Ako naučiť dieťa zaväzovať si šnúrky?

Pomoc pri uväzovaní si šnúrok na topánkach sa u menších detí dá ospravedlniť. Učiteľky v materských školách musia škôlkarom pomáhať pri obúvaní a rodičia tak často volia radšej obuv na suchý zips. Neskôr už kupujú deťom obuv na šnurovanie. Problém nastáva najmä v škole, ak si žiak nevie sám zaviazať šnúrky, pretože dovtedy nosil obuv na suchý zips. Niekedy však za tým môže byť aj niečo viac. Vedieť si „zašnúrovať“ topánky nemusí trápiť výlučne len deti.

27.10.2017 19:00
topánka, bežec, šnúrky, viazanie Foto:
Pomôžte si modernými technológiami. Naučte deti viazať si šnúrky pomocou videí na internete.
debata

„Ešte si zaviaž šnúrky na svojich topánkach,“ hovorí nejedna matka svojmu dieťaťu predtým, ako odíde ráno do školy. Pre dospelého človeka to môže znieť ako jednoduchá záležitosť. Pre tých najmenších je to však často veľký problém. Síce sa deti zvyknú učiť nové veci oveľa rýchlejšie ako dospelí, zaväzovanie šnúrok neraz komplikuje život aj starším deťom a mládeži.

Naozaj je veľmi veľa starších študentov a zároveň aj dospelých, ktorí trpia rôznymi motorickými poruchami. A tak im aj úplne bežná činnosť môže značne komplikovať život. Jednou z nich môže byť už spomínané zaväzovanie si šnúrok na topánkach.

Inšpirácie na internete

Na internete existuje veľa článkov, fotonávodov a videotutoriálov, ako sa čo najjednoduchšie a najrýchlejšie naučiť zaviazať si šnúrky na topánkach. Jeden z takých návodov predstavila na YouTube aj Kirsten Johnson, na internete známa pod prezývkou Unstoppable Mother, ktorá je nielen matkou, ale tiež bývalou učiteľkou.

„Toto video neslúži ako návod na najrýchlejší spôsob, ako si uviazať šnúrky na topánkach. Urobila som ho pre deti, ktoré bojujú s uväzovaním si šnúrok na topánkach a pre deti, ktoré majú oneskorené motorické zručnosti alebo aspergerov syndróm, autizmus a iné poruchy súvisiace s oneskoreným vývojom,“ uvádza Kirsten Johnson pod svojím videom.

„Ak ste sa niekedy stretli s deťmi či dospelými, ktorí trpia niektorou spomínanou poruchou, tak určite viete, že je pre týchto ľudí často veľmi náročné zaviazať si šnúrky tradičným spôsobom,“ pokračuje známa mamička.

„Urobila som video aj pre svojho syna, ktorý bol už príliš frustrovaný, aby sa pokúšal uviazať si šnúrky klasickým spôsobom. Už som sa nemohla pozerať na tú frustráciu a plač,“ tvrdí Kirsten Johnson.

Inšpirujte sa nasledujúcim videom:

Najjednoduchší spôsob ako si uviazať šnúrky na topánkach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #topánky #šnúrky #viazanie si šnúrok