Vyberáte škôlku? Pýtajte si referencie od ostatných rodičov

Blíži sa koniec vašej „materskej dovolenky“ a vy musíte rozmýšľať nad výberom škôlky pre vašu ratolesť? Škôlka je miestom, ktoré pripraví dieťa na nástup do školy. Preto treba vybrať správne. Vy sa však neviete rozhodnúť, ktorú škôlku zvoliť. Prípadne rozmýšľate vôbec nad tým, či dieťa do škôlky pošlete alebo ho radšej necháte doma so starými rodičmi?

06.11.2017 19:50
deti, výchova, materská škôlka Foto:
Pri výbere škôlky netreba brať do úvahy len vzdialenosť a cenu.
debata

Výber škôlky nie je jednoduchou záležitosťou. Voľných miest býva málo, detí veľa. A tak rodičia často nemajú príliš na výber. Čo najviac ovplyvňuje rozhodnutie rodičov? Určite sú to najmú tieto dva faktory – lokalita a teda vzdialenosť a cena.

Rodičia si môžu vyberať z dvoch druhov materských škôl a to konkrétne zo súkromných alebo štátnych materských škôl. Kladiete si však otázku, aké sú kritéria pri výbere škôlky a na čo všetko treba myslieť? Podľa čoho ju vôbec vyberať?

Urobte si zoznam

Prvým krokom je prieskum. Urobiť si zoznam všetkých materských škôl v okolí bydliska a vo vzdialenosti, v rámci ktorej ste ochotní s dieťaťom cestovať. Lokalita, respektíve vzdialenosť od domu, je dôležitým faktorom, ktorý netreba podceniť na začiatku. Príliš dlho strávený čas cestovaním môže zbytočne znepríjemniť fungovanie celej domácnosti. Občas si totiž budete musieť nečakane „odbehnúť“ z práce po svoje dieťa v škôlke, ktoré ochorie. Ráno sa potrebujete zas čo najrýchlejšie dostať z domu do škôlky a následne hneď do práce.

Dostupnosť z domu a určite aj z práce oboch rodičov hrá svoju úlohu. Určite to však neznamená, že si okamžite zvolíte škôlku, ktorá je k vám najbližšie, ale hodnotenie nemá najlepšie.

Čo hovoria ostatní rodičia?

Ak už máte zoznam materských škôl, skúste sa spýtať na referencie od ostatných rodičov alebo známych. Skúste sa ich teda spýtať na názor a prečo si zvolili práve danú škôlku. Pýtajte sa, či sú spokojní a naopak, s čím nie sú. Je veľmi dobré vedieť silné, ale zároveň aj slabé stránky škôlky.

Zistite si tiež prístup učiteľky-učiteliek k deťom a to, ako ďalej komunikujú s rodičmi. Dieťa, ktoré nastupuje do škôlky, by malo zvládať určité činnosti, ale aj napriek tomu, bude potrebovať pomoc s množstvom vecí. Aké sú skúsenosti s učiteľkou, ktorá musí mať viac trpezlivosti napríklad pri dieťati, ktoré má väčšie problémy s adaptáciou v kolektíve? To všetko si môžete zistiť od ostatných mamičiek.

Koľko stojí škôlka?

Pýtajte sa na cenu. Poplatky za škôlky sa líšia nielen od lokality, ale aj služieb, ktoré daná škôlka poskytuje. Súkromné škôlky majú oveľa vyššiu cenu, čo nemusí hneď zaručiť aj kvalitu. Ani najdrahšia súkromná škôlka v meste nemusí byť lepšia ako štátna škôlka.

Pri výbere zariadenia pre vaše dieťa sa preto spýtajte na to, koľko vás konkrétna škôlka bude stáť. Zistite si nielen základný mesačný poplatok, ale aj ďalšie poplatky, ktoré vás budú čakať. Môžete sa tak vyhnúť nepríjemným prekvapeniam.

Keď už hovoríme o cenách – je veľmi dôležité vedieť o aktivitách, ktoré škôlka ponúka. Môže ísť o vzdelávacie a záujmové aktivity priamo v škôlke. Napríklad výučba cudzieho jazyka, záujmové krúžky – tanec, spev, hudba a podobne. Rovnako to môžu byť aj aktivity mimo priestorov škôlky – korčuľovanie, plávanie, iné pohybové a športové aktivity. Tieto aktivity totiž môžu už byť zahrnuté v mesačnom poplatku, ale takisto aj nemusia. Každá škôlka má nastavené vlastné spoplatnenie týchto aktivít.

Okrem ceny týchto aktivít sa zamerajte i na ich kvalitu. Čo všetko daná škôlka ponúka a aké príležitosti v nej vaše dieťa bude mať.

Dôležitým faktorom je aj prostredie, v ktorom strávi vaše dieťa väčšinu dňa. Ak vyberáte škôlku, prihliadajte na to, v akom prostredí sa škôlka nachádza – môže vás napríklad odradiť škôlka v blízkosti rušnej križovatky alebo rušnej cesty. Aký má škôlka veľký dvor? Najmä počas pekného počasia strávia na školskom dvore veľa času. Má škôlka dostatok zelenej plochy, ponúka príjemné prostredie, je vybavená ihriskom? Areál materskej školy je naozaj dôležitý.

Ešte predtým, ako dieťa do škôlky umiestnite a tým sa aj definitívne rozhodnete pre konkrétnu škôlku, choďte sa prejsť okolo nej v čase, keď sú škôlkari na dvore. Budete vidieť, ako sa tam zvyknú deti hrať, aké majú zvyky a ako s nimi trávia čas aj ich učiteľky.

Okrem vonkajšieho areálu si treba všímať aj vnútorné prostredie škôlky. Nielen nábytok a zariadenie, ale aj pomôcky a hračky, s ktorými bude dieťa prichádzať do kontaktu. Aká je výzdoba na chodbách a na stenách? Ako sa v tomto prostredí cítite? Je tam útulne a príjemne?

Chutne a zdravo

Strava tvorí tiež dôležitú úlohu pri rozhodovaní. Stravovanie v jedálňach materských škôl musí vyhovovať určitým normám ministerstva školstva, musí spĺňať určité štandardy (nutričné hodnoty vhodné pre deti predškolského veku). Okrem toho je však dôležité aj to, ako pripravené jedlo chutí. Pretože ani najzdravšie jedlo, ktoré zostane nedotknuté na tanieri, nezaručí prísun živín a energie, ktorú dieťa potrebuje.

Presvedčte sa na vlastné oči

Osobný kontakt s personálom materskej školy je najlepšou cestou, ako zistiť čo najviac. Ak si urobíte výber a máte posledných finalistov, dohodnite si schôdzku s riaditeľkou škôlky, prípadne skúste požiadať o stretnutie s učiteľkou. Nebojte sa pýtať na to, čo vás zaujíma. Reakcie na vaše otázky vám môžu veľa prezradiť. Ochotný a milý personál by mal byť znakom dobre fungujúceho zariadenia, ktoré ponúkne vášmu dieťaťu príjemné prostredie na jeho rozvoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #materská škola #predškoláci #výber škôlky