Zúfalstvo rodičov – plesnivá desiata v aktovke

Rodič, ktorému záleží na zdraví a spokojnosti dieťaťa si želá, aby mu chutila desiata, ale najmä, aby celá neskončila v školskom kontajneri, či týždne zabudnutá v taške.

10.10.2013 16:00
desiata, pleseň Foto:
Desiata, ktorá deťom chutí, nesplesnivie v školskej taške.
debata

Aká by mala byť a čo všetko obsahovať, aby spĺňala nároky dieťaťa i odborníkmi odporúčanú energetickú hodnotu?

Peniaze namiesto desiatej – zlá voľba

Aj napriek mnohým snahám o zdravšie stravovanie detí, na školách sú stále automaty so sladkými pochúťkami, ktoré sú neraz riešením desiatej, keď o nej rozhoduje dieťa samo. Pri takýchto návykoch síce nenájdete v aktovke niekoľkotýždňovú zelenú pohromu, ale zdravie dieťaťa je ohrozené. Podľa lekárov je desiata dôležitá aj ako prevencia nadváhy a obezity. Nemala by chýbať ako pravidelný príjem energie, pričom je nutné všímať si obsah cukrov a tukov.

Po veľkej prestávke s lepšou náladou

Ak má dieťa chutnú a zdravú desiatu, naberie pri nej energiu, s pôžitkom si vychutná dobrotu a dostaví sa príjemné uvoľnenie, odpadá stres. To je oveľa efektívnejšie, než krátkodobá eufória z cukríkov a podobných sladkostí. Ideálnou desiatou podľa odborníkov sú nízkotučné mliečne výrobky – jogurty, tvaroh, syry s nízkym obsahom tuku, celozrnné pečivo, ovocie, čaj bez cukru alebo voda. V číslach by mala mať desiata 800 – 1200 kJ, čo je približne desať percent z celodenného príjmu energie.

Lahôdka aj pre oko

Deti neustále vymýšľajú, že to i to im nechutí, bránia sa najmä zdravým produktom. Chce to iba zvyk a trpezlivosť, viesť ich k takej životospráve, ktorá im nespôsobí už v mladom veku nepríjemné civilizačné ochorenia. Pokúsme sa im pripravovať desiate tak, aby lahodili aj ich oku – nakrájať do nádobky ovocie, striedať druhy pečiva, k šunke priložiť aj šalát či paradajku, namiesto čokolády pribaliť napríklad celozrnné piškóty a podobne.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #desiata #stravovanie detí