Zdravá desiata pre školáka môže byť aj chutná

Školáci majú často problém s desiatou. Nejeden rodič bojuje s tým, že v aktovke nachádza nedojedenú či dokonca nedotknutú desiatu z predchádzajúceho dňa. V čom robíte chybu? Ak dieťa nemá rado určitú potravinu, tak je nepravdepodobné, že ju bude dobrovoľne konzumovať aj v škole. A preto povestný rožok s maslom môže končiť aj v koši alebo zapadne kdesi na dno školskej aktovky. Existuje však veľa potravín, ktoré sú zdravé a zároveň chutné. Stačí len zistiť, čo z toho vášmu dieťaťu chutí.

10.09.2017 12:50
desiata, výživa, škola, stravovanie Foto:
Chutná a zdravá desiata nemusí končiť v koši. Stačí len nájsť kompromis a zistiť, ktoré potraviny vaše dieťa neobľubuje a naopak, ktoré mu chutia. Potom už len treba zapojiť kreativitu aj pri príprave desiaty.
debata

Prípravu desiaty nepodceňujte, je totiž dôležitou súčasťou stravovacieho režimu každého dieťaťa. Desiatu by mali školáci konzumovať približne tri hodiny od raňajok. Väčšinou je na to určená veľká prestávka v škole, kedy majú deti aj viac času na konzumáciu jedla.

Čo všetko by mala desiata školáka obsahovať? Najmä by mala byť zdravá a pestrá. Úrad verejného zdravotníctva SR uvádza, že by mala tvoriť približne 15 percent z denného príjmu energie. Úrad taktiež poukazuje na to, že by nemala slúžiť ako náhrada raňajok. Tie treba dodržiavať, pretože dieťa by nemalo ísť z domu s prázdnym žalúdkom.

Deti potrebujú pravidelný príjem energie, preto je potrebné im zabezpečiť pravidelný prísun kvalitnej stravy. Zdravá strava totiž napomáha k dobrému rastu a vývinu a posilňuje imunitu školáka.

Podľa odborníkov sú vhodnými potravinami napríklad sladké pečivo, celozrnné pečivo, sušienky, cereálne tyčinky, sušené ovocie, čerstvé ovocie namiesto tučných múčnikov, mastných lupienkov či rôznych cukroviniek. Zároveň však upozorňujú, že cukor je dôležitý a netreba ho vylúčiť z desiaty, má tam svoje miesto.

Aké potraviny zvoliť?

A ako by mala vyzerať zdravá desiata? Čo by v nej nemalo chýbať? Svoje miesto v nej má celozrnné pečivo, nátierka alebo syr, zelenina, ovocie a nápoj. Deti nie sú často práve so zeleninou alebo ovocím kamaráti. Treba im vyberať to, čo majú radi a nenútiť im zbytočne zeleninu alebo ovocie, ktoré by aj tak skončilo v koši. Ak nemá dieťa rado napríklad uhorku, tak mu ju do desiaty nedávajte. Skúste iné druhy zeleniny. Ďalším dôležitým prvkom pre zdravý vývin školáka je prísun vápnika, ktorý môžete zabezpečiť v podobne mliečnych výrobkov. Na trhu je dnes už veľa probiotických či acidofilných výrobkov, ktoré môžete školákovi pribaliť k desiatej.

K zdravej desiate samozrejme patrí aj nápoj. Pitný režim má svoje miesto v stravovaní každého školáka. Sladké nápoje však treba z tohto režimu vylúčiť. Najlepšie nápoje sú tie, ktoré si pripravíte doma a nepridávate do nich zbytočný cukor. Môžu to byť domáce limonády, ovocné čaje, citronády, ale aj domáci sirup.

Tipy na zdravú desiatu

  • celozrnné pečivo, chlieb
  • mliečne výrobky – jogurty, nápoje, cottage syry, syr či pripravené mliečne nápoje – napríklad banán s mliekom
  • nakrájané ovocie a zeleninu – jablko, hruška, jahody, banán, mrkva, uhorka, paprika
  • čerstvé šťavy – jablková, pomarančová, cviklovo-jablková, mrkvovo-jablková
  • domáce koláče, ktoré si môžete pripraviť spolu s dieťaťom
  • salámy, ktoré majú minimálny podiel mäsa nad 90 percent
  • ovocne alebo zeleninové šaláty
  • müsli s jogurtom
  • ovocné smoothie
  • wrap plnený zeleninou či syrom
  • domáca limonáda, čaj, sirup

Rada na záver

Ak dieťa nie je naučené jesť pravidelne aj doma, nečakajte, že sa bude pravidelne stravovať aj v škole. Aké návyky si prinesie z domu, také bude praktizovať aj mimo neho. To isté platí aj v rámci stravovacích návykov. Zvyknete mať počas konzumácie jedla zapnutý napríklad televízor alebo dovolíte pri stole používať mobil či tablet? To všetko odvracia pozornosť a môže sa stať, že dieťa, ktoré je zvyknuté jesť výhradne pri televízii, sa v škole jedla ani nedotkne.

Zdravá desiata predstavuje prípravu a čas. V rámci šetrenia času sa niektorí rodičia zvyknú spoliehať na to, že si školáci môžu desiatu kúpiť aj sami. Deti však potom zvyknú siahnuť po tých potravinách, ktoré nie sú práve najzdravšie a najvhodnejšie. A tak namiesto hotových bagiet či presladených nápojov z automatu im pripravte chutnú desiatu doma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #desiata #stravovanie detí #školská desiata