Čo môže urobiť rodič, ak dieťa nenávidí učiteľa?

Problémy v škole môžu súvisieť s pedagógom, kolektívom alebo konkrétnym spolužiakom, s nevhodným správaním samotného žiaka a rovnako aj s jeho poruchami učenia. Dôvodov, prečo má školopovinné dieťa problémy v škole, môže byť viac. Zhoršujú sa známky, školáka učenie nebaví, nechce sa pripravovať na vyučovanie a školu „fláka“. Často sa to spája s pravidelným vynechaním školskej dochádzky u starších študentov, tí menší sa zvyknú rodičom doma vyhrážať tým, že do školy už viac nepôjdu.

08.11.2017 21:35
trieda, škola, deti, učiteľ Foto:
Čo robiť, ak dieťa nemá dobrý vzťah ku škole? Zlé vzťahy medzi žiakom a učiteľom treba riešiť, nie však s horúcou hlavou.
debata

Presvedčiť ich o tom, aká je škola a vzdelanie nevyhnutné pre ich život, môže byť niekedy naozaj tvrdým orieškom aj pre najtrpezlivejšieho rodiča. Ako to čo najrýchlejšie a najefektívnejšie vyriešiť?

Zhoršené známky sa dajú zvládnuť nastavením si určitých pravidiel a ich dodržiavaním. Pravidelné učenie, doučovanie a disciplína sú tie správne metódy, ako si zlepšiť svoj prospech. O tomto sme už popísali veľa. Čo však robiť v prípade, ak žiak chodí zo školy domov nahnevaný na učiteľku alebo učiteľa? Škola sa mu postupne stáva nepriateľom a vníma ju len ako nevyhnutné zlo?

Všeobecne platí, ak je človek pozitívne naladený, dokáže sa oveľa ľahšie vyrovnať s problémami aj v bežnom živote. Deti a študenti však často majú nepríjemné pocity, ktoré pramenia z návštevy školy. Čo robiť, ak dieťa nemá dobrý vzťah ku škole?

V prvom rade netreba riešiť veci s horúcou hlavou. Určite neutekajte hneď do školy a nesnažte sa situáciu okamžite vyriešiť. Môžete tak napáchať viac škody ako úžitku. Dieťa si musí vedieť poradiť, môže ísť len o dočasný problém. Deti dokážu byť aj neobjektívne a môžu skreslene vnímať to, že musia počúvať cudzieho človeka. Zároveň sa horšie vyrovnávajú s pocitom, že majú určité školské povinnosti, ktoré si jednoducho musia plniť.

Pozitívny prístup

Vnímať školu pozitívne môže byť pre väčšinu žiakov veľmi náročné. Určite sme každý jeden z nás v živote zažili situáciu, kedy sme sa do školských lavíc už nechceli vrátiť. Nahneval nás spolužiak či učiteľka, nepodarila sa nám písomka tak, ako sme chceli alebo sme len jednoducho nemali svoj deň a namiesto drania školskej lavice sme si predstavovali, ako sa do nej už nemusíme vrátiť.

Napriek tomu, že dieťa do školy musí pravidelne chodiť a teda mu z toho vyplývajú určité povinnosti, malo by ju vnímať nie ako nepriateľa, ale dôležitú životnú etapu, ktorú musí absolvovať a je lepšie si preto školu spájať len s príjemnejšími pocitmi. Ukázať mu všetko to, čo ho tam čaká a vypichnúť tie „dobré veci na škole“.

Dieťa tu predsa môže zažiť veľa pozitívnych situácií, veľa zábavných chvíľ s ostatnými rovesníkmi. Nájdu sa aj žiaci, ktorí sa do školy tešia, ktorí sa radi učia a venujú sa štúdiu s radosťou. Motivujte ho aj takýmto prístupom.

Škola mu ponúka množstvo zaujímavých informácií a vďaka nej sa dokáže dostať na mnohé miesta, ktoré by žiak bežne nemusel vidieť alebo spoznať. Dnes totiž existuje oveľa viac možností na exkurzie, školské výlety, podujatia, vystúpenia, výstavy, súťaže v rôznych kategóriách a významné medzinárodné a vedomostné súťaže. Ďalším motivujúcim prvkom je priestor na sebaprezentáciu. Kde inde má na ňu študent priestor, ak nie v škole?

Problémy s učiteľom?

Ak bude mať vaše dieťa zlé vzťahy so svojimi učiteľmi, nedočká sa ani dobrých známok a príjemnej atmosféry v triede. Práve pedagóg je v škole ten najdôležitejší človek pre žiaka, pretože ho nielen vzdeláva, poskytuje mu nové informácie, ale jeho úlohou je ho aj motivovať a dostať z neho to najlepšie, čo sa v žiakovi skrýva. Pedagóg pomáha odhaliť jeho talent v rámci jednotlivých predmetov, posúva ho v tom, čo by chcel študovať a akým smerom by sa chcel v budúcnosti uberať.

Skúste dieťaťu vysvetliť, prečo sú vzťahy v škole také dôležité a najmä budovanie si dobrých vzťahov s učiteľmi.

Dieťa chodí domov zo školy nahnevané. Sťažuje si na pedagógov, nepáči sa mu konkrétny učiteľ, pretože má pocit, že je nespravodlivý. Ako ďalej postupovať? Kde sa stala chyba?

Určite si treba najskôr dieťa pozorne vypočuť, kde vznikol problém a čo konkrétne sa mu na učiteľovi/učiteľke nepáči. Treba pátrať po príčine problému alebo konfliktu. Skúste si tieto informácie najskôr prehodnotiť. Dieťa vypočujte a upokojte. Malo by vedieť, že mu rozumiete a chápete, ako sa môže teraz cítiť. Aj keď nemusíte súhlasiť, skúste mu dať najavo, že ho chápete.

Predtým, ako si vypočujete obe strany, určite nesúďte ani pedagóga a rovnako nesúďte ani vaše dieťa. Ak ho totiž pred dieťaťom nebudete rešpektovať, stratí k nemu úctu. Školák si musí svojich pedagógov vážiť.

Ak sa situácia opakujte, skúste sa porozprávať s dotyčným pedagógom. Slová voľte opatrne, rovnako si vypočujte aj jeho. Začať dialóg s obvinením nie je najlepšou voľbou. Určite to ocení i pedagóg a možno tým zachránite vaše dieťa pred zbytočnými problémami v budúcnosti. S rozvahou si vydiskutujte to, čo sa momentálne deje. Ak uznáte, že je vhodný čas na debatu v trojici, skúste sa porozprávať všetci traja – vy, učiteľ a vaše dieťa.

Vždy sa snažte nájsť kompromis, buďte v kontakte s pedagógom a počúvajte vaše dieťa vždy, ako sa vráti zo školy. Pýtajte sa ho, ako bolo v škole a čo zaujímavé dnes robili na vyučovaní. Spýtajte sa ho aj na „problematického“ pedagóga. Nepýtajte sa spôsobom, z ktorého cítiť, že chcete počuť hodnotenie na jeho osobu. Skôr skúste ísť na to psychologicky – čo sa dieťaťu dnes na hodine s pedagógom páčilo?

Žiaľ, občas sa vyskytne aj situácia, kedy je chyba na strane pedagóga. Predtým je dobré si to radšej viackrát overiť. Skúste sa spýtať ďalších rodičov, ako vnímajú konkrétneho pedagóga. Najskôr sa spýtajte všeobecne, potom pátrajte po detailoch.

V prípade, že pôjde skutočne o pochybenie učiteľky alebo učiteľa, treba ísť priamo za riaditeľom školy. Nie je to príjemná situácia, ale bez jeho prítomnosti a zásahu problém nevyriešite. Ak si pedagóg na vaše dieťa „zasadol“ a nie je spravodlivý, musíte to diplomaticky vyriešiť v spolupráci s jeho nadriadeným. Vždy však myslite na dobro vášho školáka a to, čo to bude pre neho znamenať do budúcna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šikana #školská šikana #problémy v škole #problematický žiak #problematický učiteľ