Poznáte príznaky depresie? Dnes ňou často trpia deti a študenti

O depresii sa kedysi toľko nehovorilo. Zvlášť, ak sa týkala detí a študentov. Dnes je však často strašiakom nejedného rodiča, ktorý musí čeliť depresii svojho dieťaťa. Nevýhodou tejto choroby je aj to, že na začiatku sa správa nenápadne a jej symptómy nie sú až tak viditeľné na prvý pohľad. Postihnuté deti tak zostávajú neliečené a nie je im poskytnutá odborná pomoc.

10.03.2018 22:00
dieťa, týranie, smútok, depresia Foto:
S depresiou sa stretávajú už deti. Aké sú jej príznaky? Z depresie dieťa nevyrastie, treba ju podchytiť okamžite.
debata

Každý z nás sa už stretol s nepríjemnými pocitmi, zmenami nálad, stresom alebo depresiou. Tieto problémy nestretávajú len dospelých, ale sú pomerne časté u detí. Depresiu pociťujú napríklad tínedžeri a vysokoškoláci. Ak ide o stav, ktorý trvá dlhšie, tak nastávajú komplikácie súvisiace so školou a s učením. Stres a depresia totiž výrazne ovplyvňujú správanie detí a študentov, ich sústredenosť a kontrolu emócií.

V poslednom čase sa tak najviac hovorí o depresii a stavoch úzkostí dnešnej mládeže. Čo sa môže skrývať za zhoršením psychického stavu detí a starších študentov? Môžeme hovoriť o generačných problémoch, problémoch, ktoré súvisia s rodinou, kamarátmi, drogách, alkohole a iných návykových látkach a v neposlednom rade aj s príliš vysokými a neprimeranými nárokmi na dieťa od jeho okolia. Tínedžerov zvykne potrápiť aj nešťastná láska, hádky a problémy s rovesníkmi, spolužiakmi v škole.

Depresiu treba podchytiť na začiatku

Ako môžu rodičia odhaliť prvé príznaky depresie u svojich detí? Depresiu najčastejšie spúšťa stres, preto ak je školák vystavovaný neustálemu stresu alebo neprimeraným situáciám, môže začať trpieť už spomínanou depresiou. Jej výskyt je zas oveľa vyšší u študentov, ktorí prechádzajú do puberty. Odborníci sa zhodujú, že čím je dieťa staršie, tým riziko depresie rastie.

Najčastejšími symptómami depresie sú u detí podráždenosť a prehnané reakcie na čokoľvek. Náladové dieťa si všimne nielen rodič, ale aj jeho okolie – škola, ostatní žiaci a pedagóg. Ďalej je to zhoršenie prospechu v škole, nezáujem o okolie a aktivity, ktoré predtým dieťa aktívne vykonávalo. Na to sa môže nabaľovať nechutenstvo, prípadne prehnaná konzumácia jedla a sladkostí – tzv. „zajedanie problémov“ a prejedanie sa. Pri depresii sú deti často unavené, trpia nespavosťou, menšie deti sú plačlivé. Príliš časté zmeny nálad – raz veľmi veselé a naopak, prípadná hyperaktivita a následne útlm.

Rodičia by mali zvýšiť pozornosť tiež vtedy, ak sa školák nedokáže sústrediť, zabúda a je rozrušený. Strata koncentrácie u detí môže súvisieť s ADHD (porucha pozornosti) alebo s Aspargerovým syndrómom (porucha chápania sociálnych situácií), preto treba vylúčiť tieto poruchy.

Čo ďalej?

Rodič si všimne tieto príznaky a čo by malo nasledovať ďalej? Dieťa treba podrobiť návšteve pediatra, ktorý následne urobí kompletnú prehliadku. Po vylúčení fyzických príčin nastupuje psychologická prehliadka, ktorú vykonáva psychológ alebo psychiater.

Treba myslieť na to, že depresia sa postihnutým osobám zvykne opakovať. Určite sa nemôže ignorovať a treba ju hneď podchytiť od začiatku Existujú aj typy/fázy depresie: ľahká, stredne ťažká, ťažká a depresia bez alebo so psychotickými príznakmi.

Internet a sociálne siete

Internet je určite užitočný nástroj, bez ktorého si nevieme predstaviť život. Psychológovia ale hovoria o nástrahách, ktoré na deti číhajú práve na ňom. Na jednej strane je vplyv internetu a sociálnych sietí mnohokrát príliš silný. Dieťa niekedy nedokáže vyhodnotiť, čo je skutočné a naopak.

Virtuálny svet dokáže žiakov pohltiť, nevnímajú rozdiely medzi realitou a tým, čo je len fikcia. Najväčšou hrozbou sú podľa psychológov i sociálne siete, ktoré môžu vytvárať súťaživosť, rivalitu medzi rovesníkmi, ktorí sa na sociálnych sieťach sledujú. Byť atraktívnejší v očiach toho druhého – s týmto sa môžeme stretnúť na nejednej sociálnej sieti.

Internet ako nástroj na urážanie ostatných – tých, ktorí nemôžeme vidieť priamo do tváre, ale prostredníctvom moderných technológii im môžeme ublížiť. O tom je šikana na internete a kyberšikana, pred ktorou je mládež málo chránená. Urážanie na internete, osočovanie, ohováranie a vyhrážanie – s podobnými problémami sa stretávame už niekoľko rokov na Slovensku.

Aj toto môže byť spúšťačom depresie. Odborníci preto radia rodičom, aby sledovali, koľko času deti na internete strávia a zároveň aj to, ako sa počas toho správajú. Odporúčajú im sledovať ich reakcie a správanie, či nie sú prehnane nervózne, melancholické, náladové a depresívne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #stres