Ako bojovať proti nepozornosti žiakov?

Občas má každý z nás problém so sústredením a pozornosťou – deti v škole, dospelí a rodičia v práci, ale aj v bežnom živote. Stretávame sa s tým každý deň. Ak má napríklad dieťa problém so sústredením, môže sa to okamžite odzrkadliť na výsledkoch v škole. S týmto bojujú napríklad aj prváci na základnej škole, ktorí sa potom môžu viac trápiť s písaním, čítaním či počítaním. Žiak je nepozorný, nedokáže venovať pozornosť učiteľke, nesústredí sa.

09.01.2018 22:30
tablet, učenie, vzdelávanie Foto:
Na pozornosť detí vplýva prostredie, životný štýl a v neposlednom rade aj moderné technológie.
debata

To, ako sa žiakovi v škole darí, aký je úspešný, úzko súvisí s jeho pozornosťou. Dieťa vie spracovať informácie, reagovať na podnety od pedagóga, zapamätá si následne to, čo práve na hodine počulo. Toto všetko však dokáže len vtedy, ak je schopne pozorne vnímať – koncentrovať sa na to, čo je dôležité.

Školáci, najmä tí najmenší, si často neuvedomujú rušivé momenty okolo seba. Rovnako to je aj v škole, jeden spolužiak vyrušuje a ostatní okolo neho tým trpia. Deti majú občas problém s tým, že nerešpektujú pedagóga alebo nedokážu obsedieť na jednom mieste. Disciplína v triede je preto prvoradá a ak má žiak opakovane problémy s vyrušovaním a nedokáže svoju pozornosť sústrediť na vyučovanie, treba to riešiť s rodičmi.

Ak je problém závažnejší, tak na scénu prichádza odborník, pediater, psychológ. Ten môže určiť, či ide napríklad o poruchu pozornosti, ktorá môže ďalej súvisieť s poruchami učenia, písania, čítania – dyslexiou, dysgrafiou, dysortografiou a podobne. Deti, ktoré trpia niektorou z porúch, majú problém dokončiť začatú úlohu. A vtedy sa naozaj treba zveriť do rúk odborníkov a konzultovať to priamo s pedagógom v škole.

Ťažkosti sa najčastejšie prejavujú u detí, ktoré nastúpia do školy alebo u žiakov, ktorí prechádzajú na druhý stupeň. Problematickou skupinou sú aj tínedžeri a začínajúci stredoškoláci. Aj v tomto období sa dajú najčastejšie spozorovať spomínané poruchy.

Koncentráciu nám kradnú mobily

Neschopnosť sústrediť sa – fenomén tejto doby? Nástup moderných technológií priniesol určitý zlozvyk. Kontrolujeme si mobily, tablety, statusy, fotky na Facebooku. Až niekedy zabúdame na to, čo máme urobiť. Učíme to aj naše deti?

oderné technológie majú aj svoju negatívnu stránku. Prečo? Deti sú často príliš zamestnané pozeraním do svojich mobilov či tabletov. Dieťa nedokáže bez prerušenia dokončiť svoju činnosť – napríklad domáce úlohy. A tak pozornosť nejedného školáka je ľahko zraniteľná práve cinknutím smsky alebo správy na Facebooku. Rodičia by mali venovať pozornosť tomu, koľko času ich ratolesti trávia na mobiloch a tabletoch. Majú si práve robiť úlohy do školy alebo pripravovať sa na vyučovanie? Vtedy by určite nemali mať pri sebe takéto zariadenie. O tom, že mobil nepatrí na vyučovanie, nemusíme ani písať.

Moderné technológie určite nezatracujme, zjednodušujú nám život. Treba ich vedieť využiť vo svoj prospech, rovnako by ich mali vedieť školáci aj eliminovať – najmä v prípade, ak stoja v ceste pri učení, sústredení sa a ukrajujú si veľkú časť ich pozornosti.

Dnešná mládež je pohltená množstvom informácií – médiá nás nimi zásobujú denne. Okrem internetu žiakov obklopujú aj ďalšie rušivé momenty, napríklad televízia, počítačové hry a v neposlednom rade príliš veľa aktivít. Ak má dieťa problém so sebadisciplínou, tak určite treba odstrániť z prostredia, v ktorom sa pripravuje do školy, rušivé predmety. Ak ich má na dosah, tak budú pre školáka veľkým pokušením a jeho pozornosť bude viacmenej na bode mrazu.

Pozornosť si trénujme

Ako podporiť schopnosť dieťaťa udržať pozornosť? Mnoho maličkostí dokáže ovplyvniť pozornosť dieťaťa. Od prostredia a rodinného zázemia, denného programu, zdravého jedálnička až po dostatočný spánok. To sú všetko faktory, ktoré vieme okamžite ovplyvniť. Potom je to už napríklad kreativita rodičov alebo pedagógov, ako dokážu udržať pozornosť dieťaťa či školáka a ako s ňou dokážu pracovať v rámci rôznych aktivít.

Odborníci tiež odporúčajú pravidelný pohyb a šport. Okrem toho zdôrazňujú potrebu naučiť deti vytvárať si zoznam úloh, rovnako ich učiť k sebadisciplíne a uvedomenia si toho, ako negatívne pôsobia rušivé momenty na sústredenie. V neposlednom rade rodičom prízvukujú, aká je schopnosť sústredenia u detí dôležitá, preto by sa mali zamerať na jej rozvíjanie. Rodičia a učitelia v škole majú podľa odborníkov pracovať na tom, aby si deti schopnosť sústredenia trénovali a zdokonaľovali sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sústredenie #pozornosť #poruchy učenia