Máte doma ľaváka?

Pomôžte mu od machúľ, zašpinených rúk a komplexov! Chce to trpezlivosť, lásku a správne školské potreby.

16.10.2012 16:39
Máte doma ľaváka? Foto:
Máte doma ľaváka?
debata

Ako zistíte, že je ľavák?
„Dominanciu ruky diagnostikuje pri vyšetrení špeciálny pedagóg. Pokiaľ nie je ruka vyhranená, je potrebné predkladať pomôcky do stredu pracovnej plochy dieťaťa (napr. lyžice, príbor, ceruzky, pastelky, nožnice), aby sme dieťaťu nepodsunuli nesprávnu dominantnú stranu. Väčšinou sa dominancia ruky vyhraní medzi 5 až 6 rokom života dieťaťa. Nevyhranená dominancia ruky je dôvodom k odkladu školskej dochádzky. Zhruba u 2% populácie nedôjde k vyhraneniu dominantnej ruky, potom je vhodné riadiť sa dominanciou oka a nohy. Pokiaľ ani tie nie sú vyhranené, je vhodné prikloniť sa práve k pravej ruke. Rozhodne nie je dobré písať či kresliť oboma rukami!“ hovorí špeciálna pedagogička Mgr. Světlana Drábová.

S čím bojujú malí ľaváci?
Aj dnes, napriek dostatočnej osvete narážajú malí ľaváci na mnoho nepríjemných situácií. Najväčšou chybou rodičov je intuitívne podávať deťom veci do pravej ruky, ako aj ukazovať im praktické činnosti pravou rukou. S ďalšími ťažkosťami sa ľavoruké deti stretávajú pri nástupe do školy, kedy celková nešikovnosť pri manipulácii so školskými pomôckami a zaostávanie za spolužiakmi môžu mať negatívne dopady na psychiku dieťaťa.

Ako pristupovať k ľavorukým deťom?
Ľavákovi je potrebné vysvetliť, že niektorí ľudia používajú viac pravú ruku a iní ľavú, čo je úplne normálne. Zaobstarajte mu aj špeciálne školské pomôcky – napríklad ergonomické perá majú v oblasti úchopu naznačené nekĺzavé priehlbiny, kam jednoducho zapadne palec a ukazovák ľavej ruky školáka a prirodzene sa tak naučí držať pero správne. Tieto i ďalšie pomôcky nájdete aj v klasickom papiernictve a ešte špeciálnejšie v internetových obchodoch pre ľavákov. Väčšinou sú označené písmenom L, ako left (z angl. ľavá). Pre staršie dieťa je dobré mať aj kuchynské potreby vo variante pre ľavákov.

Text: Monika Schönová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHTTERSTOCK

debata chyba