Piatakom zostáva necelý mesiac na prípravu v rámci Testovania 5

Testovanie 5 sa blíži, už o pár týždňov piatakov potrápi celoplošné testovanie vedomostí z matematiky a slovenského jazyka a literatúry, prípadne maďarského jazyka a literatúry.

25.10.2017 19:43
žiaci, škola Foto:
Máte doma piataka? Tak potom určite rozmýšľate nad tým, ako sa pripraviť na Testovanie 5. Nie je už neskoro na prípravu?
debata (1)

V tomto školskom roku sa Testovanie 5 uskutoční v stredu 22. novembra 2017. Žiakom tak zostáva ešte necelý mesiac na prípravu, aj keď podľa vyjadrení ministerstva sa žiaci na testovanie nemusia extra pripravovať. Tí žiaci, ktorí si však chcú zopakovať svoje vedomosti z oboch predmetov, tak majú ešte niekoľko týždňov na to, aby tak urobili.

Koho sa testovanie týka?

Testovanie papierovou formou je určené pre všetkých žiakov piateho ročníka základných škôl, rovnako žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Výnimkou sú žiaci vzdelávaní podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Žiakov spolu čaká 30 úloh z matematiky a 30 úloh z vyučovacieho jazyka.

Celkovo sa testovania zúčastní približne 45-tisíc žiakov piateho ročníka na viac ako 1 400 základných škôl. Testovanie má priniesť celkový obraz o vedomostiach a zručnostiach žiakov, ktorí sú na začiatku druhého stupňa základných škôl. Testovanie tak poslúži aj ako spätná väzba pre školy, ktoré týmto získajú prehľad o tom, ako boli študenti pripravení na prechod z jedného stupňa na druhý.

Čas na prípravu?

Keďže ide o testovanie vedomostí za obdobie štyroch rokov štúdia na prvom stupni základnej školy, žiaci, ktorí sa štúdiu venovali menej, to budú mať oveľa náročnejšie. Pre tých, ktorí sa doma pravidelne učia, na hodinách dávajú pozor a venujú sa príprave na vyučovanie, by to nemal byť veľký problém.

Aj z toho dôvodu je pri každom testovaní najlepšou možnosťou len systematické pripravovanie sa na vyučovanie v rámci jednotlivých ročníkov. Zázraky za pár dní s deťmi neurobíte, preto tlačiť na ne doma a strašiť ich, že teraz testovanie nezvládnu, nebude najlepšia motivácia. Teraz je už neskoro na zbytočný plač a zastrašovanie. Testovanie by určite nemalo slúžiť ako strašiak.

Môžete ešte čo-to zachrániť aj doma, stačí len pevnú vôľu a disciplínu a počas nasledujúcich dní a týždňov sa viac venovať obom predmetom.

Strach bokom

Rodičia by mali deti ubezpečiť, že netreba sa testovania báť a mať trému. V rámci domácej prípravy si tak vyhraďte až do termínu testovania hodinku denne na prípravu – striedajte si matematiku a jazyk tak, že jeden deň sa budete venovať matematike, druhý deň zas slovenského jazyku a literatúre (prípadne maďarskému jazyku).

Žiakov treba upozorniť na to, aby sa príliš neponáhľali, na testovanie budú mať primeraný čas. Často sa totiž stáva, že príliš horlivý žiak zle vyplní otázku, ktorú by za iných okolností vedel zodpovedať správne. Upozornite dieťa, že oveľa dôležitejšia je presnosť a správna odpoveď ako to, že odovzdajú test medzi prvými. Dôležité je tiež, aby si žiak vedel správne prečítať otázku, aby riešil len jednu otázku v danom čase a ak niečo nevie, aby zbytočne nestrávil nad takouto otázkou zvyšok času.

Nezabúdajte, že takéto testovanie je pravdepodobne pre piataka prvou náročnou skúškou, s ktorou sa stretne. Upozornite ho na to, čo všetko ho čaká a spoločne sa snažte odbúrať stres z prichádzajúceho testovania.

Zdroj: NÚCEM

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Testovanie 5 #piataci