Aj takto môžete rozvíjať pamäť a logické myslenie predškoláka

Deti, ktoré ešte nechodia do školy, by mali vykonávať aktivity, ktoré im pomôžu rozvíjať ich logické myslenie, pamäť a celkovo duševný rozvoj. Detská pamäť dokáže prijať obrovské množstvo informácii a už deti v predškolskom veku potrebujú zdokonalovať svoje schopnosti. Pomôcť im môžu rôzne edukačné hry, knihy, zábavné aktivity a nástroje. A tiež rodičia.

28.09.2017 22:20
škôlkar, maľovanie, škôlka, Foto:
Kreslenie je veľmi dôležité, pretože pomáha rozvíjať nielen kreativitu dieťaťa, ale tiež logické myslenie.
debata

Rozvíjanie logického myslenia a celkovo pamäte je dôležité aj u menších detí. Rodičia by sa mali so svojimi predškolákmi venovať rôznym aktivitám, ktoré podporujú nielen ich fyzický vývin, ale zároveň aj duševný rozvoj. Okrem toho sa totiž v nízkom veku rozvíjajú rečové schopnosti dieťaťa a jeho uvažovanie.

Detskú pamäť v predškolskom veku netreba podceňovať, pretože si dokáže zapamätať veľké množstvo informácií. A tak by ju mali rozvíjať rovnako pedagógovia v materských školách a zároveň aj samotní rodičia doma pri rôznych aktivitách so svojimi ratolesťami.

Deťom čítajte, spoločne kreslite

Pri tých najmenších deťoch je veľmi dôležité, aby sa s nimi komunikovalo – odborníci varujú pred používaním príliš citovo zafarbených slov alebo jednoducho pred „maznaním“. Čítanie obrázkových kníh, opakovanie si rôznych riekaniek, rozprávanie príbehov v rámci obrázkových knižiek – to všetko môže pomôcť pri cvičení pamäte malého dieťaťa.

Dieťa treba vyzvať, aby dopĺňalo slová, opakovalo básničky alebo riekanky, opisovalo obrázky a to, čo na nich vidí. Dnes už existuje veľké množstvo náučných ilustrovaných kníh a rovnako aj veľa edukačných časopisov a pracovných zošitov.

Vhodné sú rôzne druhy maľovaniek. Širokú ponuku maľovaniek nájdete na internete, dokonca väčšina z nich je dostupná na stiahnutie zdarma. Nezabúdajte, že kreslenie je pre deti úplne prirodzené, rozvíja ich kreativitu, intelekt a talent. Pri menších deťoch je kreslenie a vymaľovanie maľovaniek veľmi dôležité – rozširujú sa ich motorické schopnosti, osvojujú si držanie ceruzky či pera.

Maľovanky a pracovné zošity však už patria do rúk trošku starším deťom, tie najmenšie (tie, ktoré ešte len začínajú kresliť) budú najspokojnejšie s čistými hárkami papiera a vhodnými písacími potrebami – klasickými pastelkami a farbičkami, ktoré sú kratšie a hrubšie. Takéto pomôcky si vedia lepšie uchopiť do ruky a zároveň s nimi aj niečo nakresliť. Zabudnite na klasické fixky či tenké štetce, tie patria do rúk deťom, ktoré majú zvládnutú motoriku pri písaní a kreslení, väčšinou sú to až školopovinné deti.

Kreslená matematika a geometria

Kreslenie rôznych geometrických tvarov môže spĺňať nielen edukačnú funkciu, ale môžete sa pri tom s malým predškolákom aj zabaviť. Kreslite spoločne rôzne štvorce, trojuholníky, kruhy – každý tvár vyfarbite inou farbou. Spočítajte si, koľko tvarov ste spoločne nakreslili. Aj geometriou a matematikou si môžete spríjemniť nejedno spoločné popoludnie a nemusí to byť nuda.

Stolové hry

Vráťte sa do detských čias, keď ste so svojimi rodičmi hrali klasické stolové hry. Pamätáte sa ešte na pexeso alebo Človeče, nehnevaj sa? V kníhkupectvách a hračkárstvach nájdete aj veľa druhov rôznych kartových hier, spoločenských a edukačných hier, ktoré si môžete zahrať spolu s deťmi. Väčšinou sú v ponuke rôzne edukačné hry, ktoré sú vhodné už pre deti od troch rokov. Zábava je najlepším pomocníkom pri rozvíjaní detského myslenia a pamäti. Vyberte si tie hry, ktoré budú vaše dieťa baviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #predškoláci #rozvíjanie pamäte