Školáci si môžu počas prázdnin oddýchnuť aj pozeraním rozprávok

Počas vianočných prázdnin deti trávia veľa času pozeraním televízie. Určite im počas tohto obdobia netreba sledovanie vhodných rozprávok alebo filmov príliš obmedzovať. Práve teraz je totiž čas oddychu, ku ktorému neodmysliteľné patria aj klasické rozprávky či vianočné filmy.

30.12.2017 22:30
pozeranie televízie - rodina - ovládač - relax Foto:
Pozeranie rozprávok k Vianociam a prázdninám patrí. Nezabúdajte však aj na pohyb.
debata

Ktoré vianočné rozprávky by určite nemali vaše ratolesti vynechať? Škôlkari a školáci by mali poznať aj klasické slovenské a české rozprávky, ktoré sa spájajú s vianočným obdobím a prázdninami. Práve z nich sa môžu tiež čosi naučiť, keďže väčšinou z každej rozprávky vyplýva nejaké to ponaučenie.

Samozrejme, že nie je dobré stráviť celé sviatky a prázdniny len pozeraním televízie. Ale nič nepokazíte, ak strávite určitý čas spoločne pred televíziou.

Klasické česko-slovenské rozprávky

Snáď najpopulárnejšou je rozprávka o Popoluške, tu naozaj poznajú všetci – dospelí aj najmenší. Popolušiek je natočených veľa, ale tá naša Popelka s Libušou Šafránkovou je určite naj. Kto by aspoň raz v živote nevidel Tri oriešky pre Popolušku? Táto rozprávka bola natočená v roku 1973, pričom scenár bol napísaný podľa predlohy Boženy Němcovej.

O tom, že práca šľachtí, sa deti môžu presvedčiť vďaka rozprávke Kráľ Drozdia brada, ktorá bola natočená v roku 1984.

Aký je rozdiel medzi dobrom a zlom? To si môžu deti pozrieť v rozprávke Pyšná princezná z roku 1952 v hlavnej úlohe s krásnou, ale o to pyšnejšou princeznou Krasomilou. Aj táto rozprávka bola natočená podľa predlohy Boženy Němcovej.

Kultová rozprávka z roku 1985 Perinbaba si tiež našla miesto medzi vianočným vysielaním. Na scenári okrem samotného režiséra Juraja Jakubiska spolupracoval aj spisovateľ Ľubomír Feldek. O námet sa postarali bratia Grimmovci.

V roku 1954 vznikla rozprávka, ktorá hovorí o tom, že soľ je nad zlato. Rozprávka Bol raz jeden kráľ… je síce miestami viac komédiou, ale právom patrí medzi klenoty klasických českých rozprávok.

Ďalšou rozprávok je Princezná so zlatou hviezdou, ktorú natočili v roku 1959. Aj táto rozprávka predstavuje „starú dobrú klasiku“, kde dobro víťazí nad zlom. Nakrútili ju podľa knižnej predlohy Boženy Němcovej.

Prehľad tých najkrajších vianočných rozprávok si už pozrite v nasledujúcom vi­deu.

Nielen rozprávky

Okrem klasických rozprávok počas prázdnin vysielajú aj množstvo rodinných komédií. Niektoré si rovnako zaslúžili už svoje miesto počas vianočného vysielania.

A jednou takou „vianočnou klasikou“ je komédia S tebou ma baví svet z roku 1982. Výchovné metódy hlavných hrdinov – otcov prinášajú úsmev na tvárach nielen rodičom, ale aj deťom.

Zahraničná tvorba

Veľmi obľúbená je ruská rozprávka z roku 1964 Mrázik v hlavnej úlohe s Nastenkou a samoľúbym Ivanom.

Nezabúdajme ani na tých najmenších. Ak by sme mali spomenúť animované rozprávky, tak by to určite bola Doba ľadová. Veľkou výhodou je aj fakt, že ide o filmovú sériu, a tak máte o program postarané hneď na niekoľko filmových večerov. Túto animovanú rozprávku majú radi aj dospelí.

Na Slovenskú sú však okrem toho populárne aj zahraničné vianočné filmy. Snáď najznámejší je film o Kevinovi, ktorý zostáva na Vianoce sám – podľa toho aj názov Sám doma.

Vianočných rozprávok, komédií a filmov je naozaj veľa. Toto sú však overené klasiky, ktoré nesklamú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Popoluška #vianočné rozprávky #vianočné filmy