Prvá päťka? Za zhoršeným prospechom môže byť niekoľko faktorov

Mať doma samého jednotkára je snom mnohým rodičov. Byť najlepší v triede a mať vynikajúce výsledky je síce pekné, ale nie vždy sa to dá. Každé dieťa je individuálne a aj doposiaľ dobré výsledky v škole sa môžu zrazu zmeniť. Čo robiť, ak sa školákovi pokazí prospech? Kedy robiť paniku?

24.03.2017 17:03
škola, žiak, domáce úlohy Foto:
Za zlými známkami sú často aj nepríjemné rodinné situácie.
debata

Prvá päťka ešte nič neznamená

Nie je nič neobvyklé, ak sa vášmu potomkovi občas nedarí a prinesie domov o čosi horšiu známku ako zvyčajne. Byť úspešný každý deň je náročne aj pre dospelého človeka, a tak raz za čas sa malé pošmyknutie dá prepáčiť. Samé jednotky sú síce pekné, ale nemôžeme čakať len svetlé chvíľky. Niekedy sa totiž stáva, že dieťa jednoducho nemá svoj deň, prípadne zaúradovalo „okno“ pri písomke a nič si nepamätalo. Alebo sa len raz a skutočne výnimočne nepripravilo na vyučovanie. Dôvodov „zlyhania“ môže byť mnoho, preto najskôr treba zistiť príčinu horšej známky.

Isté obavy sú na mieste, keď sa situácia zopakuje, vtedy už treba spozornieť a pátrať po príčine oveľa dôraznejšie, aby sa zo zlých známok nestalo pravidlo. Odborníci sa zhodujú, že treba riešiť problém s chladnou hlavou. Ak už ide o lenivosť dieťaťa, tak sa s ním treba otvorene porozprávať, vhodne zvoliť prísnejšie pravidlá.

Ako by mal podľa psychológa zareagovať rodič, ak dieťa dostane prvú päťku?

„Hlavne pokojne, nerobiť z toho žiadnu vedu. No porozprávať sa o tom, čo bolo dôvodom. Deti zvyknú byť sami vyplašené, keď dostanú prvú päťku. Takže úlohou rodiča by malo byť v prvom rade upokojiť dieťa, pomôcť mu to spracovať a späť ho namotivovať k učeniu,“ radí školská psychologička Kornélia Ďuríková.

Horší prospech v škole. Čo s tým?

Ak ide iba o jednu horšiu známka, netreba robiť paniku. Dieťa zlá známka zvykne mrzieť a samo chápe, že niečo nie je v poriadku, keď doteraz nosilo domov len dobré hodnotenia. V takomto prípade sa treba spýtať, čo sa stalo. Netreba hneď dieťa hrešiť, alebo mu dávať domáce väzenie či zakázať nejaké aktivity a podobne. Ak vidíte, že dieťa sa zlou známkou očividne trápi, tak určite bude chcieť na tom popracovať aj samé. Vzájomný dialóg, pri ktorom dieťa cíti podporu rodiča a jeho záujem, môže situáciu rýchlo vyriešiť. Prípadne sa spýtajte konkrétneho učiteľa, čo sa v škole stalo. Nebojte sa samotnej návštevy školy, dialóg s pedagógom môže veľa veciam pomôcť.

Puberta a známky

Najčastejším obdobím, keď zvyknú deti meniť svoje známky, je napríklad obdobie puberty. Tak ako sa menia nálady a správanie, môžu sa meniť aj známky. Čo robiť v takomto prípade? Čakať, kým prejde puberta? Alebo začať situáciu riešiť okamžite?

V puberte sa zvykne žiakom zhoršiť prospech. Čo by v tomto období mali urobiť rodičia? Fungujú skôr príkazy a zákazy? Alebo stačí iba komunikácia?

„Najdôležitejšia je úprimná a ľudská komunikácia. Príkazy a zákazy sú tiež v poriadku, musia sa ale používať rozumne a s láskou. V puberte je veľmi dôležité mať nastavené pravidlá, ktoré dieťa dodržiava. Tie však fungujú len vtedy, ak je medzi rodičom a dieťaťom láska, dôvera, vzájomný rešpekt a pochopenie,“ odpovedá Ďuríková.

„V puberte sa často mení prospech dieťaťa, za ktorým môže byť veľa dôvodov. Je preto veľmi dôležité, aby rodič s dieťaťom o tom hovoril, hľadal príčiny, snažil sa ho pochopiť, motivovať a mal veľa trpezlivosti. Netreba ale zabúdať na význam školy v živote dieťaťa. Hneď po rodine je to druhý najsilnejší faktor formovania osobnosti dieťaťa. Preto by malo byť v záujme rodiča diskutovať o týchto zmenách aj s učiteľom a hľadať spoločné riešenia,“ uzatvára problematiku psychologička.

Pohoda v rodine je dôležitá – vplýva aj na známky Za zlými známkami sú často aj nepríjemné rodinné situácie. Problémy v rodine negatívne ovplyvňujú nielen známky, ale aj samotné správanie dieťaťa v škole a v kolektíve. Ak je vystavované hádkam a prostrediu, kde si ľudia nerozumejú, môže sa stať, že doteraz vynikajúci študent začne školu „flákať“, prípadne do nej prestane chodiť. Je veľmi veľa prípadov, keď sa aj vynikajúcim študentom v čase dospievania alebo rodinných problémov výrazne zhoršili známky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prospech #zlé známky