Tínedžeri si (ne)vyberajú strednú školu na celý život

O výbere strednej školy niekedy rozhodujú samotní žiaci, niekedy ich viac tlačia do výberu práve rodičia. Keďže dieťa si v tomto veku často nevie nájsť tie najlepšie informácie o štúdiu tak, aby z nich vedelo vyhodnotiť to, čo je pre neho najlepšie, tak rodičia sú pomocná ruka pri výbere budúceho povolania. Samozrejme ďalším pomocníkom je triedny učiteľ, vychovávateľ, škola.

05.06.2017 06:00
stredné školy, práca, vzdelanie, študent Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyštudovaný konkrétny odbor ešte nezaručuje, že človek sa bude tomu venovať aj pracovne. Dnes máme veľa odborníkov, ktorí sa k svojej práci dostali aj s inou špecializáciou. Preto, ak premýšľate, na akú školu svoje dieťa pošlete, majte na pamäti, že musí v prvom rade samo chcieť daný odbor študovať. Nasilu sa nič nevyrieši a časom by sa mohlo stať, že dieťa štúdium preruší, začne chodiť poza školu alebo nastanú problémy v škole.

Dnes sa pozrime bližšie na duálne vzdelávanie. Veľa sa o tom hovorí a píše, či však žiaci a rodičia vedia o duáli všetko, je otázne. Firmy sa doslova bijú o študentov, rodičia však môžu preferovať štúdium na gymnáziu alebo obchodnej akadémii, keďže „remeslo“ vytláčajú trendy, ktoré neustále prichádzajú na trh práce. Poďme sa teda pozrieť, čo duál ponúka.

Ponuka duálu a odbory, z ktorých si môžu žiaci vybrať

Zamýšľate sa, ktoré odbory môže vaše dieťa ísť študovať duálne? Či má duálne vzdelávanie zmysel a aké výhody z tohto vychádzajú?

„Duálne štúdium ponúka žiakom výhody už počas štúdia,“ vraví Martina Slušná zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. „Rodičia často porovnávajú stredné školy s gymnáziami. Treba však povedať, že aj stredné odborné školy poskytujú maturitu a nebránia pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu. Majú tak príležitosť formou praktického vyučovania vyskúšať si teóriu v praxi, žiaci získavajú cenné skúsenosti,“ pokračuje Slušná.

Odbory pokryjú prax u zamestnávateľa

V školskom roku 2017/2018 je možné študovať duálne odbory stolár, mäsiar, kuchár, pekár, železničiar, operátor sklárskej výroby, obchodný pracovník, operátor gumárskej a plastikárskej výroby, hutník operátor, poľnohospodár – farmár, biochemik – mliekarenskej výroby, mechanik elektrotechnik, mechanik nastavovač, mechanik mechatronik, obrábač kovov a mnohé ďalšie. Všetky sú pokryté praxou u konkrétneho zamestnávateľa.

Počas štúdia žiak získa odborné vzdelanie s pomocou najnovších technológií, pracovné návyky, spozná firemnú kultúru u zamestnávateľa, ale taktiež finančné ohodnotenie formou štipendia alebo odmeny za prácu. Po ukončení školy a dobrom prospechu poskytne zamestnávateľ takýmto absolventom pracovnú zmluvu.

Benefity pre žiakov aj pre zamestnávateľov

Nielen študenti získajú výhody. Bez benefitov sa nezaobídu aj samotní zamestnávatelia v podobe kvalitných pracovníkov bez nutnosti zaškoľovania alebo platenia rekvalifikácií, zníženie fluktuácie a možnosti vychovať si svojich zamestnancov, tým následne zvyšovanie stability firmy a v konečnom dôsledku zvyšovanie zisku.

„Potenciálom odborného vzdelávania je jeho schopnosť pripravovať absolventov pre potreby trhu práce. Ten potrebuje flexibilitu a vychovanie budúcich absolventov podľa potrieb zamestnávateľov. Práve spojenie stredného odborného vzdelávania a konkrétnych zamestnávateľov prináša partnerstvo s veľkým potenciálom pre mladú generáciu,“ uzatvára výhody duálu Martina Slušná.

Bez nátlaku

Výber strednej školy je dôležitým míľnikom každého žiaka. Preto jeho výber nepodceňujte, nechajte dieťa vyjadriť názor, vybrať si to, čo by ho zaujímalo. Podajte mu pomocnú ruku pri výbere svojho budúceho povolania, prípadne ho usmernite a poraďte mu, keď to potrebuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #povolanie #stredná škola #príprava na povolanie #duálne vzdelávanie