Vianočné koledy a piesne: Poznáte ich?

K Vianociam neodmysliteľne patria vianočné koledy a vianočné pesničky. Na Slovensku sa tešia veľkej obľube nielen u dospelých, ale radosť robia najmä deťom. Poznáte tie najznámejšie? Vianoce bez kolied a známych vianočných hitov si nevieme snáď ani predstaviť. Naučte ich testy aj vaše deti.

24.12.2017 14:40
Vianoce, darčeky, rodina, stromček Foto:
Pri vianočnom stromčeku si môžete spoločne zaspievať vašu obľúbenú koledu.
debata

Vianočné koledy alebo pesničky sú súčasťou našej histórie v predvianočnom a vianočnom čase. Kedysi sa po dedinách „chodilo koledovať“, dnes sa už koleduje akosi menej, stále však nájdete miesta, kde tieto tradície dodržiavajú.

Odkiaľ prišli koledy?

Hovorí sa, že koledy pochádzajú z Rímskej ríše, keď sa oslavoval nový rok (calendae). Kým na Slovensku sú koledy viac prezentované ako ľudové piesne, v iných krajinách sú rozšírené aj ako populárne vianočné piesne. Medzi najznámejšiu svetovú koledu patrí Tichá Noc, ktorá je preložená takmer do každého jazyka. Táto pieseň vznikla v roku 1818, text napísal Joseph Mohr a Franz Xaver Gruber k nej skomponoval melódiu.

Niektoré školy dodržujú v predvianočnom čase tieto zvyky a zvyknú v rámci predvianočných príprav so žiakmi nacvičovať koledy. Poznajú dnešní študenti koledy? A ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie? Prinášame zopár tipov, aby ste si dnes mohli spoločne s deťmi zaspievať nejakú tú koledu.

Najznámejšia koleda Tichá Noc

Môžete si ju zaspievať všetci spoločne, vo videu nechýba aj text piesne.

Deti majú radi aj obľúbenú pieseň Rolničky

Mix vianočných piesní

A na záver prinášame prehľad najznámejších slovenských vianočných pesničiek v jednom videu:

A nemôžeme zabudnúť aj na medzinárodný hit. Kto by nepoznal obľúbenú pesničku Last Christmas? Môžete si zaspievať s deťmi aj po anglicky. Text vo videu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tichá noc #vianočné koledy #koledovanie