, ktoré sú často rozdelené podľa kategórií. Deti sa tak dokážu zabaviť a zároveň vyrábať rôzne predmety – od maľovania až po vlastnoručne vyrobený hrnček. Pri menších deťoch sú vhodné aj montessori dielne, ktoré sú v dnešnej dobe skutočne populárne a medzi matkami vyhľadávané. Okrem kreativity sa pod dohľadom profesionálov v montessori zariadeniach rozvíja ich pamäť a pozornosť.

V jednoduchosti je krása

Kreativita sa dá rozvíjať aj úplne jednoduchým spôsobom. Odborníci odporúčajú si spoločne zahrať hry, pri ktorých musíte niečo písať, kresliť. Napríklad môžete písať slová, ktoré sa začínajú tým istým písmenom v rámci presne stanoveného času, môžete písať len podstatné mená, alebo si určíte len slovesá. Alebo kreslite čo najviac aktivít spojených s určitým ročným obdobím. Povedzte si konkrétnu krajinu a kreslite zvieratá, ktoré v nej žijú, typické jedlá pre túto krajinu a mnohé iné. Je to na vás – dieťa si tým zároveň opakuje učivo zo školy.

Nezabudnite sa však hrať vždy dobrovoľne, aby ste ho do ničoho nenútili. Môže sa totiž stať, že vami zvolená hra sa mu nebude pozdávať. Pred začiatkom si ešte zvoľte pravidlá, podľa ktorých budete postupovať. Po hre si vždy vyhodnoťte, komu to išlo najlepšie, alebo kto sa najviac do hry zapájal, porovnajte si výsledky, určite si víťaza. Myslíte i na prípadne odmeny, nemusia to byť hodnotné veci, stačí maličkosť, radia psychológovia.

Dieťa sa takýmto spôsobom učí fair play, osvojí si dodržiavanie pravidiel, naučí sa vyrovnať aj s prípadnou prehrou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreativita #tvorivá práca #školská dochádzka #tvorivé dielne #hranie #domáca úloha