Patrí mobil do školy?

V akom veku je vhodné zabezpečiť dieťaťu mobil? A je vôbec vhodné, aby žiaci nosili do školy mobil? Aj toto sú časté otázky rodičov, ktorí sa boja o svoje deti, keď s nimi práve netrávia čas. Môžeme sa na to pozrieť z viacerých uhlov.

24.02.2016 12:00
študenti, mobil, mladí, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Dreveného káčera nahradil mobil

Kedysi deti zvykli tráviť čas vonku vo väčších skupinách. Hrali futbal, schovávačku, naháňali sa, skákali gumu. Na narodeniny a Vianoce dostávali drevené kocky, lopty, knihy a spoločenské hry. Klasické hračky dnes nahradili mobily, počítače, tablety, iPady. S nástupom moderných technológii tak môžeme vidieť už malých predškolákov, ako nadšene „ťukajú“ do mobilu či tabletu.

Keď sa rodič doma spýta „Aký darček by si si želal?“, vieme zrejme už odpoveď dopredu.

Mobil: väčšia bezpečnosť detí alebo psychická pohoda rodičov?

Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky je však potrebné odlíšiť žiakov na prvom stupni základných škôl od starších až po stredoškolákov. Tínedžer má zvyčajne oveľa viac voľnosti, veľa času trávi vonku s kamarátmi a často sa môže stať, že rodič potrebuje vedieť, kde sa práve nachádza. Pri menších deťoch majú rodičia väčší prehľad o tom, čo práve robia. Takýto školák trávi čas v škole, v družine, na rôznych krúžkoch, z ktorých ho rodič príde vyzdvihnúť vopred stanovený čas.

Rodič nemusí podliehať panike, čo robí jeho dieťa a nepotrebuje ho za každú cenu zastihnúť na telefóne. Vie, že je práve v škole alebo na spomínanom krúžku. Režim zaručuje určitú istotu pre rodiča, že je o dieťa postarané. Na druhej strane má rodič lepší pocit, keď vie, že dieťa môže kedykoľvek zatelefonovať jednému z rodičov.

Deti v puberte robia rodičom vrásky

Naopak, stredoškolák je samostatnejší, sám chodí do školy a sám môže prichádzať domov. Môže ísť do kina, na kúpalisko, výlet s kamarátmi. Má viac možností ako tráviť čas. Tu už sa rodič stretáva so situáciou, keď dieťa v puberte chce byť samostatné a nezávislé. V týchto prípadoch môže byť mobil skutočným pomocníkom a neraz môže zachrániť nejednu katastrofu. V neposlednom rade môže aspoň rodičom oznámiť, že príde domov neskôr ako sa dohodli.

Mobil v škole

Samozrejme, aj tu treba chápať rozdiel. Ak dáte do ruky mobil prváčikovi, asi len ťažko bude venovať pozornosť vyučovaniu. Potrebuje sa v prvom rade sústrediť na nové prostredie v škole, osvojiť si návyky a určité pravidlá. Dalo by sa povedať, že školáci na prvom stupni ho v škole nepotrebujú. Ak ho aj majú, mali by vedieť, že na vyučovanie nepatrí a zvonenie by mali mať vždy vypnuté. Ak má mať učiteľ autoritu pred žiakmi, nemala by byť narúšaná neustálym vyzváňaním. To isté pravidlo platí aj na všetkých ostatných školách.

Mobil nie je hračka

Žiaci druhého stupňa základných škôl už vedia rozlíšiť a prijať informácie zreteľnejšie. Ale v každom prípade im treba vysvetliť, že mobil je v prvom rade prostriedok na komunikáciu a nie hračka.

Žiaci by si mali uvedomiť, že pokiaľ aj majú v škole mobil, nemal by slúžiť na zábavu, surfovanie po internete, natáčanie videí a podobne. V škole by si nemali prehrávať nahlas hudbu alebo počas vyučovania robiť zábery spolužiakov či pedagóga. V žiadnom prípade by tiež takéto zábery nemali uverejňovať na sociálnych sieťach a rôznych internetových kanáloch. Mali by rozumieť tomu, že mobil dostali do rúk najmä pre to, aby mohli zavolať rodičom v prípade núdze alebo problému a naopak.

Mobil ako ťahák?

Mobil môže niekedy narobiť starosti aj učiteľom. Vieme, že deti zvyknú byť vynaliezavé. Blíži sa ťažká skúška, písomka, test? Žiadny problém – či už ukladaním celých textových súborov priamo do telefónu alebo rýchlym vyhľadávaním odpovedí na internete, fotením si pripravených ťahákov. Žiaci majú určite oveľa viac metód, o ktorých my netušíme a ich kreativita v takýchto prípadoch nepozná hranice. O tom, ako si dnes študenti pripravujú moderné ťaháky, by učitelia vedeli rozprávať celé hodiny.

Ľahká korisť

Určite sa stalo už každému z nás, že svoj mobil niekde zabudol, stratil, alebo mu ho jednoducho ukradli. Krádeže mobilov sú časté a zvlášť, ak je dieťa menšie a nevie si dať ešte pozor na svoje veci. Zlodej môže využiť bezbrannosť dieťaťa a stane sa jeho ľahkou korisťou. Treba preto počítať pri kúpe mobilu aj s touto možnosťou. Drahé telefóny určite nepatria do rúk menších detí.

Ak práve rozmýšľate, či je vhodný čas na kúpu mobilu pre vaše dieťa, zvážte všetky okolnosti, vek a rozhodnite sa podľa toho. Jednoznačná a rovnaká odpoveď pre všetkých neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #žiaci