Moje dieťa potrebuje počas prázdnin doučovanie. Ako ho motivovať?

Doučovanie počas letných prázdnin znie pre školákov pravdepodobne stresujúco. To posledné, čomu by sa chceli nasledujúce horúce dni venovať, je vysedávanie nad knihami.

12.07.2017 06:00
Hry a učenie treba správne zladiť Foto:
Je úplný nezmysel nechávať si učenie napríklad na posledný augustový týždeň.
debata (1)

Ostatné deti sa šantia vonku, idú na dovolenku s rodičmi, majú nekonečne veľa aktivít, ale práve vaše dieťa odštartovalo leto doučovaním.

Samozrejme, nájdu sa školáci, ktorí počas školského roka nemali dobré výsledky a v lete ich spomínané doučovanie čaká. Počas dvoch mesiacov tak majú príležitosť dobehnúť to, čo za posledných desať mesiacov zanedbali. Zlé výsledky v škole, zlé vysvedčenie a celkovo zhoršený prospech je dôvodom na to, aby sme v lete vyhľadali doučovanie pre svoje dieťa. Niektorí rodičia sa na to podujmú sami a prechádzajú s dieťaťom problematickú časť učiva. Iní si zvolia kvalifikovanú odbornú pomoc a dieťa zveria do rúk skúsenému učiteľovi, mentorovi alebo lektorovi. V oboch prípadoch však odporúčame správne načasovanie, motiváciu a najmä to, aby to dieťa nerobilo pre rodičov ale najmä pre seba.

Vonku je horúco a ja sa musím učiť vnútri

Áno, v očiach žiaka to nemusí vyzerať lákavo a určite by menil s ostatnými spolužiakmi, ktorí sa nemusia trápiť s rôznymi domáci úlohami. Na začiatok je dôležité, aby bolo doučovanie časovo nastavené tak, aby dieťa nesedelo každý deň nad knihami. Určite netreba brať doučovanie ako náhradu školy, kde deti trávia väčšiu časť dňa. Veď aj v škole má žiak prestávky, prázdniny, víkendy.

„Prázdniny sú časom, keď treba deťom dopriať predovšetkým iné zážitky ako tie školské. Nielen škola formuje človeka, ale aj množstvo životných situácií. A práve počas prázdnin treba dať naplno priestor rozvoju najrozličnejších charakterových vlastností človeka. Počas školského roka musia deti dodržiavať presný harmonogram a prázdniny sú aj o voľnosti, oddychu,“ odporúča rodičom školská psychologička Kornélia Ďuríková.

Treba však vedieť využiť aj okolie okolo nás, netreba sedieť len vnútri a učiť sa naspäť poučky. Podľa psychologičky nám aj bežný život poskytuje nekonečné množstvo príkladov z matematiky, slovenského jazyka, fyziky, prírodovedy, biológie či iného predmetu. „Učíme sa neustále, vždy a všade,“ hovorí Ďuríková.

To platí aj počas hrania a trávenia času s našimi deťmi. „Zmyslom učenia je práve prepájanie bežného života a vedomostí zo školy. Prázdniny sú ideálnym časom, keď vedia rodičia využiť, prípadne podporiť vedomosti detí a pretaviť ich do životnej reality. Ideálne formou hry a zábavy. Vtedy sú deti namotivované získať čo najviac vedomostí a aj si ich zapamätajú. Dieťa pochopí zmysel matematiky aj vtedy, ak si pôjde samé kúpiť zmrzlinu a napríklad z dvoch eur mu vydajú 1 euro,“ opisuje prepojenie doučovania s bežnými činnosťami školská psychologička.

Nezabúdať aj na voľný čas a zábavu

Samotné doučovanie by malo byť nastavené ako doplnok k tomu, čo má dieťa cez prázdniny robiť. Teda oddychovať, športovať, chodiť na výlety, stretávať sa so svojimi kamarátmi, tráviť čas s rodinou a podobne. Ak nastavíte doučovanie ako doplnok k týmto aktivitám, tak aj dieťa ho bude vnímať oveľa pozitívnejšie.

„Ak sme už ale v situácii, keď treba doháňať školské vedomosti klasickou učebnicou a štúdiom, tak pomáha plán a presné rozvrhnutie učiva. Chcem však pripomenúť, že aj vtedy treba nájsť rovnováhu medzi voľným časom a učením,“ tvrdí Kornélia Ďuríková.

Doučovanie nenechávajte na posledný týždeň

„Je úplný nezmysel nechávať si učenie napríklad na posledný augustový týždeň. Deti, ktoré majú reparáty v auguste, často robia tieto chyby a učia sa na poslednú chvíľu. Je to obrovský risk, pretože veľké množstvo učiva nie je možné zvládnuť tak rýchlo. Deťom totiž chýbajú návyky, ako sa učiť, chýbajú im dôležité informácie, na ktoré sa nové vedomosti majú napájať a v neposlednom rade sa dostávajú pod obrovský tlak. Všetci vieme, že pod veľkým stresom sa veľmi zle učí a je to neefektívne. Vedomosti sa nestíhajú uložiť do pamäti, je to povrchné a rýchlo sa zabúda,“ radí Kornélia Ďuríková.

Podľa odborníčky si treba vytvoriť plán, správne si učivo rozvrhnúť a postupne napredovať. Je k tomu nevyhnutná veľmi silná sebadisciplína a schopnosť určiť si svoj cieľ. Deťom môže podporiť motiváciu k učeniu stanovenie si malých cieľov a hlavne ich dosiahnutie. Dieťa takto zažije pocit úspechu a ženie ho to vpred. Treba si potom opäť stanoviť cieľ a tak pokračovať ďalej. Rodičia aj v takýchto prípadoch by mali deti chváliť nielen za získané vedomosti ale aj za množstvo charakterových silných stránok, ktoré v takýchto situáciách ukazujú. Je to predovšetkým sebadisciplína, vytrvalosť, nádej a optimizmus.

Rada na záver

Predtým, ako začnete s doučovaním, nezabudnite na komunikáciu s dieťaťom. Porozprávajte sa s ním, prečo vôbec došlo k tejto situácii. Prečo ho čakajú domáce úlohy, testy, previerky, skúšanie aj v lete. Musí chápať, že ho tým nechcete potrestať, ale podstatou doučovania je zlepšiť sa v tom, v čom sa za posledné mesiace zhoršil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #prázdniny #učenie sa #doučovanie