Dá sa bojovať proti zlým známkam?

Škola ako nočná mora? Nervozita, stres a zlá nálada – aj to sú príznaky toho, ak sa dieťaťu do školy nechce. Postupne stráca motiváciu, čo sa začne odzrkadľovať aj v hodnotení. Prečo dieťa stráca motiváciu sa učiť? Dôvodom sú už spomínané zlé známky v škole.

05.12.2017 22:45
trieda, žiak Foto:
Čo je príčinou zlých známok v škole? Lenivosť, nuda, žiadna disciplína alebo zlý domáci režim?
debata

Ak sa nám v niečom nedarí, je prirodzené, že sa strácame väčšinou chuť v tom pokračovať ďalej. Deti sa s podobným problémom stretávajú práve v škole. Čo však stojí za neúspechom v škole, ktorý poznáme v podobe zlých známok alebo zhoršeného prospechu?

Učiteľ, žiak, rodič – vzťah, ktorý nebude fungovať bez vzájomného rešpektu, sebadisciplíne, dodržiavania pravidiel a komunikácie. Často však zlyháva komunikácia medzi deťmi a rodičmi, disciplína žiakov tiež nie je najideálnejšia. Je len jeden vinník, ktorý je zodpovedný za zlé známky?

Kto je za zlé známky zodpovedný?

Ak dieťa začína v škole dostávať zlé známky a stáva sa z toho skôr pravidlo ako náhoda, koho viniť? Samotné dieťa, učiteľa alebo rodiča? S určitosťou sa dá povedať, že je tu problém – preto je dôležité zistiť, kde pramení. Za zlými známkami môže byť niekoľko faktorov. Niektorí študenti sa počas vyučovania nudia, nebaví ich výklad učiteľa, nerozumejú mu alebo jednoducho to nie je ich obľúbený predmet.

A prečo sa teda školákom nechce učiť? Nuda a opäť nuda, žiak nie je spokojný s tým, ako učiteľ vysvetľuje látku, učivo ho nezaujíma, nie je dostatočne uspokojená jeho zvedavosť. Pýtajte sa vášho školáka, ako vyzerá konkrétna hodina. Ako pedagóg vysvetľuje učivo, čo všetko sa na hodine dokáže naučiť. Od pedagóga si zas overte to, ako vaše dieťa reaguje na jeho hodine, či sa pýta sám doplňujúce otázky alebo či vie odpovedať na otázky od samotného učiteľa. Nevyrušuje počas vyučovania? Nerozpráva sa s ostatnými spolužiakmi? Dokáže venovať pozornosť učiteľovi, ktorý vysvetľuje učivo?

Okrem nudy býva veľmi častým dôvodom zlých známok aj lenivosť. Školákovi sa jednoducho nechce učiť, je pohodlný, odkladá učenie na neskôr, prípadne sa do školy vôbec nepripravuje.

Učíme sa na vlastných chybách

Aj zlými známkami alebo poznámkami sa dieťa učí – učí sa na vlastných chybách. Školák by mal rozumieť tomu, čo znamená, ak dostane viac zlých známok, ako to ovplyvní jeho koncoročné hodnotenie či vysvedčenie. Ako ho to môže ovplyvniť do ďalších ročníkov a neskôr napríklad pri výbere strednej či vysokej školy. Zo zlej známky a poznámky by sa teda mal školák poučiť.

Kde sa stala chyba? Vinníkom zlých známok nemusí byť len dieťa, môže to byť ako výsledok zanedbanej disciplíny alebo môže mať zlý režim doma. Každý školák by sa mal pravidelne pripravovať na vyučovanie, ak začne zanedbávať svoje povinnosti v škole a následne aj doma, tak určite sa to hneď odzrkadlí na jeho hodnotení.

Odborníci varujú rodičov aj predtým, aby svojim deťom neuľahčovali školskú prípravu. Domáce úlohy alebo rôzne projekty, ktoré si majú pripravovať doma, by nemali robiť rodičia či starí rodičia. Môžu pomôcť, poradiť, usmerniť, ale určite nie urobiť prácu za dieťa. Tým si deti budujú určitý vzťah k povinnostiam, učia sa disciplíne a zvykajú si na to, aby svoje povinnosti neodkladali.

S kritikou opatrne

Úplne najhoršou taktikou je začať najskôr kritizovať. Predtým, ako začnete dieťa poučovať a karhať za zlé známky, zistite si dôverným rozhovorom, kde sa stala chyba, prečo má horšie výsledky a čo je dôvodom týchto problémov. Samozrejme, že za zlé známky nemôžete dieťa chváliť, ale ani krikom či dokonca bitkou nič nevyriešite. Aj zlé známky treba zlepšiť postupne. Väčšinou to nepôjde zo dňa na deň, najmä ak sa dieťa nevenovalo učeniu dlhší čas a zanedbávalo rovnako dlho aj svoje povinnosti.

Každé zlepšenie, aj keď malé, by nemalo zostať bez povšimnutia. Bez povzbudenia to pôjde oveľa ťažšie. Odborníci tiež varujú pred zákazmi a trestami, ak aj dieťa hneď neprinesie domov jednotku, treba ho pochváliť a povzbudiť, aby sa snažilo ďalej. Nezabúdajme, že jednotkármi nemôžeme byť všetci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #známky #poznámky #zlé známky #päťka