Rodičia by mali venovať pozornosť aktovkám, jedlu aj šikane

Spomedzi všetkých školských pomôcok by rodičia mali venovať najväčšiu pozornosť školskej taške. Jej výber a spôsob nosenia môže deťom spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti.

02.09.2016 12:16
debata

Pred začiatkom nového školského roka na to upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) s tým, že tento rizikový faktor ohrozuje najmä deti od 10 do 18 rokov. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pre žiakov prvého a druhého ročníka ZŠ odporúča ÚVZ školské aktovky s hmotnosťou 2,5 kilogramu. Pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka aktovky s hmotnosťou 3,5 kilogramu a piatakom a šiestakom odporúčajú 4,5-kilogramové aktovky.

Dodržovať tieto maximálne hmotnosti školskej tašky je podľa vedúcej odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ Jany Hamade nutné, aby sa zabránilo preťažovaniu detskej chrbtice: "Vzniká riziko chybného držania tela – skoliózy. Tu sa začína rozvinutie degeneratívnych stavov chrbtice, ktoré sa prejavujú v dospelosti vo forme bolestí chrbta,“ hovorí Hamade s tým, že ak sa skolióza nezačne liečiť včas, možné poškodenie chrbtice sa už nebude dať napraviť. Vznik patologického zakrivenia chrbtice je navyše aj významným psychosociálnym rizikovým faktorom, pretože ovplyvňuje správanie sa adolescentov, vedie k pocitom menejcennosti a k iným psychickým problémom.

Úrad verejného zdravotníctva sa venuje aj jedálničku detí. Pri príprave desiatej majú podľa ÚVZ aj cukry svoje nezastupiteľné miesto. Keďže pre detský vek je charakteristická potreba rýchlych kalórií, nie je potrebné ich úplne zakazovať. Denná porcia by však nemala byť väčšia ako 50 gramov a uprednostniť treba sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami. Na rozdiel od potrebného príjmu cukru v jedle sú sladené nápoje pre deti nevhodné. Obsahujú priveľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo vedie k vzniku obezity.

Pred nástupom do školy je potrebné zájsť s dieťaťom aj na prehliadku k očnému lekárovi. Vek hrá totiž významnú úlohu v prípade odhalenia očného kazu. Čím skôr sa naň príde, tým väčšia je šanca na úspešné liečenie. Pri zanedbaní naopak môže hroziť rozvoj tupozrakosti alebo škúlenie. Úrad verejného zdravotníctva navyše upozorňuje, že pri práci s počítačom pre zvýšené sústredenie oka na monitor a zníženú frekvenciu žmurkania vysychajú oči a dieťa môže pociťovať únavu, pálenie očí alebo vidieť rozostrený obraz. Riešením je nastavenie optimálneho času pri počítači, čo je podľa odborníkov okolo dvoch hodín denne.

Pozornosť treba venovať aj topánkam. Detská noha je podľa ÚVZ extrémne citlivá na škodlivé vonkajšie vplyvy a pre nesprávny výber obuvi sa môže trvale poškodiť kostra chodidla. Je nevyhnutné vyberať obuv vyrobenú z prírodných materiálov. Sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a zároveň sa vďaka svojmu zloženiu vhodne prispôsobia anatomickému tvaru chodidla.

Čoraz častejším problémom v kolektívoch je aj šikana medzi deťmi. Rodičia by mali byť k svojmu dieťaťu vnímaví bez ohľadu na jeho vek a všímať si akúkoľvek zmenu jeho správania. Dôležité je mať od dieťaťa informácie o jeho spokojnosti v škole, prípadne o jeho starostiach alebo problémoch v súvislosti s návštevou školy. Prvým príznakom u šikanovaného dieťaťa je obyčajne nechuť ísť ráno do školy, apatia, ľahostajnosť a celková skleslosť. "Dieťa sa môže opakovane sťažovať na bolesti brucha, nevoľnosť, aby mohlo zostať doma. Varovným signálom môže byť aj zhoršenie sa v učení a dieťa sa zle sústredí. Pri neriešení problémov nastupujú vážnejšie psychosomatické poruchy – poruchy spánku, znížená imunita, napätie svalov a zažívacích problémov. Treba si uvedomiť, že šikana nevzniká zo dňa na deň, ale predchádzajú jej dlhodobo narušené vzťahy medzi deťmi navzájom,“ hovorí Hamade.

debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #školská aktovka #rodičia #šikanovanie