Ako tráviť vianočné prázdniny so školákmi?

Vianoce už klopú na dvere a školáci sa môžu tešiť na dni voľna, pretože ich čaká zaslúžený oddych od vyučovania. Vianočné prázdniny začínajú tento školský rok 23. decembra 2017 (v sobotu) a trvajú do 5. januára 2018 (do piatku). Školské vyučovanie tak začína v pondelok 8. januára 2018.

21.12.2017 15:50
pečenie, mama, vianoce Foto:
Vianočné pečenie môže byť veľká zábava, stačí nakúpiť dostatok surovín na pečenie a rôzne kreatívne formičky.
debata

Vianočné prázdniny sú obľúbenou časťou v roku nielen detí, ale aj dospelých. Ako však tráviť s deťmi a školákmi tento čas? Naplánujte si spoločné aktivity a užite si voľné chvíle s vašimi ratolesťami.

Výroba vianočných ozdôb

Začať môžete s prípravami na Vianoce – ozdobte si spolu vianočný stromček. Vianočné ozdoby si môžete aj vlastnoručne vyrobiť – z papiera, rôznych prírodných materiálov alebo si ich dokonca môžete aj upiecť.

Vianočné pečenie môže byť veľká zábava, stačí nakúpiť dostatok surovín na pečenie a rôzne kreatívne formičky a nechajte deti zapojiť ich fantáziu. Môžete spoločne vyrobiť „jedlé balíčky“, ktoré takto podarujete svojim najbližším. Deti z pečenia budú mať ešte väčšiu radosť.

Vianočné tradície majú svoje čaro

Pripravte sa na vianočné sviatky aj v zmysle tradícií. Vianočné tradície stále dodržiava veľa ľudí a majú svoje čaro. Poznajú ich aj naše deti? Pripravte si spoločný večer, porozprávajte si príbehy, ako trávili sviatky vaši predkovia a skúste deťom vysvetliť tradície, ktoré sa dodržiavali vo vašom regióne. Nezabudnite na vianočné príbehy, vianočné piesne, koledy, básničky. Ak nepoznáte žiadne texty a piesne, pohľadajte si na internete, prípadne si vypočujte vianočné koledy na CD.

Čo sa spája s ešte s Vianocami? K tomuto slávnostnému obdobiu patria neodmysliteľne rozprávky. Na tie určite nemôžete zabudnúť.

Ak ste veriaci, vezmite deti na polnočnú omšu. Určite ocenia aj to, že môžu ponocovať do neskorých nočných hodín a zároveň môžu zažiť tajomnú atmosféru polnočnej omše.

Pohyb aj cez Vianoce

Počas prázdnin by sa školáci mali určite aj hýbať. Vezmite ich na verejné klziská alebo ľadové plochy, kde sa môžete spoločne korčuľovať. Okrem toho môžete zájsť aj na zjazdovky a tí, ktorí sa nelyžujú, môžu skúsiť aspoň boby či sánky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné tradície #vianočné prázdniny