Vreckové treba začať dávať asi 12-ročným deťom, odporúča odborník

Vreckové je najlepšie začať dávať asi dvanásťročným školákom, radí Peter Kalčevský z neziskovej vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko (JASR), ktorá sa venuje podnikateľskému vzdelávaniu na Slovensku.

23.09.2013 16:00
vreckové,  dieťa, peniaze, hospodárenie Foto:
Mladšie deti zväčša vreckové nepotrebujú.
debata

Práve v šiestej až siedmej triede si dieťa podľa neho začne uvedomovať hodnotu peňazí a svoje potreby. Mladšie deti vreckové nepotrebujú, pokiaľ to nevyžaduje špeciálna situácia. „Nemala by to však byť nejaká vysoká suma,“ dodal Kalčevský.

Výška vreckového je individuálna, závisí od regiónu, od situácie v rodine, ale aj toho, či dieťa ide na výlet, alebo peniaze od rodičov dostáva napríklad za odmenu. „Pri deťoch okolo 12 rokov by som odporúčal vreckové v rozmedzí päť až desať eur na dva týždne až mesiac, ktoré by malo pokryť jeho potreby. Všetko ostatné mu zabezpečia rodičia,“ radí programový manažér projektu JASR Viac ako peniaze. Dieťaťu treba podľa neho povedať, na čo by ich malo minúť. „Malo by vedieť, že ak si za vreckové kúpi vec, ktorú nepotrebuje, nebude mať peniaze na vec, ktorú bude potrebovať,“ podčiarkol.

U starších detí môžu mať rodičia lepšie pod kontrolou, načo a koľko ich deti míňajú, keď im otvoria účet v banke. „Pri detských účtoch si rodič môže nastaviť limity,“ hovorí Kalčevský. Aj keď väčšina bánk umožňuje mať platobnú kartu už osemročným deťom, podľa odborníka je vhodné otvoriť účet deťom v poslednom ročníku základnej školy alebo na strednej škole. Rizikom platobnej karty podľa neho je, že školák peniaze nevidí, keďže ich nemá v ruke, a tak môže minúť viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #deti #výchova #financie #vreckové