S nákupom školských potrieb to netreba preháňať

Pred koncom prázdnin sa pulty obchodov tradične zapĺňajú školskými potrebami. Nákup pomôcok čaká všetkých rodičov, najviac pozornosti však výberu musia venovať tí, ktorí majú doma budúceho prváka.

18.08.2013 10:30
deti Foto:
Myslieť treba na to, že každá škola môže mať vlastné požiadavky na zošity a školské potreby, ale tiež farebné ceruzky, perá či farby na kreslenie.
debata

Práve zoznam potrieb pre prvákov býva najširší. Zoznam školských potrieb, ktoré bude budúci prvák potrebovať, by mal rodič dostať už pri zápise dieťaťa do školy. Veľakrát totiž rodičia nakúpia množstvo pomôcok, ktoré sú úplne zbytočné. Myslieť treba na to, že každá škola môže mať vlastné požiadavky na zošity a školské potreby. Niektoré školy to dokonca riešia tak, že pri zápise alebo nástupe dieťaťa do školy vypýtajú od rodiča poplatok na úhradu potrebných školských pomôcok.

Ak sa už predsa len vydáte na nákup bez zoznamu, pamätajte na to, že deťom na prvom stupni základnej školy sú určené 10– až 20-listové zošity, 40– až 60-listové sa používajú väčšinou až na druhom stupni. Dôležité je naučiť sa čítať označovanie zošitov. Štandardne sa označujú troma číslicami – napríklad 524. Prvá označuje formát zošita, v tomto prípade je to A5. Druhá počet listov (v tomto prípade 20) a tretia druh liniatúry. Označenie s nulou na konci znamená zošity čisté, 4 linkované, 5 štvorčekované.

Pri výbere pomôcok záleží aj na finančných možnostiach rodiny. V takomto prípade sa oplatí zobrať zoznam od učiteľky a nakupovať vo väčších obchodoch, ktoré s príchodom školského roka ponúkajú mnoho školských pomôcok v akcii. Na druhej strane si zase treba uvedomiť, že obchody síce ponúkajú lacnejšie varianty, no na druhej strane budúcich prvákov lákajú na obľúbené detské motívy. Takéto pomôcky sú však zvyčajne drahšie. Dieťa nemusí mať za každú cenu na potrebách najmodernejší motív, dobré je však zvážiť, ako dlho lacnejšie školské potreby dieťaťu vydržia. Myslieť sa oplatí aj na to, že je vhodné mať vždy doma v prípade núdze pripravený pohotovostný variant, ako sú náhradné perá, ceruzky, gumy, strúhadlá a podobne.

Asi najdôležitejšou súčasťou nákupu je školská taška. A akými pravidlami sa treba riadiť pri jej nákupe? V ponuke obchodov sú v súčasnosti školské tašky rôzneho druhu, tvaru, s rozličnými motívmi a v rôznych cenách. Výber nie je jednoduchý, treba prihliadať aj na životnosť výrobku, kvalitu, zdravotné hľadisko, ale napríklad aj na váhu, rozmery alebo praktickosť výrobku. Do úvahy treba vziať aj to, ako bude dieťa dochádzať do školy. Ak ho budete voziť autom, nie je nevyhnutné kupovať anatomicky tvarovanú tašku, pretože dieťa ju na chrbte tak často nenosí. V prípade, že dieťa chodí do školy denne pešo, je vhodné dieťaťu vybrať aktovku, ktorá nielen bude vhodne anatomicky tvarovaná, ale bude i dostatočne ľahká, aby dieťaťu chrbát príliš nezaťažovala. Dobré je ísť kupovať školskú tašku spolu s dieťaťom. Tak si môže dieťa tašku vyskúšať, ako mu sedí.

debata chyba
Viac na túto tému: #školské pomôcky #prvák #ako nakupovať školské potreby