Sťažuje sa školák na bolesti chrbta? Zvážte kúpu kvalitnejšej aktovky

Sťažuje sa vaše dieťa na bolesti chrbta alebo nepríjemné pocity v oblasti chrbtice počas nosenia školskej tašky? Na vine môže byť aj nevhodný typ školskej tašky.

11.03.2018 23:19
žiak, prvák, aktovka, škloská taška, batoh,... Foto:
Ak nosí školák nekvalitnú tašku plnú kníh a zošitov, môže neskôr trpieť vážnymi bolesťami chrbta.
debata

Školská taška je pre žiaka veľmi dôležitá a ak sa dieťa začne sťažovať na problémy s bolesťou chrbta, krčnej chrbtice, krížov a podobných problémov, rodičia by mali zbystriť pozornosť a pouvažovať nad kúpou novej – kvalitnejšej tašky.

V prvom rade by školská taška nemala byť príliš ťažká – má zohľadňovať vek školáka, jeho výšku a hmotnosť. Vhodné sú tašky s pevným dnom, polstrovanými popruhmi, chrbtová časť by mala byť z priedušného materiálu. Okrem toho je vhodné tašku označiť reflexným prvkom.

Čo hovorí Úrad verejného zdravotníctva SR?

Školskými taškami a ich váhami sa zaoberá aj Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý z hľadiska ochrany zdravia žiakov odporúča na svojej stránke nasledovné hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy:

- u žiakov 1. a 2. roč. 2,5 kg,

- u žiakov 3.a 4. roč. 3,5 kg,

- u žiakov 5. a 6. roč. 4,5 kg,

- u žiakov 7. až 9. roč. 5 kg.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) je nevyhnutné dodržiavať maximálnu hmotnosť školskej tašky, aby sa zabránilo preťažovaniu detskej chrbtice, ktoré potom môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

„Vznik patologického zakrivenia chrbtice – skoliózy je aj významným psychosociálnym rizikovým faktorom, pretože ovplyvňuje správanie sa adolescentov, vedie k pocitom menejcennosti a k iným psychickým problémom,“ varuje ÚVZ SR na svojej stránke.

Široký výber

Školské tašky sú dnes dostupné vo viacerých variantoch a trh ponúka naozaj široké výber – anatomicky tvarované, s polstrovaným chrbtom, tašky s posuvným hrudným popruhom, ktorý zlepšuje usadenie tašky na chrbte. Poznáme tak školské batohy s posuvným systémom chrbta – odporúčajú sa pre prvý stupeň, mierne vystužené tašky až po tie menej kvalitné. Nevhodné sú tašky na rameno alebo do jednej ruky, nevystužené a nespevnené tašky, príliš veľké batohy a podobne.

Pri nesprávne zvolenej taške sa môže školák viac hrbiť, držať plecia v nesprávnej polohe, predkláňať sa alebo naopak.

Okrem klasických tašiek sú už dnes v predaji aj školské tašky na kolieskach s teleskopickými výsuvnými tyčami. Tieto sú vhodné skôr pre deti, ktoré nemôžu zo zdravotných dôvodov nosiť tašku na chrbte.

Správna taška by mala mať dostatok priestoru. Mala by obsahovať jednotlivé priečinky na učebnice, písacie potreby, priečinok určený na desiatu a fľašu a odkladací priestor na drobnosti.

Rodičia by sa nemali dať prehovoriť na tašku, ktorú si dieťa vybralo len na základe trendov. Samozrejme, že každé dieťa túži po pekných veciach aj na oko, ale v tomto prípade treba pozerať najskôr na zdravie. Dizajn tašky preto nie je taký dôležitý, ako je dôležitá jej funkčnosť a kvalita.

Nie na jednom ramene

Ak žiak nosí tašku na jednom pleci alebo na jednej strane, hrozí mu stuhnutie svalov, svalová dysbalancia, až to nakoniec končí výraznými bolesťami chrbta. Rodičia by preto mali deti upozorniť na to, aby tašku dlhodobo nenosili len na jednom ramene, ale na oboch pleciach.

Rodičia by mali poznať hmotnosť školskej tašky ich dieťaťa. Príliš ťažká aktovka môže neskôr spôsobiť veľa zdravotných problémov.

Lekári odporúčajú nosiť tašku na chrbte, vďaka tomu sa váha rovnomerne rozloží pozdĺž chrbta. Tiež radia tašku s nastaviteľnými a širšími ramienkami, s kvalitne vypracovanou vnútornou stranou batoha, ale zároveň aj prepracovanou zadnou časťou. Veľmi dôležitá je aj dĺžka tašky, ktorej spodok by mal byť maximálne vo výške pásu.

Odborníci tiež varujú predtým, aby celá hmotnosť tašky a jej nákladu spočívala na krížoch dieťaťa. Obsah tašky treba rovnomerne rozložiť, pričom má tašku kopírovať krivky chrbta. A čo hrozí školákovi, ktorý nenosí správnu tašku? Nevhodná taška môže spôsobiť nielen bolesti chrbta, ale aj vykrivenie chrbtice, problémy s krížami, bolesti hlavy, skracovanie, ochabnutie svalov, skoliózu a ďalšie zdravotné problémy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #školská aktovka #školská taška