Existuje návod, ako sa učiť efektívne

Školáci si často prvé mesiace v škole nevedia zvyknúť na to, že sa musia učiť a pripravovať sa na hodiny. Niektorí z nich zvyknú mať problémy s tým, aby si vôbec osvojili učivo a zapamätali si to, čo sa dlhé hodiny učili. Dá sa vôbec motivovať žiak k tomu, aby si učivo vedel osvojiť? Existuje nejaký návod na to, ako sa učiť efektívne?

09.10.2017 19:30
deti, škola, učenie, učiteľka, žiaci Foto:
Ako sa efektívne učiť? Dôležitý je učebný plán, disciplína a koncetrácia.
debata

Je rozdiel sa učiť a zapamätať si tak väčšinu látky a je tiež rozdiel sedieť nad knihami dlhé hodiny a na druhy deň pri odpovedi nevedieť zo seba dostať súvislú vetu, respektíve si nevedieť spomenúť na všetky tie definície a učivo.

Veľa študentov sa dnes skutočne nevie efektívne pripravovať na vyučovanie. Často to však súvisí nielen s rôznymi vývinovými poruchami učenia, ako sú napríklad dyslexia, dyskalkúlia, dysgrafia a mnohé iné. Problémom môže byť rušivé okolie doma, kde sa žiak pripravuje na vyučovanie a robí si úlohy. Faktorov, ktoré ovplyvňujú prípravu na vyučovanie, môže byť tiež viac. Sú to rôzne rušivé momenty ako moderné technológie okolo nás, či už mobily, tablety, počítače, hlasná hudba, televízia a podobne. Toto všetko nepatrí do kútika, v ktorom by sa študent mal pripravovať do školy.

A v čom spočíva efektívne učenie?

Dôraz sa kladie na to, aby študent, ktorý venuje určitý čas vzdelávaniu, dokázal aj toto učivo „stráviť“ a teda si ho pamätal dlhšie ako len 24 hodín.

Efektívne učenie predstavuje nasledovné postupy:

  • Pravidelná príprava doma – bez prípravy to pôjde len veľmi ťažko
  • Opakovanie je matkou múdrosti – žiaci by mali vedieť, že bez opakovania si učiva ho môžu rýchlejšie zabudnúť
  • Dobré prostredie – kútik, kde sa dajú robiť domáce úlohy a kde sa môže žiak učiť
  • V škole nevyrušovať – žiak musí pochopiť, že pozornosť na vyučovaní je alfou a omegou dobrých výsledkov
  • Do učenia zapojte zábavu a hru – nezabúdajte, že s hrou ide všetko ľahšie
  • Motivácia študentov – v návale domácich úloh a testov poteší každého žiaka určitý druh odmeny a nemusí ísť vždy o materiálne dary
  • Študenti by mali mať učebný plán – bez časového harmonogramu na školu, učenie sa doma, hru, zábavu a športové aktivity to asi nepôjde
  • Pomôžu aj počítače a tablety – do školskej prípravy a učenia sa zapojte aj moderné technológie
  • Oddych je dôležitý a dostatok spánku tiež – unavený žiak sa dokáže oveľa ťažšie sústrediť na učenie alebo prijímanie nových informácií.

O akých deťoch hovoríme?

Okrem žiakov so spomínanými poruchami učenia ide aj o deti, ktoré majú napríklad nadpriemerný intelekt. To sa totiž často spája práve s tým, že takýto študent sa na hodinách nudí, pretože nemá problém si rýchlo látku zapamätať. Prečo by to ale malo byť hrozbou, pokým takýto študent nevenuje pozornosť na hodinách a dosahuje aj napriek tomu dobré výsledky v škole? Takýto prístup k učeniu, respektíve k ostatným spolužiakom a k pedagógom nie je vhodný a neskôr môže prerásť do úplnej ignorácie pedagóga. Rovnako môže byť príčinou zlého vzťahu k samotnému vzdelávaniu a škole, ktorý sa už nebude dať spätne odvrátiť.

Podobne sú na tom aj študenti, ktorí si nerozumejú s učiteľmi a ostatnými spolužiakmi. Tí tiež môžu mať problém s efektívnym učením sa. Hovoríme tu aj o určitej forme šikany. Tu môže ísť o šikanu zo strany rovesníkov, ale aj šikanu zo strany pedagóga. Problémom býva zlé rodinné zázemie alebo prostredie – rozvedení rodičia, nezhody a hádky v rodine, rôzne iné problémy od finančných až po zdravotné.

Problémy s učením majú študenti, ktorí do školy chodia málo, respektíve vynechávajú podstatnú časť vyučovania. Niekedy absencia na vyučovaní vzniká len v súvislosti s nezáujmom o školu. Ak je to tak, treba dohliadnuť na to, aby študent nemal možnosť chodiť poza školu. Ak už žiak nechce chodiť do školy z iných dôvodov, treba sa s ním otvorene porozprávať, prečo má problém s dochádzkou.

Hľadať pomoc?

V prípade, že si študent naozaj nevie s učivom rady, treba prizvať na pomoc odborníka – špeciálneho pedagóga alebo aj školského psychológa. V spolupráci s triednym učiteľom sa totiž dá nájsť riešenie, ako vyriešiť tento problém.

Odborníci spolu s učiteľom zvolia učebné postupy s tým, že svoju časť „práce“ si budú musieť „odpracovať“ aj samotní rodičia doma. Spoločné prípravy na vyučovanie, asistencia pri domácich úlohách a pravidelné preskúšanie dieťaťa, aby sa rodič presvedčil, do akej miery sa učenie dostáva do pozície efektívneho sa učenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učebný plán #domáce úlohy #efektívne učenie sa